Κοινωνία

Έκτακτη ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας

Έκτακτη ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η έκτακτη ενημέρωση του προέδρου του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη και του αντιπροέδρου του ΕΟΔΥ και αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας Δημήτρη Παρασκευή.

«Όλη η Ευρώπη βρίσκεται στο κόκκινο. Μπορεί να υπάρχουν μερικές διαφορές μεταξύ των χωρών όμως τα δεδομένα των κρουσμάτων κορονοϊού ανά 100.000 πληθυσμού σημειώνουν όλα τα κράτη αύξηση» σημείωσε κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.

Ανοδική πορεία σημειώνεται και στο ποσοστό θετικότητας.

Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα παρατηρείται σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων στις ηλικίες 18 έως 24 ετών, ενώ η αύξηση στις άλλες ηλικιακές ομάδες είναι σταθερή. Όσον αφορά τις επαναλοιμώξεις και σε αυτές καταγράφεται αύξηση ανά εβδομάδα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, όπως αυξημένες είναι και οι νοσηλείες σε απλές κλίνες.

Παράλληλα παρουσιάστηκε και σχετικός πίνακας με τα τεστ στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ελλάδα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση (μετά την Κύπρο)στον αριθμό των τεστ που πραγματοποιούνται ανά 100.000 πληθυσμό.

Η μετάλλαξη που κυριαρχεί στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα -όπου φαίνεται ότι αφορά πάνω από τις μισές μολύνσεις – είναι η Όμικρον και οι παραλλαγές ΒΑ4 και ΒΑ5, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σημειώνεται πως όλα τα δεδομένα υπάρχουν σύμφωνα με τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιούνται.

  Tζανάκης: Σε εξέλιξη το έκτο πανδημικό κύμα

«Έχουμε μια κατάσταση σχετικής πίεσης στις απλές κλίνες, αλλά δεν έχουμε καθόλου πίεση στις ΜΕΘ» δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Όπως επισήμανε οι περισσότεροι ασθενείς που νοσούν πάνε στο νοσοκομείο για άλλες παθήσεις και εκεί ανακαλύπτουν ότι έχουν κορονοϊό.

Μιλώντας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε για μην κολλήσουμε αποκάλυψε ότι «ίσως στα τέλη Σεπτεμβρίου να έχουμε νέα μετάλλαξη του ιού» εκφράζοντας την ελπίδα να μην είναι επικίνδυνη.

«Δεν αποκλείω στοχευμένα μέτρα ατομικής ευθύνης στα σούπερ μάρκετ και χώρους συγχρωτισμού», συμπλήρωσε αναφορικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Όχι σε αναμνηστική δόση στους κάτω των 59 ετών

Αναφορικά με την τέταρτη αναμνηστική δόση των mRNA εμβολίων κάλεσε τους ηλικιωμένους και ιδίως όλους όσοι είναι άνω των να κάνουν την τέταρτη δόση.

Μιλώντας για την ηλικιακή κατηγορία άνω των τριάντα ετών ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι δεν είναι απαραίτητο: «Δεν συστήνω την χορήγηση 2ης αναμνηστικής δόσης σε άτομα έως 59 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, και ιδίως σε όσους έχουν νοσήσει».

Μιλώντας για το επικαιροποιημένο εμβόλιο που σχεδιάζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες εξέφρασε την άποψη ότι βρίσκεται δύο βήματα πίσω από τον ιό. «Χρειάζεται ένα εμβόλιο ριζικά επικαιροποιημένο, το οποίο σε ένα βαθμό θα υπερκαλύπτει τις μεταλλάξεις», δήλωσε σχετικά ο κ. Τζανάκης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X