Κόκκινο στεφάνι… θα καταθέσει ο Ερντογάν στον Άγνωστο Στρατιώτη

Κόκκινο στεφάνι θα καταθέσει ο Ερντογάν στον Άγνωστο Στρατιώτη αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα.

Δεν ήταν μια απλή διαδικασία για το τουρκικό πρωτόκολλο η κατάθεση στεφάνου στον Αγνωστο Στρατιώτη, αφού σ΄αυτόν υπάρχουν επιγραφές από τις μάχες του ελληνικού στρατού στους Βαλκανικούς Πολέμους, στη Μικρασιατική Εκστρατεία, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, επιχειρήσεις στη Μεσημβρινή Ρωσία -Κριμαίας-, μάχες του Β` Παγκοσμίου Πολέμου και οι επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού στην Κορέα.

Οι επιγραφές για την Μικρασιατική Εκστρατεία ενοχλούσαν για ευνόητους λόγους την Άγκυρα, μα πιο πολύ την ενοχλεί η τελευταία επιγραφή που τοποθετήθηκε στο Μνημείο, αυτή της Κύπρου. Ηταν απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, μετά από πρόταση που έκανε ο τότε Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου με υπουργό Εθνικής Αμυνας τον Γεράσιμο Αρσένη.

Αλλά δεν μπορεί να παρακάμψει το πρωτόκολλο ο Τούρκος Πρόεδρος. Η πρόσκληση για να επισκεφθεί την χώρα μας ήταν επίσημη, διά χειρός Προέδρου της Δημοκρατίας και προβλέπεται, μετά την επίσημη υποδοχή (ανάκρουση των δύο ύμνων, εύζωνες, αγήματα κτλ) στο Προεδρικό Μέγαρο και κατάθεση στεφανιού στον Αγνωστο Στρατιώτη. Η αλήθεια είναι ότι ορισμένοι έκαναν προσπάθεια να παρακάμψουν τον Αγνωστο Στρατιώτη και να χαρακτηρίσουν την επίσκεψη ως «επίσκεψη εργασίας», αλλά το πρωτόκολλο δεν τους άφηνε περιθώρια ελιγμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ