Καταρρέει η τουρκική λίρα μετά το χτύπημα του Τραμπ

Πολύ δυνατό για την τουρκική λίρα αποδείχτηκε το χτύπημα του Ντόναλντ Τραμπ με την αύξηση των δασμών. Η πτώση της είναι χωρίς τέλος και έφτασε να υποχωρεί μέχρι και 20,95% έναντι του δολαρίου.

Η βουτιά έγινε μετά από το tweet του Αμερικανού προέδρου Donald Trump για διπλασιασμό των δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα από την Τουρκία.

Το νόμισμα της Τουρκίας που το πρωί της Παρασκευής υποχωρούσε ως 13,5% έκανε απότομη βουτιά καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε να απαντήσει στον «οικονομικό πόλεμο» και ο Ντόναλντ Τραμπ  δήλωσε ότι θα εντείνει τα μέτρα εναντίον της Τουρκίας.

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Ερντογάν, προσπάθησε να κατευνάσει τις πιέσεις στο νόμισμα ανακοινώνοντας ότι η χώρα θα προσπαθήσει να επανεξισορροπήσει την οικονομία από την προηγούμενη εστίασή της στην ανάπτυξη.

Αλλά καθώς μιλούσε, ο Trump τουίταρε ότι θα συνεχίσει τις κυρώσεις εναντίον της χώρας, διπλασιάζοντας τους δασμούς σε αλουμίνιο και χάλυβα από την Τουρκία. Η δήλωση Τραμπ έσπρωξε σε  ελεύθερη πτώση την τουρκική λίρα μέχρι και το 20,95% και πιο συγκεκριμένα στις 6,6845 λίρες έναντι του δολαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ