Ελλάδα

Αρμάνδος Δελαπατρίδης: Η θλιβερή ιστορία του θρυλικού «πολιτικού ρήτορα»

Αρμάνδος Δελαπατρίδης: Η θλιβερή ιστορία του θρυλικού «πολιτικού ρήτορα»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Αρμάνδος Δελαπατρίδης εμφανίστηκε στην Αθήνα του 1925 ψηλός, πληθωρικός, στομφώδης, με βελάδα, ρεντικότα, μπαστουνάκι, γκέτες, μονόκλ και μακριές φαβορίτες σκορπώντας χαμόγελα και χαιρετούρες. Ιδρυτής και αρχηγός του Κόμματος των Κυανολεύκων εκφωνούσε πολιτικούς λόγους ηλεκτρίζοντας τους θαμώνες των καφενείων. Κέντρο της πολιτικής του δράσης έγινε το Σύνταγμα και πολιτικό του κέντρο το καφενείο του Ζαχαράτου.

Τον προσφωνούσαν «κύριε αρχηγέ» και «κύριε πρόεδρε» και στον δρόμο τον χαιρετούσαν βγάζοντας το καπέλο. Όπου έκανε την εμφάνισή του τον υποδέχονταν με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα και του ζητούσαν να βγάλει λόγο. Οι λόγοι του διασκέδαζαν πολύ τους Αθηναίους και συγκέντρωναν μεγάλο ακροατήριο. Η φήμη του ξεπέρασε τα όρια της Αθήνας.

Στις προγραμματικές δηλώσεις του Κόμματος των Κυανολεύκων περιλαμβανόταν η σύσταση υπουργείου έρωτος και η ίδρυση πολλών ψυχιατρείων. Ή ακόμα καλύτερα ενός μεγάλου φρενοκομείου. Ο εθνάρχης ήρθε δεύτερος όταν το 1989 είπε ότι η Ελλάδα είναι ένα απέραντο φρενοκομείο. Πρώτος είχε κάνει λόγο ο Δελαπατρίδης.«Θα βγάλω τα συρματοπλέγματα από το Δαφνί και θα τα βάλω στα ελληνικά σύνορα».

Ποιος ήταν ο Δελαπατρίδης – HELLAS SPECIAL

Αρμάνδου Δελαπατρίδη

Σίγουρα το επίθετό του σας προκαλεί διάφορους συνειρμούς σχετικούς με την… πολιτική.

Το χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα όταν θέλουμε να δείξουμε την πολιτική κενότητα κάποιου ο οποίος μπορεί να μιλάει με τις ώρες αλλά να μη λέει τίποτα το ουσιαστικό. Το χρησιμοποιούμε, δηλαδή, σε πολλές περιπτώσεις!

Μπορεί πρωθυπουργός ή έστω υπουργός, όπως ο ίδιος θα ήθελε, να μην έγινε ποτέ τελικά αλλά ο Δελαπατρίδης για πολλές δεκαετίες ήταν μια αγαπημένη φιγούρα της Αθήνας και σίγουρα κατάφερε να αφήσει το στίγμα του. Απλά όχι με τον τρόπο που ήλπιζε…

Ποιος ήταν ο Αρμάνδος Δελαπατρίδης

Η ιστορία μας ξεκινάει το 1895. Τότε στη Μυτιλήνη γεννιέται ένα μικρό αγοράκι που οι γονείς του δίνουν το όνομα Τηλέμαχος. Σύμφωνα με κάποιες άλλες μαρτυρίες ο Τηλέμαχος Ναταλάκας, γεννήθηκε στη Σμύρνη αλλά στα πρώτα χρόνια της ζωής του, οι γονείς του μετακόμισαν στη μητέρα Ελλάδα και συγκεκριμένη στο νησί της Σαπφούς.

Εκεί ο μικρός Τηλέμαχος έδειξε διάθεση να πάει στο σχολείο και να μάθει γράμματα. Είχε σκοπό, μάλιστα, όταν μεγαλώσει και μαζέψει αρκετά χρήματα να μετακομίσει στην Αθήνα προκειμένου να χτίσει τη δική του ζωή.

Για να το καταφέρει αυτό, άρχισε να δουλεύει σε ένα συμβολαιογραφείο της Μυτιλήνης. Λέγεται, μάλιστα, πως πήρε μέρος στην μικρασιατική εκστρατεία, με το βαθμό του λοχία.

Το πραξικόπημα του Δελαπατρίδη – κατάληψη του υπουργείου ...

Όλα κυλούσαν ομαλά, μέχρι που τη στιγμή που ο Τηλέμαχος ερωτεύεται.

Πολλές λεπτομέρειες δεν είναι γνωστές. Όλες, όμως, οι ιστορίες που πέρασαν από γενιά σε γενιά αναφέρουν πως η ερωτική απογοήτευση που βίωσε, ήταν τόσο ισχυρή που σημάδεψε τον ψυχισμό του Τηλέμαχου.

Φαίνεται πως σε ένα βαθμό έχασε τα λογικά του. Η κλειστή κοινωνία της Μυτιλήνης, ωστόσο, δεν ανεχόταν συμπεριφορές όπως αυτές που είχε αρχίσει να παρουσιάζει ο Τηλέμαχος και έτσι, μια ημέρα αυτός πήρε το καπελάκι του, μπήκε στο καράβι της γραμμής και ταξίδεψε στην Αθήνα για να κάνει τη ζωή που πάντα ονειρευόταν. Μικρή σημασία είχε που δεν είχε μαζέψει τα λεφτά που ήθελε.

Όταν ο Αρμάνδος Δελαπατρίδης έφτασε μια ανάσα από την… πρωθυπουργία της χώρας

Για κάποια χρόνια, τα πρώτα της παραμονής του στην πρωτεύουσα, τα ίχνη του Τηλέμαχου Ναταλάκα χάνονται. Κανείς δεν ξέρει που και πώς ζει ή πως τα καταφέρνει.

Κάποια στιγμή, το 1925 και ενώ πλέον ο Τηλέμαχος έχει γίνει 30 ετών, ξεκινάνε οι πρώτες αναφορές για έναν καλοντυμένο, ψιλόλιγνο και όμορφο νεαρό και ο οποίος φοράει πάντα το αγαπημένο του ψηλό καπέλο.

Τριγυρνούσε πάντα με περισπούδαστο ύφος και κρατώντας τον χαρτοφύλακά του περνούσε από καφενεία και γειτονιές της Αθήνας χαιρετώντας τους πάντες.

Οι περισσότεροι έβλεπαν αυτή την γραφική φιγούρα με συμπάθεια, ωστόσο, δεν έλειψαν και αυτοί που τον περιγελούσαν και τον κερνούσαν ακόμα και νοθευμένο κρασί προκειμένου να μεθάει ακόμα πιο εύκολα και να τον γελοιοποιούν.

Για τους περισσότερους, όμως, ο Αρμάνδος Δελαπατρίδης όπως είχε γίνει γνωστός ήταν ένας άνθρωπος που χάριζε άπλετο γέλιο. Κάποια στιγμή έγινε τόσο δημοφιλείς που όπου περπατούσε ή στεκόταν (κυρίως στο Σύνταγμα) για να βγάλει τους περίφημους λόγους του μαζευόταν πλήθος κόσμου για να τον ακούσει, να γελάσει και να τον χειροκροτήσει.

Υπήρχαν αναφορές, μάλιστα, πως πλούσιοι Αθηναίοι έστελναν τους υπαλλήλους τους, να παίρνουν τον Δελαπατρίδη και να τον μεταφέρουν με τα πολυτελή τους οχήματα στις βίλες τους προκειμένου να τους διασκεδάζει κατ οίκον. Η πρακτική, αυτή, επικρίθηκε έντονα από τους Αθηναίους που το θεωρούσαν ως τη χείριστη μορφή εκμετάλλευσης ενός ανθρώπου που ήταν εμφανές που είχε ψυχολογικό πρόβλημα. Ο αντίλογος, ωστόσο, ήταν πως από αυτές τις εμφανίσεις ο Δελαπατρίδης έφευγε πάντα καλοντυμένος, χορτασμένος και με κάμποσα χρήματα στις τσέπες του. Και κάπως έτσι κατάφερνε να κυκλοφορεί περιποιημένος και καλοντυμένος στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Στις δόξες του ο Δελαπατρίδης είχε φτάσει να υπόσχεται πως θα δημιουργήσει το υπουργείο του Έρωτα και πως θα το στελεχώσει με όσους πιστούς τον ακολουθούν τώρα στις… περιοδείες του.

Εμφανιζόταν ως αρχηγός του κόμματος των Κυανολεύκων, είχε στήσει το στρατηγείο του στο καφενείο Ζαχαράτου (στη θέση που βρίσκεται σήμερα το ξενοδοχείο Athens Plaza), στην Πλατεία Συντάγματος.

Στις ομιλίες του επιχειρηματολογούσε για την ανάγκη σύνδεσης της Ακρόπολης και του Λυκαβηττού με γέφυρα και ανέλυε τους λόγους γιατί είναι επιβεβλημένη η υπόγεια συγκοινωνία μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης!

«Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αγνοούν ποιος είναι ο υπουργός των Εσωτερικών (είμαι ένας εξ’ αυτών), αλλά κανείς ο οποίος να αγνοεί τον Α. Δελαπατρίδην. Σε όποιο κέντρο κι αν εμβή, όπου κι αν παρουσιάζεται, ο κόσμος τον υποδέχεται με χειροκροτήματα, του βγάζει το καπέλο και τον προσφωνεί «κύριον Αρχηγόν» ή «κύριον πρόεδρον». Ήρκεσε να εμφανισθή ένα βράδυ του περασμένου καλοκαιριού εις την πλατείαν του Συντάγματος και να εκφωνήση έναν πολιτικό λόγο, ούτε χειρότερον, ούτε καλλίτερον από εκείνους που εκφωνούνται εις την ελληνικήν Βουλήν δια να γίνη αμέσως διάσημος», έγραψε γι΄ αυτόν ο ποιητής Κώστας Ουράνης.

Ήταν τόσο δημοφιλής και αγαπητός ο Δελαπατρίδης που κάποια στιγμή η εφημερίδα «Έθνος» δημοσίευσε δηλώσεις του, με τις οποίες είχε προβλέψει ότι ο Κ. Καραμανλής θα κυβερνούσε τη χώρα, θέση που αν και του… προσφέρθηκε εκείνος την απέρριψε .

-Προσωπικότητες του άλλοτε ένδοξου κόμματος του Ελευθερίου Βενιζέλου με επλησίασαν και μου εζήτησαν να αναλάβω εγώ την αρχηγία. Αρνήθηκα.

-Γιατί; (τον ρώτησε ο δημοσιογράφος).

-Μα τι λέτε; Τρελός είμαι να βγάλω εγώ το φίδι από την τρύπα; Αυτοί που το έβαλαν ας το βγάλουν. Εξάλλου υπάρχει και ο Μαρκεζίνης ο μεγαλύτερος γόης φαρμακερών μάλιστα φιδιών»!

Για τον Καραμανλή, μάλιστα, είχε δηλώσει πως «αυτός ο ερασιτέχνης πολιτικός δεν ξεύρει να εκφωνεί λόγους, αλλά γνωρίζει να πολιτεύεται».

Μια από τις πολλές ιστορίες που κυκλοφορούσαν για εκείνον (όσο δύσκολο είναι διασταυρωθεί κάτι τέτοιο), ανέφερε πως κάποια στιγμή η φήμη του Δελαπατρίδη έφτασε στα αυτιά του πατέρα του στη Μυτιλήνη, ο οποίος ταξίδεψε στην Αθήνα για να διαπιστώσει αν πράγματι ο γιος του είχε τρελαθεί. Λέγεται πως όταν έφτασε στην πόλη και είδε τον Αρμάνδο να ζει αξιοπρεπώς σε ένα ξενοδοχείο, να είναι ντυμένος με καλά ρούχα, να τρώει καθημερινά σε εστιατόριο και να τον γνωρίζει όλος ο κόσμος, επέστρεψε ικανοποιημένος στο νησί του.

Το μοναχικό τέλος ενός ανθρώπου που αγαπήθηκε αλλά και λοιδορήθηκε πολύ

Ο δημοσιογράφος Τάσος Κοντογιαννίδης σε παλαιότερο άρθρο του στην εφημερίδα Real News είχε γράψει για μια κακόγουστη φάρσα εις βάρος του Δελαπατρίδη που τον οδήγησε στο να διαβεί το κατώφλι της Βουλής:

«Το 1956, όταν παραιτήθηκε ο Καραμανλής, για να προσφύγει στις κάλπες, ένας φαρσέρ παρέδωσε σημείωμα στον Δελαπατρίδη, ότι τον καλεί ο πρόεδρος της Βουλής να ορκισθεί πρωθυπουργός. Ο Αρμάνδος έβαλε ημίψηλο και φράκο και έσπευσε μ’ ένα τσούρμο ξωπίσω του να φωνάζουν «να μας ζήσεις αρχηγέ!…» Τη στιγμή που έδειχνε στη φρουρά της πύλης το σημείωμα, αποχωρούσε τυχαία ο πρόεδρος της Βουλής Ντίνος Ροδόπουλος. Κατάλαβε τη φάρσα και για να μην τον κακοκαρδίσει, του λέει: «Πρόεδρε, ο βασιλεύς απουσιάζει και ο αρχιεπίσκοπος είναι άρρωστος! Τι λες; Να το αναβάλλουμε;». Ο Αρμάνδος με ικανοποίηση υποκλίθηκε και αποχώρησε.

Λέγεται, πάντως, πως στα σκληρά χρόνια της κατοχής, λόγω των στερήσεων, η διανοητική του κατάσταση επιδεινώθηκε.

Πολλές φορές οι αστυνομικοί, τον συλλαμβάνανε και τον πήγαιναν στο Δαφνί. Επειδή, όμως, ήταν ακίνδυνος οι γιατροί δεν τον κρατούσαν κλεισμένο μέσα αλλά του επέτρεπαν να κάνει τις βόλτες του και να επιστρέφει. Κάθε φορά που έβγαινε έξω δήλωνε: «Κλεισθείς εις το Ψυχιατρείον, κάμω την δήλωσιν ευθύς, πώς παύω πια να πολιτεύωμαι, μέσα στο κράτος μας αυτό. Μόνον την γνώμην μου αν θέλετε, μπορεί να έρχεται καθείς, εις το Δαφνί και ερωτώμενος, προθύμως θα γνωμοδοτώ…».

Από την παλαιά αίγλη του «Σωτήρος της Ελλάδος», ωστόσο, είχε μείνει ένα φθαρμένο κοστούμι κι ένα ξεθωριασμένο ημίψηλο. Όσο περνούσαν τα χρόνια τόσο εκείνος περνούσε στην αφάνεια. Οι παλιοί δεν είχαν διάθεση πλέον να ασχοληθούν μαζί του και οι νεότεροι δεν τον ήξεραν ή αδιαφορούσαν.

Ο Αρμάνδος Δελαπατρίδης πέθανε, ολότελα ξεχασμένος, στο Δημοτικό Νοσοκομείο της Αθήνας, την 1η Ιουνίου 1960, σε ηλικία 65 ετών. Κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη, αφού κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για εκείνον.

Το πραξικόπημα του Δελαπατρίδη – κατάληψη του υπουργείου, δικτατορία, αγγλικό δάνειο και ένα κατοστάρικο για τα έξοδα μεταφοράς

Τα γεγονότα εκείνων των ημερών
Τη νύχτα των εκλογών της 5ης Μαρτίου 1933, όταν τα αποτελέσματα άρχισαν να δείχνουν καθαρά ήττα του Βενιζέλου και νίκη του Τσαλδάρη, ο Πλαστήρας αυτοανακηρύχτηκε δικτάτορας, εγκαταστάθηκε στο υπουργείο Στρατιωτικών κι έκανε πραξικόπημα. Ένοπλοι κατέλαβαν υπουργεία, δημόσια γραφεία και εγκαταστάσεις εφημερίδων. Η δικτατορία κράτησε 14 ώρες, δημιούργησε χάος και χύθηκε αίμα. Ο Πλαστήρας, γνωστός από τους Βαλκανικούς ως Μαύρος Καβαλάρης, κατέληξε να το σκάσει από τα κεραμίδια, οπότε του κόλλησαν το παρατσούκλι Μαύρος Γάτος. Στις 6 Μαρτίου ορκίστηκε η προσωρινή κυβέρνηση Αλέξανδρου Οθωναίου. Ο Κονδύλης έστειλε τελεσίγραφο από τη Λάρισα ότι αν δεν δοθεί στον πλειοψηφίσαντα Τσαλδάρη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, θα κατέβει με όλες τις στρατιωτικές μονάδες και θα καταλάβει την Αθήνα.
Στις 8 Μαρτίου ο Δελαπατρίδης κατέλαβε το υπουργείο Προνοίας και εγκατέστησε δικτατορία, όπως θα διαβάσετε πιο κάτω. Τελικά, στις 10 Μαρτίου ορκίστηκε η κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη.

Στις 8 Μαρτίου, στις 11 το πρωί, ο Δελαπατρίδης ανέβηκε στον δεύτερο όροφο του υπουργείου Προνοίας, όπου βρίσκονταν τα γραφεία της Επιθεώρησης, και προχώρησε σε κατάληψη του υπουργείου. Αμέσως τέθηκαν στις διαταγές του όλοι οι υπάλληλοι και οι παρευρισκόμενοι επισκέπτες.
— Λόγο, αρχηγέ! του φώναζαν.
— Πρώτον σας ειδοποιώ ότι η κατάληψις του υπουργείου δεν γίνεται από εμένα, αλλά από τους Έλληνας Κυανολεύκους.
— Πού είναι; Να τους δούμε!
— Είναι εις τα ψυχιατρεία. Μάλιστα. Και επί τη ευκαιρία ας είπωμεν ολίγα τινά περί ψυχιατρείων.
Ο Δελαπατρίδης γνωστοποίησε ότι «κακή τη μοίρα» εγκλείστηκε για αρκετό διάστημα στο Δημόσιο Ψυχιατρείο, όπου είδε καλύτερα από κάθε άλλον την εγκατάλειψή του από το υπουργείο και κατηγόρησε τον διευθυντή της Υγιεινής για πλήρη παραμέληση των ζητημάτων υγιεινής του λαού χάριν κομματικών συμφερόντων.
— Οποία φρίκη, κύριοι! Τραγωδία που μόνον εάν εγκλεισθείτε εκεί θα την αντιληφθείτε. Αφήστε το τι γίνεται εξαιτίας των κομματικών συμφερόντων κι επιδιώξεων. Πλήρης βενιζελοκρατία και εκεί. Ας είναι, αυτά ανήκουν εις το παρελθόν.
— Και τώρα τι θα κάνουμε;
— Θα απολύσουμε τους αντιλαϊκούς υπαλλήλους του υπουργείου σας και θα εγκαταστήσουμε δικτατορία.
Κάθισε σ’ ένα γραφείο και με τη βοήθεια των υπαλλήλων συνέταξε ονομαστικό κατάλογο και τους απέλυσε όλους από υπουργό μέχρι καθαρίστριες. Πάνω στην ώρα κατέφθασαν οι κλητήρες του υπουργείου –τα «Δημοκρατικά Τάγματα» όπως τους απεκάλεσε– οι οποίοι τον ειδοποίησαν ότι πρέπει να αποχωρήσει.
— Σταθείτε, κραύγασε ο Δελαπατρίδης. Τι κάνετε; Με διώχνετε την πλέον κρίσιμον στιγμήν. Θα σας ομιλούσα για το δάνειο.
— Πες τα όλα για το δάνειο!
— Λοιπόν. Εξασφάλισα 50.000 λίρες δάνειο εκ μέρους του άγγλου πρωθυπουργού Μακντόναλντ. Θα σωθούμε. Αλλά…
— Τι συμβαίνει;
— Για να το μεταφέρουμε εδώ χρειάζονται εκατό δραχμές.
Αμέσως έγινε έρανος και μαζεύτηκε το κατοστάρικο.
— Και τώρα ας πηγαίνωμεν εις το υπουργείον των Οικονομικών δια το δάνειον, είπε ο Δελαπατρίδης. Έλυσε την κατάληψη του υπουργείου Προνοίας και κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Οικονομικών για να εκδώσει τα απαραίτητα διατάγματα για τη σύναψη του δανείου επικεφαλής διαδήλωσης που κραύγαζε με ενθουσιασμό συνθήματα υπέρ του.
— Αρχηγέ, το υπουργείο του έρωτος τι θα γίνει;
— Προς το παρόν ας σκεφθούμε πρώτα το μάσημα και την πλήρωσιν της κοιλίας μας και ας αφήσωμεν την καρδίαν μας.
Η αστυνομία διέλυσε τη διαδήλωση και ο Δελαπατρίδης πριν πάει για φαγητό, επειδή δεν είχε εμπιστοσύνη στους υπεύθυνους, συνέταξε τηλεγράφημα και πέρασε από τα γραφεία διάφορων εφημερίδων για να τους το γνωστοποιήσει.
«Προς τον στρατηγόν Κονδύλην
Επιτάξατε παν μέσον συγκοινωνίας, βαδίσατε προς Αθήνας. Ζήτω το Έθνος! Κάτω η τυραννίς!
Τηλέμαχος Αρμάνδος Δελαπατρίδης
ηγέτης Κυανολεύκων»

Πηγή: newsbeast.gr /tetysolou.wordpress.com/

Δείτε ακόμη:

Μουντιάλ 1934: Η Ελλάδα πρώτο θύμα του φασισμού στο ποδόσφαιρο

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X