Οι καναλάρχες ζήτησαν… γην και ύδωρ από Φλαμπουράρη και Παππά

Με τη θέση “τα θέλουμε όλα” πήγαν οι καναλάρχες στη συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υπουργό ΨΗΠΤΕ Νίκο Παπά.

Ζήτησαν  να απασχολούν 300 εργαζόμενους οι αδειοδοτημένοι σταθμοί από 400, να συνυπολογίζονται στον αριθμό αυτό και οι εργαζόμενοι σε εταιρείες- υπεργολάβους των καναλιών (θυγατρικές εταιρείες παραγωγών κλπ), να χρεώνονται ΕΡΤ και δορυφορικές πλατφόρμες (Fοrthnet, Cosmote) με τρία ευρώ ανά συνδρομητή μηνιαίως (περίπου 36 εκατ. ευρώ ετησίως), τα οποία θα καταλήγουν στα ταμεία των αδειοδοτημένων καναλιών, να αποσυρθεί η ΕΡΤ από τη διαφήμιση, να απαλλαχθούν από το 1,5% υπέρ του κινηματογράφου, να αρθεί ο περιορισμός για την προέλευση κεφαλαίων και να μηδενιστεί ο φόρος της τηλεοπτικής διαφήμισης.

Από κυβερνητικής πλευράς έγινε σαφές ότι η μείωση του ειδικού φόρου τηλεόρασης (για τις διαφημίσεις) στο 5% είναι το μόνον εφικτό μέτρο, προκειμένου να στηριχθεί η αυξημένη συμμετοχή των επιχειρήσεων του Τύπου στον πόρο για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ (εισφορά 2% επί του τζίρου). Μια ρύθμιση που –σύμφωνα και με τη σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που κατατέθηκε στη Βουλή- επιφέρει μείωση των κρατικών εσόδων κατά 15 εκατ. ευρώ το 2018 (αφού προβλέπεται η εφαρμογή της από την 1η Απριλίου) και, ακολούθως, κατά 20 εκατ. ευρώ ετησίως.

Από τον φόρο αυτό, που –αν και νομοθετημένος, δεν εισπράχθηκε ποτέ επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- η παρούσα Κυβέρνηση εισέπραξε περίπου 90 εκατ. ευρώ από το 2015 ως σήμερα. Επίσης, αναγνωρίζοντας ότι το βάρος του φόρου είναι σημαντικό, ο καταλογισμός του αποτέλεσε ένα αντιστάθμισμα στο γεγονός ότι από την εκλογή αυτής της Κυβέρνησης και μετά ήταν αδύνατο, για γνωστούς συνταγματικούς και πολιτικούς λόγους, να χρεωθεί τίμημα για τις άδειες.

Η ρύθμιση της μείωσης του φόρου θα ισχύει από 1η Απριλίου και θα αφορά προφανώς στους σταθμούς που θα έχουν αδειοδοτηθεί και θα λειτουργούν μετά το διαγωνισμό του ΕΣΡ. Εάν καθυστερήσει η αδειοδότηση, καθυστερεί και η μείωση του φόρου.

Η δε μείωση του, δεν αποτελεί,όπως υποστηρίζεται, «δώρο» στους καναλάρχες.

Το Δημόσιο θα ωφεληθεί από τα χρήματα που θα καταβληθούν για τις άδειες (24,5 εκατ. ευρώ ετησίως κατ’ ελάχιστο, αφού –σε περίπτωση που εκδηλωθεί αυξημένο ενδιαφέρον- το τίμημα θα αυξηθεί), καθώς και από τις επιπλέον εισφορές που θα εισπράξει και τους φόρους από την αύξηση της απασχόλησης στα πανελλαδικά κανάλια (όπου αυτή τη στιγμή εργάζονται περίπου 1.800 άτομα και θα αυξηθούν στα 2.800 μετά την αδειοδότηση). Το ισοζύγιο θα είναι, λοιπόν, ξεκάθαρα θετικό.

Τέλος, ανάλογα μέτρα θα ληφθούν για την στήριξη των μέσων Ενημέρωσης και στο διαδίκτυο και στο ραδιόφωνο αλλά και στον έντυπο Τύπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ