Κώστας Βουτσάς: Πως από Σαββόπουλος έγινε Βουτσάς…

      Ο Κώστας Βουτσάς  γεννήθηκε στον Βύρωνα το 1931 και το πραγματικό επίθετο της οικογένειας του πατέρα του, ήταν Σαββόπουλος, το δε όνομα του, το πήρε στη μνήμη ενός αδερφού του που είχε πεθάνει πριν γεννηθεί αυτός και τον έλεγαν Κώστα. Επειδή ο παππούς του έφτιανε βαρέλια, που τα έλεγαν “βουτσιά”, το επίθετο με το πέρασμα των χρόνων άλλαξε σε Βουτσάς.

       Τα πρώτα χρόνια της ζωής του αυτός και η οικογένεια του διέμεναν σε ένα κατάστημα στον Βύρωνα Αττικής όπου για να μην φαίνονται από τους περαστικούς είχαν καλύψει την βιτρίνα. Αργότερα μετακόμισαν στην Θεσσαλονίκη όπου ο πατέρας του εργάστηκε ως εργάτης οδοποιϊας.

       Η παιδική του ηλικία πέρασε μέσα στην φτώχεια, γι΄αυτό ο ίδιος και τα αδέρφια του έκαναν μικροδουλειές για να βοηθήσουν στα οικονομικά της οικογένειας. Ο Βουτσάς γυρνούσε τους δρόμους της Θεσσαλονίκης και πουλούσε τσιγάρα ή έκανε τον τσιλιαδόρο σε παπατζήδες.

       Κατά την περίοδο του εμφυλίου ήταν οργανωμένος στα “Αετόπουλα” της αριστεράς και μοίραζε προκηρύξεις με τους φίλους του.

       Μετά την γερμανική κατοχή και την λήξη του πολέμου ασχολήθηκε με τον αθλητισμό ως αθλητής ταχύτητας. Όταν ο προπονητής του τον έστειλε σε μια κατασκήνωση στην Μηχανιώνα για πρετοιμασία, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την ηθοποιϊα. Στον ίδιο χώρο έκαναν πρόβες για το θεατρικό της κατασκήνωσης. Ενθουσιάστηκε με την όλη ατμόσφαιρα της παράστασης και με την πρώτη ευκαιρία άρχισε σπουδές στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Όταν τέλειωσε τις σπουδές του ξεκίνησε να δουλεύει σε περιπλανώμενους θιάσους και μπουλούκια.

       Όταν έκλεισε τα εικοσιένα αποφασίζει να εγκαταλείψει την Θεσσαλονίκη και να έρθει στην Αθήνα, ελπίζοντας ότι θα έχει καλύτερη τύχη. Φθάνοντας στην Αθήνα δίνει εξετάσεις για να πάρει το δίπλωμα άσκησης επαγγέλματος του ηθοποιού. Τα καταφέρνει με την τρίτη προσπάθεια.

      Αρχίζει να παίζει μικρούς ρόλους σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις. Η πρώτη του σοβαρή κινηματογραφική εμφάνιση γίνεται το 1953 στην ταινία “Ο Μπαμπάς εκπαιδεύεται”. Το 1961 εμφανίζεται σε δυο ταινίες της Φίνος Φιλμ, “Η Αλίκη στο Ναυτικό” του Αλέκου Σακελλάριου και “Ο σκληρός άνδρας” του Γιάννη Δαλιανίδη.

      Την δεκαετία του ΄60 ο Κώστας Βουτσάς καθιερώνεται ως ένας από τους πιο απολαυστικούς κωμικούς και πρωταγωνιστεί σε περίπου εβδομήντα ταινίες. Το χαρακτηριστικό του μπρίο, το ύφος του, το πληθωρικό παίξιμο του, του χαρίζουν ρόλους στις πιο θρυλικές κωμικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Με την Φίνος Φιλμ γυρίζει πάνω από τριάντα ταινίες.

      Στην προσωπική του ζωή έκανε τρεις γάμους, από τους οποίους απέκτησε τρεις κόρες. Το 2016 γεννήθηκε ο γιος του Φοίβος, από την σχέση του με την κατά πολύ νεώτερη του Αλίκη Κατσαβού.

 

      Ο Κώστας Βουτσάς αν και έχει συμπληρώσει τα 86 χρόνια, εξακολουθεί να είναι πολύ δραστήριος και συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα στο θεατρικό σανίδι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ