Επιλογές

Καθεστώς εργασιακής ζούγκλας στην Αθήνα

Καθεστώς εργασιακής ζούγκλας στην Αθήνα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το καθεστώς εργασιακής ζούγκλας αναδεικνύει έρευνα για την εργασία στην Αττική. Δεν πληρώνονται υπερωρίες ούτε πρόσθετη εργασία, πάρα πολλοί εργαζόμενοι έχουν μισθό μικρότερο από 500 ευρώ, καθυστερεί η καταβολή του μισθού, είναι μερικά από τα “άνθη του κακού”.

Αυτή είναι η εικόνα για την εργασιακή ζούγκλα στην Αττική, όπως προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία MARC για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Η έρευνα με θέμα: «Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στο Λεκανοπέδιο της Αττικής» διεξήχθη σε 1.501 εργαζόμενους και ανέργους ηλικίας 18 – 65 ετών, από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου 2017 και δείχνει μεταξύ άλλων ότι:

Έρευνα:  Ένα στα δύο νοικοκυριά αδυνατεί να εξοφλήσει ρεύμα και ενοίκιο

-Τo 42,1% όσων προσλήφθηκαν το τελευταίο 12άμηνο στην Αττική λαμβάνει αποδοχές κάτω από 500 ευρώ το μήνα.

– Η μερική απασχόληση αφορά το 57% των νέων προσλήψεων.

-Το 38% όσων κατάφεραν να βρουν δουλειά μέσα στην κρίση ασφαλίζονται για μικρότερο διάστημα απ’ όσο δουλεύουν ή δεν έχουν καθόλου ασφάλιση.

-Ο μέσος όρος των καθαρών μηνιαίων αποδοχών των απασχολούμενων, ανέρχεται στα 806 ευρώ. Τις χαμηλότερες αποδοχές έχουν οι γυναίκες και οι νέοι.

– Ο ένας στους πέντε εργαζόμενους πληρώνεται με μισθό κάτω των 500 ευρώ (το 11,2% των ανδρών και το 27,8% των γυναικών). Οι εργαζόμενοι κάτω των 35 ετών πληρώνονται με μισθό κάτω των 500 ευρώ σε ποσοστό 31,5%.

-Το 35% των εργαζομένων δήλωσε πως για τις τυχόν υπερωρίες εκτός του συμφωνημένου ωραρίου, δεν πληρώνονται επιπλέον (37% των γυναικών έναντι 33,7% των ανδρών). –Μόνο το 57% των εργαζομένων δηλώνει πως λαμβάνει τον μισθό πάντα στην ώρα του χωρίς καθυστέρηση. Το 33% λαμβάνει τον μισθό του συνήθως με καθυστέρηση ενώ για το 9,3% η καταβολή του μισθού καθυστερεί “πάντα”. Ο συνηθέστερος χρόνος καθυστέρησης είναι ο ένας μήνας.

Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία, δείχνοντας ότι το μερίδιο της μερικής απασχόλησης στο σύνολο των εργαζόμενων αγγίζει το 30%.

Καθώς μάλιστα, η κρίση επιδείνωσε την κατάσταση, η έρευνα δείχνει πως το 57% όσων προσλήφθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Επίσης, το 43% έχει αναγκασθεί να εργασθεί Κυριακές.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το εύρημα σύμφωνα με το οποίο ο ένας στους τρεις εργαζόμενους (32%) ανέφερε πως το αντικείμενο της εργασίας του δεν ανταποκρίνεται στην ειδίκευση ή στο αντικείμενο των σπουδών του. Το ποσοστό της ετεροαπασχόλησης καταγράφεται εντονότερο στις γυναίκες (38%), στους νέους κάτω των 35 ετών (41%) και σε όσους βρήκαν εργασία τους τελευταίους 12 μήνες (42%).

Μέσα σε αυτό το εργασιακό περιβάλλον, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη δήλωσε πως έχει το 82,7% των εργαζομένων. Το 10,3% ανέφερε πως είναι μεν ασφαλισμένος/η αλλά για λιγότερες ώρες ή και μισθό ενώ το 6,1% δήλωσε πως εργάζεται χωρίς ασφάλιση. Μάλιστα, όσο μειώνεται η ηλικία των εργαζομένων, τόσο μειώνεται και το ποσοστό της πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης, αφού ένας στους τέσσερις εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 35 ετών (25,3%) δεν έχει πλήρη ασφάλιση, το 16% αναφέρει πως έχει ασφαλιστεί για λιγότερες ώρες και το 9,3% ότι εργάζεται ανασφάλιστο.

Τα κρούσματα της παραβίασης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων εμφανίζονται εντονότερα στις μικρότερες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις προσλήψεις των τελευταίων ετών της κρίσης. Το ¼ όσων προσλήφθηκαν την τελευταία τριετία στερείται πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης. Τέλος, όσοι εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης στερούνται της ασφάλισης που αντιστοιχεί στις ώρες εργασίας τους ή δεν έχουν καμία ασφάλιση σε ποσοστό 38%.

Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, με αποτέλεσμα το 43% των ερωτηθέντων να μην έχει την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσει ικανοποιητική θέρμανση στο σπίτι του, ενώ μηδενική φαίνεται πως είναι και η δυνατότητα αποταμίευσης, με το 52,1% να μην έχει την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο έξοδο της τάξης των 500 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους τρεις ερωτώμενους ανέφεραν πως δεν έχουν την δυνατότητα να έχουν κάθε δεύτερη μέρα στο οικογενειακό τραπέζι κρέας, ψάρι ή λαχανικά ισόποσης διατροφικής αξίας.

Όσο για την ανεργία, η έρευνα έδειξε πως έξι στους δέκα που συμμετείχαν σε αυτήν, παραμένουν σε καθεστώς ανεργίας περισσότερο από δύο χρόνια. Επίδομα ανεργίας λαμβάνει ο ένας στους δέκα άνεργους.

Στην «κόψη του ξυραφιού» η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X