Κοτζιάς για Σκοπιανό: Στο τραπέζι «Βόρεια», «Ανω» και «Νέα Μακεδονία»

Σκόπια

Την πεποίθησή του ότι οι διαπραγματεύσεις γύρω από το Σκοπιανό δεν έχουν «ναυαγήσει» εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Ο οποίος παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρχει εκ νέου πρόοδος.

Ο αισιόδοξος Κοτζιάς για το Σκοπιανό

«Τώρα που πρέπει να τελειώνουμε, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τώρα συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες και θέλησε να αναστοχαστεί. Αίσθησή μου είναι ότι σε πολύ λίγες μέρες τα προβλήματα θα ξεπεραστούν» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1. Και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα» με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο.

«Η διαπραγμάτευση δεν είναι αγώνας 100 μέτρων ούτε 100 χλμ. Έχει τα πάνω και τα κάτω της, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να έχει υπομονή και νηφαλιότητα» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών και ξεκαθάρισε ότι τίποτα δεν έχει «κλειδώσει» έως ότου να υπάρξει συνολική συμφωνία.

Τα πιθανά ονόματα για την πΓΔΜ

Ο κ. Κοτζιάς απέφυγε να αποκαλύψει το επικρατέστερο όνομα, όμως αποκάλυψε πως οι προτάσεις που έχουν προκριθεί στην τελική φάση των διαβουλεύσεων είναι το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».

Δηλαδή, από τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς, η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει το «Μακεδονία-Σκόπια» και η ΠΓΔΜ έχει απορρίψει το «Μακεδονία του Βαρδάρη».

«Λάβρος» ο υπουργός Εξωτερικών βάζει τους Τούρκους στην θέση τους! «Όχι παιχνίδια με εμάς»!

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς εξαπέλυσε επίθεση στην Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την πως το 2006 είχε αποδεχτεί την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια» και μάλιστα χωρίς erga omnes.

Στον υπουργό Εξωτερικών απάντησε με απανωτά tweets o τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ