Ελλάδα

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Αύξηση 11% και περισσότεροι δικαιούχοι!

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Αύξηση 11% και περισσότεροι δικαιούχοι!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τόσο αύξηση του ποσού, όσο και των δικαιούχων για το ΚΕΑ (σ.σ. Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης). Αυτό είναι το πλάνο της κυβέρνησης για τον Ιανουάριο του 2020.

Αυξημένο… λόγω αυξήσεων το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας μελετά αύξηση 11%, όσο ήταν και η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, γεγονός που σημαίνει πως το επίδομα των 200 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό θα αυξηθεί στα 220 ευρώ.

Παράλληλα θα αλλάξει την ονομασία του, επαναφέροντας το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που είχε θεσμοθετήσει η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση το 2014, ενώ θα αυξήσει το προβλεπόμενο κονδύλι στο 1 δισ. ευρώ (από 850 εκατ. ευρώ), αναπροσαρμόζοντας τα εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι.

Το ΚΕΑ δεν κατάφερε να απορροφήσει όλο το κονδύλι που είχε προϋπολογιστεί για το 2019, ύψους 850 εκατ. ευρώ, καθώς οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απορρόφηση μόλις των 680 εκατ. ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Η… αστοχία του ΚΕΑ

Η αστοχία αυτή εκτιμάται πως οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξε επικάλυψη με το επίδομα τέκνων, που δίνεται με ευνοϊκότερα κριτήρια και περιορισμένους ελέγχους.

Αναδρομικά: «Ψυχρολουσία»! Στον… αέρα το 10μηνο για τους συνταξιούχους!

Βάσει των σεναρίων που εξετάζονται στο υπουργείο, το επίδομα θα δίνεται από το 2020 σε περισσότερους δικαιούχους, όπως για παράδειγμα μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ θα επιδιωχθεί σύνδεσή του με πρωτοβουλίες για εργασία, ακόμη και χορήγηση μικρών δανείων με πολύ ευνοϊκούς όρους, ώστε οι δικαιούχοι του να στήσουν τη δική τους μικρή επιχείρηση.

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Το ποσό σήμερα διαμορφώνεται ως εξής:

  • 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
  • 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
  • 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

Η πληρωμή του ΚΕΑ πραγματοποιείται με πίστωση εξ’ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα.

Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X