Καιρός: Φυλαχτείτε από τον «Μίνωα» που φέρνει χαλάζι, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού φέρνει ο «Μίνωας». Το πολύ έντονο καιρικό φαινόμενο θα πλήξει τη χώρα μας από την Παρασκευή έως και την Τρίτη 19 Ιουνίου. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά θα είναι βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας

Με βάση τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, σύμφωνα με το meteo, ο «Μίνωας» θα αρχίσει να επηρεάζει την Ελλάδα από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής με βροχές, καταιγίδες και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις, αρχικά στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν έως το μεσημέρι σε όλα τα ηπειρωτικά και στην Εύβοια, ενώ προς το βράδυ και στην Κρήτη.

Το Σάββατο και την Κυριακή τα φαινόμενα θα επηρεάσουν όλη σχεδόν τη χώρα, με τα πιο έντονα στις ηπειρωτικές περιοχές. Ισχυρά φαινόμενα αναμένονται επίσης στα μεγάλα αστικά κέντρα Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη αναμένονται βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους θα είναι πολύ ισχυρές και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, κυρίως στα ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα.

Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπεράσουν τα 6 με 7 μποφόρ, αλλά στις περιοχές εκδήλωσης των καταιγίδων θα πνέουν με πολύ ισχυρές ριπές. Η θερμοκρασία θα πέσει έως και το Σάββατο, αλλά στη συνέχεια δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Συμβουλές για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

Συμβουλές αντιμετώπισης της κακοκαιρίας, με αφορμή το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που ισχύει από σήμερα Πέμπτη 14-06-2018 μέχρι και την Τρίτη 19-06-2018, δίνει, με ανακοίνωσή του, το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται, οι πολίτες καλούνται να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά, να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ, καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του Δήμου.

Επίσης, οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων και, αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Η επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει από την Πέμπτη και τις απογευματινές ώρες κυρίως από την Ήπειρο, τη Μακεδονία και πιθανόν τα βορειότερα νησιά του Ιονίου και τη Θεσσαλία.

  • Πρόγνωση για την Παρασκευή

Τα έντονα φαινόμενα θα πλήξουν την Παρασκευή τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Από το μεσημέρι της Παρασκευής τα φαινόμενα θα πλήξουν τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Κεντρική Στερεά, ενώ το απόγευμα θα «χτυπηθούν» η ανατολική Πελοπόννησος, η ανατολική Στερεά, οι Σποράδες και η Εύβοια.

  • Πρόγνωση καιρού το Σάββατο

Οι περιοχές που θα πληγούν από καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ενισχυμένους ανέμους είναι η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Κεντρική και ανατολική Στερεά, η Εύβοια και πιθανόν τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα πλήξουν την Ήπειρο, την υπόλοιπη Στερεά, την Πελοπόννησο, τη Θράκη και τα νησιά του Ιονίου.

  • Πρόγνωση καιρού την Κυριακή

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα πλήξουν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες όλα τα ηπειρωτικά, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη και πιθανόν τα νησιά του Ιονίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ