Κοινωνία

Αρχίζει το Ειδικό Δικαστήριο για Τουλουπάκη και Παπαγγελόπουλο

Αρχίζει το Ειδικό Δικαστήριο για Τουλουπάκη και Παπαγγελόπουλο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Tο 4ο Ειδικό Δικαστήριο ξεκινά σήμερα με κατηγορούμενους της πρώην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι το βούλευμα σαφώς αναφέρει ότι υπήρξε σκάνδαλο Novartis ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι αξιόπιστοι και καλώς τέθηκαν υπό καθεστώς προστασίας και ότι όλες οι πράξεις και παραλείψεις που αποδόθηκαν στην πρώην εισαγγελέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης δεν στηρίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης θα δικαστεί για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και της πλημμεληματικής παράβασης καθήκοντος ενώ η Ελένη Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπεράσπιση των κατηγορουμένων θα καταθέσει αίτημα για ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της δίκης, επικαλούμενη το δημόσιο συμφέρον, δεδομένου ότι η δίκη αφορά έναν πρώην υπουργό και μια εν ενεργεία εισαγγελέα.

Οι μάρτυρες

Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι έχουν κληθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες οι εισαγγελείς  Ελένη Ράικου,  Παναγιώτης Αθανασίου και Γεωργία Τσατάνη όπως επίσης οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Έφη Χριστοφιλοπούλου. Ακόμα ο σης ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κοντονής, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου πρώην επόπτης των εισαγγελέων Διαφθοράς, Δημ. Παπαγεωργίου, ο αντεισαγγελέας Εφετών, πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος, οι άλλοτε επίκουροι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός και ο εκδότης- δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.

Η σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου

Τα μέλη που κληρώθηκαν από τον Άρειο Πάγο είναι 7 τακτικά μέλη και 3 αναπληρωματικά μέλη και συγκεκριμένα: Μυρσίνη Παπαχίου, Μαρία Μουλιανιτάκη, Ανθή Γκάμαρη, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα, Ελένη Φραγκάκη, Βασιλική Ηλιοπούλου ενώ αναπληρωματικά μέλη είναι οι Αικατερίνη Κρυσταλλίδου, Μαρία Κουβίδου, Γεώργιος Κόκκορης.
Από το Συμβούλιο της Επικρατείας, 6 τακτικά μέλη και 3 αναπληρωματικά μέλη, κληρώθηκαν ως τακτικά μέλη οι Βασίλειος Αραβαντινός, Νικόλαος Σκαρβέλης, Σοφία Βιτάλη, Βαρβάρα Ραφτοπούλου, Όλγα Ζύγουρα, Ρωξάνη Γιαννουλάτου και ως αναπληρωματικά οι Παναγιώτης Τσούκας, Χρήστος Λιάκουρας, Άννα Καλογεροπούλου
Καθήκοντας τακτικής εισαγγελέως θα ασκεί η Όλγα Σμυρλή και αναπληρώτριας η Αριστέα Θεοδόση. Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου ως αρχαιότερη θα είναι η αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X