Κοινωνία

Αλαλούμ με το Power Pass-Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την επιδότηση

Αλαλούμ με το Power Pass-Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την επιδότηση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αλαλούμ με το Power Pass και κίνδυνος χιλιάδες δικαιούχοι να χάσουν την επιδότηση. Αιτία μία δυσλειτουργία του συστήματος που έχει σχέση με τη φορολογική δήλωση. Οπως διαπιστώθηκε, πολίτες που αρχικά υπέβαλαν την αίτηση για την επιδότηση στην πλατφόρμα και στη συνέχεια έκαναν τη φορολογική τους δήλωση (έτους 2021), ουσιαστικά «ακύρωσαν» την αίτηση για το Power pass.

Η αιτία είναι η αλληλεπίδραση της πλατφόρμας για την επιδότηση ρεύματος με την εφαρμογή υποβολής των δηλώσεων. Ετσι οι αιτήσεις στο Power Pass που είχαν προηγηθεί των φορολογικών δηλώσεων «μπλόκαραν» και από το στάδιο «υπό εκκαθάριση», επέστρεψαν στο «εκκρεμεί υποβολή», με την εξής υποσημείωση: «Τα στοιχεία κύριας κατοικίας έχουν τροποποιηθεί με αποτέλεσμα η κατάσταση της αίτησής σας να αλλάξει και να εκκρεμεί η υποβολή της. Παρακαλώ επιβεβαιώστε τα στοιχεία της αίτησης σας και προχωρήστε στην υποβολή της χρησιμοποιώντας το κουμπί υποβολή αίτησης».

Ωστόσο, οι δικαιούχοι δεν έλαβαν κάποια ειδοποίηση και κινδυνεύουν να μην λάβουν το ποσό της επιδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι δόθηκε παράταση ως τις 5 Ιουλίου για την υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα https://vouchers.gov.gr/powerpass.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε λόγω συνεχούς ροής αιτήσεων και προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες. Η αρχική προθεσμία έληγε αύριο, 30 Ιουνίου.

Το ποσό της επιδότησης, το οποίο ανέρχεται στο 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας που ανάλογα με το ύψος των λογαριασμών, μπορεί να φτάσει έως το ποσό των 600 ευρώ.

H λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς χρειάζονται μόνο οι κωδικοί του πολίτη στο Taxisnet και το IBAN του λογαριασμού στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί η επιδότηση. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία αντλούνται αυτόματα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Για όσες ημέρες παραμένει ανοιχτή η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, θα διενεργείται προέλεγχος και θα αποστέλλονται ειδοποιήσεις στους πολίτες για τυχόν διορθώσεις (μη υπαρκτή παροχή, λανθασμένη κατηγορία λογαριασμού κ.λπ.). Η εκκαθάριση των αιτήσεων, ο προσδιορισμός του ποσού επιστροφής και η καταβολή του στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Διευκρινίζεται ότι οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση τόσο για την κύρια κατοικία τους, όσο και για τη φοιτητική στέγη προστατευόμενων μελών που φοιτούν στην Ελλάδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πολίτης μπορεί να υποβάλει μέχρι και τρεις επιπλέον αιτήσεις για προστατευόμενα μέλη, ακολουθώντας κάθε φορά τα παραπάνω βήματα.

Επιπλέον, για όσους είναι υπόχρεοι να υποβάλουν πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, είναι απαραίτητη η υποβολή της φορολογικής δήλωσης πριν από την αίτηση για το Power Pass. Σε αυτή την περίπτωση, θα λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα, μετά την αφαίρεση των φόρων, του φορολογικού έτους 2021.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X