Κοινωνία

Προσοχή! Τα μισά εγκεφαλικά επεισόδια γίνονται μέσα σε αυτό το 6ωρο της μέρας!

Προσοχή! Τα μισά εγκεφαλικά επεισόδια γίνονται μέσα σε αυτό το 6ωρο της μέρας!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Έρευνες δείχνουν ότι έχετε 80% περισσότερες πιθανότητες να πάθετε εγκεφαλικό επεισόδιο σε μία περίοδο της ημέρας σε σύγκριση με όλες τις άλλες.

Η επίγνωση των πιο επικίνδυνων ωρών για εγκεφαλικό επεισόδιο θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα νωρίτερα. Το να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα προειδοποιητικά σημάδια εκείνες τις ώρες θα μπορούσε κυριολεκτικά να σας σώσει τη ζωή.

Έχετε 80% περισσότερες πιθανότητες να πάθετε εγκεφαλικό επεισόδιο μεταξύ 6 π.μ. και 12 μ.μ.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Stroke, έχετε σχεδόν 80% περισσότερες πιθανότητες να πάθετε εγκεφαλικό επεισόδιο μεταξύ 6 π.μ. και 12 μ.μ. παρά αργότερα μέσα στην ημέρα.

“Υπήρξε αύξηση 49% στα εγκεφαλικά επεισόδια όλων των τύπων μεταξύ 6 π.μ. και 12 μ.μ. κάτι που αντιστοιχεί 79% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού έναντι των υπολοίπων 18 ωρών της ημέρας”, αναφέρουν οι ερευνητές.

Αυτό σημαίνει ότι τα μισά εγκεφαλικά (49%) γίνονται μέσα σε αυτό το 6ωρο!

Οι ερευνητές λένε ότι αυτή η “πρωινή περίσσεια” εγκεφαλικών επεισοδίων είναι ένα παράδειγμα “κιρκαδιακής διακύμανσης”. Με αυτό εννοούν τις διαφορές στον κίνδυνο με βάση τον 24ωρο κύκλο του κιρκαδικού ρυθμού του σώματός μας.

Έμφραγμα: Συχνά «ξεκινά» πριν το συμβάν! Προσοχή αν αντιληφθείτε αυτό στο περπάτημα

Για τις ανάγκες της έρευνας, η ομάδα πραγματοποίησε μια μετα-ανάλυση επί 31 επιμέρους ερευνών με δεδομένα από 11.816 ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο. «Παρά τις αρκετά μεγάλες διαφορές μεταξύ των μελετών στο αναφερόμενο μέγεθος δείγματος (59 έως 1.075), τα αποτελέσματα (θανατηφόρα έναντι μη θανατηφόρων) και τους τύπους εγκεφαλικού επεισοδίου που μελετήθηκαν (ισχαιμικό έναντι αιμορραγικού έναντι άλλου τύπου), οι περισσότερες από τις μελέτες έδειξαν παρόμοιο ημερήσιο μοτίβο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, λένε οι ερευνητές.

Από την άλλη, η ομάδα διαπίστωσε μείωση κατά 35% των εγκεφαλικών επεισοδίων που συνέβησαν από τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί σε σύγκριση με τις άλλες 18 ώρες της ημέρας.

εγκέφαλος κορονοϊός

Ο κίνδυνος για τον πιο συνηθισμένο τύπο εγκεφαλικού είναι ακόμη μεγαλύτερος

Επειδή τα δεδομένα ήταν τόσο εκτεταμένα και ποικίλα, η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να αναλύσει την ώρα της ημέρας που σχετίζεται με το εγκεφαλικό με διάφορους τρόπους. Σε περαιτέρω ανάλυση, απομόνωσαν διαφορετικούς τύπους εγκεφαλικών επεισοδίων για να διαπιστώσουν εάν είχαν ισχυρότερες, ή ασθενέστερες συσχετίσεις με την ώρα της ημέρας.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι ορισμένοι τύποι εγκεφαλικού επεισοδίου είχαν μεγαλύτερη κιρκαδική παραλλαγή από άλλους. Αλλά όλοι οι τύποι ήταν πιο πιθανό να εμφανιστούν το πρωί. Τα δεδομένα είναι εντυπωσιακά συνεπή στους διάφορους υποτύπους εγκεφαλικού επεισοδίου και υποδεικνύουν, ότι ο κίνδυνος κατά τη διάρκεια της περιόδου 6 π.μ. έως 12 μ.μ. είναι σημαντικά υψηλότερος από ό,τι θα αναμενόταν τυχαία. Συγκεκριμένα:

  • για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο: 89% μεγαλύτερος κίνδυνος
  • για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο: 52% μεγαλύτερος κίνδυνος
  • για παροδικά ισχαιμικά επεισόδια: 80% μεγαλύτερος κίνδυνος

Με άλλα λόγια, ο πιο συνηθισμένος τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου (ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο) είναι σχεδόν 90% πιο πιθανό να συμβεί εκείνες τις πρώτες πρωινές ώρες!

Η ώρα που ξυπνάτε μπορεί να έχει αντίκτυπο

Συζητώντας για τους περιορισμούς της μελέτης τους, οι ερευνητές σημείωσαν ότι δεν προσάρμοσαν τα δεδομένα ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ατομικοί χρόνοι αφύπνισης των υποκειμένων της μελέτης. Για τον λόγο αυτό, λένε ότι η μελέτη τους δεν κατάφερε να καταγράψει «εγκεφαλικά επεισόδια που συμβαίνουν σε άτομα που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες, τα οποία έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση, αλλά όχι στο τυπικό χρονικό πλαίσιο 6 έως 8 π.μ.».

Αθώο… τοστάκι; Πόσες θερμίδες νομίζετε ότι έχει;

Και άλλες μελέτες έχουν δώσει στοιχεία, που υποδηλώνουν ότι η στιγμή πρωινής αφύπνισης μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πότε ο ασθενής είναι πιο πιθανό να πάθει εγκεφαλικό. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cerebrovascular Diseases έδειξε ότι οι πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο διαφέρουν ανάλογα με το αν κάποιος εργάζεται, ή είναι σε διακοπές.

Η έναρξη του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου κορυφώθηκε μεταξύ 6 και 8 π.μ. κατά τις εργάσιμες ημέρες και μεταξύ 8 και 10 π.μ. στις διακοπές. Γενικώς τα εγκεφαλικά συνέβησαν συχνότερα κατά τις δύο ώρες μετά το ξύπνημα σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας.

πονοκέφαλο

Η λήψη φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση τη νύχτα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του πρωινού εγκεφαλικού επεισοδίου

Η υπέρταση θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης είναι το κλειδί για την πρόληψή της. Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι ερευνητές αυτής της μελέτης σημειώνουν ότι η αρτηριακή πίεση συνήθως αυξάνεται περίπου 20% αφότου ένα άτομο ξυπνά το πρωί. Οι συντάκτες της μελέτης λένε ότι η χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων με «στόχευση τον έλεγχο της πίεσης και των καρδιακών παλμών νωρίς το πρωί, χωρίς να μειωθεί έντονα η αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της νύχτας”, μπορεί να είναι πιο συμφέρουσα.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Heart Journal κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λήψη φαρμάκων υπέρτασης πριν τον ύπνο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού στο μισό. Οι συμμετέχοντες στην μελέτη που έλαβαν τα φάρμακά τους την ώρα του ύπνου (και όχι άλλη ώρα της ημέρας) είχαν:

  • 34% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή
  • 40% λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν επέμβαση για τη διεύρυνση των φραγμένων αρτηριών
  • 42% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια

Ωστόσο, η ίδια θεραπεία δεν είναι κατάλληλη για όλους, οπότε μιλήστε με τον γιατρό σας προτού κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη ρουτίνα λήψης των φαρμάκων σας.

Εγκεφαλικό: Αυτά είναι τα συμπτώματα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν έχετε συμπτώματα από εγκεφαλικό επεισόδιο, καλέστε ΑΜΕΣΑ το 166, ή ενημερώστε οποιονδήποτε είναι μαζί σας εκείνη τη στιγμή!

Τα γενικά συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνουν:

  • Ξαφνικό μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, αδυναμία, ή απώλεια της κίνησης στο πρόσωπό σας, το χέρι ή το πόδι, ειδικά στην μία μόνο πλευρά του σώματός σας
  • Ξαφνικές αλλαγές στην όραση
  • Ξαφνική δυσκολία στην ομιλία
  • Ξαφνική σύγχυση, ή δυσκολία κατανόησης απλών προτάσεων
  • Αιφνίδια προβλήματα με το περπάτημα, ή την ισορροπία
  • Ξαφνικός, έντονος πονοκέφαλος, που είναι διαφορετικός από όσους έχετε βιώσει στο παρελθόν

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με το αν το εγκεφαλικό προκαλείται από ένα θρόμβο αίματος (ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο), ή από αιμορραγία (αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο), καθώς και από το ακριβές σημείο που εκδηλώνεται στον εγκέφαλο και το πόσο οξύ είναι.

Politico: Η Pfizer έτοιμη να εμβολιάσει και μωρά έξι μηνών κατά του κορονοϊού!

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει συνήθως ξαφνικά, αλλά μπορεί και να εκδηλωθεί πιο σταδιακά, σε διάρκεια μερικών ωρών. Για παράδειγμα, μπορεί να νιώσετε μια ήπια αδυναμία στην αρχή. Με την πάροδο των ωρών, μπορεί να μην είστε σε θέση να μετακινήσετε το χέρι και το πόδι στην μια πλευρά του σώματός σας.

Αν σας συμβούν πολλά μικρότερα εγκεφαλικά επεισόδια όσο περνάει η ώρα, τότε μπορεί να νιώσετε μια πιο σταδιακή αλλαγή στο περπάτημα, την ισορροπία, τη σκέψη, ή τη συμπεριφορά.

Δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα σε ένα μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο. Πολλοί τα μπερδεύουν με συμπτώματα που μπορούν να αποδοθούν στη γήρανση, ή κάποια συμπτώματα μπορεί να συγχέονται με εκείνα άλλων παθήσεων, που εκδηλώνονται με παρόμοιο τρόπο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X