Θέμα

Κορονοϊός: Η πολύ επικίνδυνη “τρύπα” στο σύστημα υγείας

Κορονοϊός: Η πολύ επικίνδυνη “τρύπα”  στο σύστημα υγείας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Στο θέμα του κορονοϊού και της αντιμετώπισης της πανδημίας η κυβέρνηση φανερώνει το τελευταίο διάστημα στοιχεία μεγάλης δυσκολίας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ενώ τα στοιχεία για την υγεία αποκαλύπτουν την κυριαρχία της επικοινωνίας αντί της ουσίας, κυριαρχία που βλάπτει το ΕΣΥ και τους πολίτες.

Η επιτυχία που είχε με τη γρήγορη απόφαση για καθολικό lockdown τον περασμένο Μάρτιο, τείνει να εξανεμιστεί αποδεικνύοντας την ανικανότητα να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, χωρίς να προκαλέσει τεράστια και αδιόρθωτα προβλήματα στην οικονομία και επομένως στη χώρα και τους πολίτες.

Ο μεγάλος φόβος πηγάζει από την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βασίλης Κικίλιας επανειλημμένα  είχαν υποσχεθεί ο μεν πρώτος ότι θα κάνουν το ΕΣΥ το καλύτερο της Ευρώπης, ο δε δεύτερος πως θα γίνουν προσλήψεις για να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Αν λέγαμε πως δεν έγινε τίποτα δεν θα λέγαμε την αλήθεια. Ναι έγιναν αρκετά, μόνο που αυτά οφείλονται στις δωρεές ιδιωτών, κυρίως μεγάλων επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση ελάχιστα έκανε. Αποτέλεσμα σήμερα το ΕΣΥ να συνεχίζει να έχει τεράστια προβλήματα εξαιτίας της αθέτησης των υποσχέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βασίλη Κικίλια.

Το χειρότερο αποκαλύφθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών. Στην καταγραφή των στοιχείων για το Δημόσιο, από τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν βγήκε στην επιφάνεια η μεγάλη αθέτηση δεσμεύσεων και υποσχέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βασίλη Κικίλια. Ο αριθμός των εργαζομένων στη δημόσια Υγεία τον Μάιο του 2020 ήταν κατά 5.058 μικρότερος από εκείνον του Μαΐου 2019. Κι΄ αυτό συνέβη και συμβαίνει όταν υπάρχουν εκτιμήσεις για δεύτερο κύμα πανδημίας, το οποίο μάλλον τώρα εκδηλώνεται.

Δηλαδή το ανθρώπινο δυναμικό στην Υγεία, όχι μόνο δεν αυξήθηκε όπως υποσχέθηκαν πρωθυπουργός και υπουργός, αλλά αντιθέτως μειώθηκε, καθιστώντας το ΕΣΥ ακόμα περισσότερο ευάλωτο. Για να αποδειχτεί άλλη μία φορά το αποκρουστικό πρόσωπο του σκληρού νεοφιλελευθερισμού που ασπάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ουδέποτε παραιτήθηκε από την ιδέα της μερικής ιδιωτικοποίησης τμημάτων του ΕΣΥ, παρότι ο τυφώνας κορονοϊός  ανέδειξε την αδυναμία και την απροθυμία του ιδιωτικού τομέα της Υγείας να πολεμήσουν εναντίον της πανδημίας.

Αν η κυβέρνηση επιθυμούσε πραγματικά να στηρίξει το ΕΣΥ και την δημόσια υπόστασή του θα έκανε προσλήψεις, θα έκανε επενδύσεις, θα βελτίωνε εντυπωσιακά τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τα κτίρια, ώστε το ΕΣΥ να γίνει το καλύτερο της Ευρώπης, όπως υποσχόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις πρώτες μέρες της πανδημίας, αλλά μετά ξέχασε. Τις υποσχέσεις έδινε τότε που δήλωνε πως δεν είναι νεοφιλελεύθερος, αλλά φιλελεύθερος και ισχυριζόταν ότι είχε πάρει ακόμα και σοσιαλιστικά μέτρα για την Υγεία. Για να δείξει με τις μετέπειτα πράξεις και αποφάσεις του, πως παρά τις δηλώσεις παραμένει νεοφιλελεύθερος και μάλιστα σκληρός.

Ενδεχομένως κάποιος καλοπροαίρετα θα ρωτήσει, που θα βρούμε τα χρήματα να κάνουμε όσα προαναφέραμε και όσα είναι απαραίτητα για το ΕΣΥ. Χρήματα υπάρχουν. Ο ESM μας δίνει ως 3,6 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1% περίπου και χωρίς κανένα μνημονιακό όρο, αν τα χρήματα επενδυθούν στο χώρο της Υγείας.

Αν ρωτήσετε γιατί δεν τα παίρνει η κυβέρνηση, η πλέον ορθή απάντηση είναι πως αν επενδύσει 3,6 δισ. στην Υγεία, τότε δεν θα υπάρχει καθόλου χώρος για τους ιδιώτες, στους οποίους τόσο πολύ επιθυμεί να εκχωρήσει τμήματα του ΕΣΥ.

Τέλος να επισημάνουμε ότι από τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών προκύπτει ότι η μείωση του προσωπικού στις μονάδες υγείας είναι 5058 εργαζόμενοι και σε ποσοστό φτάνει στο 5%.
Η μείωση αφορά τόσο τον αριθμό των μονίμων υπαλλήλων, από 79.254 τον 5ο του 2019 σε 77.356 τον αντίστοιχο μήνα του 2020 (μείωση κατά 1898 υπαλλήλους), όσο και το έκτακτο προσωπικό, από 21.166 σε 17.996, δηλαδή μείωση κατά 3.170 εργαζόμενους.
Και όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού όταν οι μονάδες υγείας έχουν αναλάβει ένα τεράστιο βάρος αντιμετώπισης αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X