Κοινωνία

Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους συλληφθέντες που αρνούνται να κάνουν self test

Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους συλληφθέντες που αρνούνται να κάνουν self test
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δεν μπορούν να εξανακαστούν να κάνουν self test για κορονοϊό οι ανεμβολίαστοι συλληφθέντες, οι οποίοι οδηγούνται με τη διαδικασία του αυτοφώρου ενώπιον των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών.

Από την άλλη, όμως, σε τέτοιες περιπτώσεις θα εφαρμόζεται ο νόμος και θα ασκείται η προβλεπόμενη δίωξη για απείθεια και διάδοση μεταδοτικής ασθένειας, όπως προβλέπεται σε σημερινή εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα.

Με εγκύκλιό του ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας προς τους εισαγγελείς Eφετών και Πρωτοδικών δίνει κατευθυντήριες γραμμές, για το χειρισμό των μη εμβολιασμένων κατηγορουμένων και συλληφθέντων οι οποίοι προσάγονται με τη διαδικασία του αυτοφώρου ενώπιον των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών και αρνούνται να υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test) για COVID-19.

Αναφέρεται ότι οι εισαγγελείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηροί στα λοιπά υγειονομικά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων, όσον αφορά στους ανεμβολίαστους κατηγορούμενους που αρνούνται να υποβληθούν σε self test.

Σε άλλο σημείο της εγκυκλίου του, σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις των αυτόφωρων πλημμελημάτων, οι εισαγγελείς Πλημμελειοδικών έχουν τη δυνατότητα – λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα του εγκλήματος και την προσωπικότητα του δράστη – με τη συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 279 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, να δώσουν εντολή να αφεθεί ελεύθερος ο συλληφθείς και «να μην εφαρμοστεί η προβλεπόμενη για τα αυτόφωρα εγκλήματα διαδικασία του άρθρου 418 παρ. 1 εδάφιο α΄ και 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Ακόμα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι «οι διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας περί ταχείας προσαγωγής ενώπιον εισαγγελέα ή ανακριτή, δηλαδή τα άρθρα 275, 276, 279, 417-419 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ισχύουν και είναι εφαρμοστέα».

Τα οριζόμενα στις υπ΄ αριθμ. 55400/2021 και 55732/2021 κοινές υπουργικές αποφάσεις περί των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας «δεν καθιστούν ανενεργές τις ρυθμίσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι οποίες άλλωστε αποτελούν εκτελεστικές του άρθρου 6 του Συντάγματος διατάξεις και συμπλέουν με το άρθρο 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X