Διεθνή

Κύπρος -Ανησυχία: Τα απόρρητα της ΑΟΖ λέει ο Λακκοτρύπης στους βουλευτές -Τι γίνεται με το οικόπεδο 8

Κύπρος -Ανησυχία: Τα απόρρητα της ΑΟΖ λέει ο Λακκοτρύπης στους βουλευτές -Τι γίνεται με το οικόπεδο 8
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Αυτά τα πέντε σημεία θα συζητήσουν σήμερα Τρίτη (28/1) και κλεισμένων των θυρών στη Βουλή της Κύπρου

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ενώπιον της Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κλήθηκε να παραστεί σήμερα (28/1) το μεσημέρι ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο Υπουργός αναμένεται να ενημερώσει την Επιτροπή για τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά και τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίζονται στο οικόπεδο 8 με μια πιθανή εξόρυξη από πλευράς Τουρκίας.

1

Συγκεκριμένα, ο κ. Λακκοτρύπης αναμένεται να ενημερώσει για τα 5 βασικά σημεία που αφορούν την ΑΟΖ:

  • Eνέργειες της EE σχετικά με τις παραβιάσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου
  • Tα χρονοδιαγράμματα των εταιριών αναφορικά με τις εξορύξεις
  • Τα επόμενα βήματα μετά και τις τελευταίες παραβιάσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 8
  • Τι προτίθεται να πράξει η Κυπριακή κυβέρνηση σε περίπτωση που η Τουρκία «τρυπήσει» στο 8
  • Το μπάχαλο που δημιουργήθηκε με τις μελέτες που κατέχει η Τουρκία για το οικόπεδο 8

Οι Βουλευτές, μετά την ενημέρωση, αναμένεται να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους και τις απόψεις του επί του θέματος.

Τι γίνεται με το οικόπεδο 8

Στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο οικόπεδο 8 βρίσκεται τις τελευταίες ήμερες το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ, έτοιμο να «τρυπήσει» εντός των επόμενων ήμερων.

Το συγκριμένο οικόπεδο, πρόκειται για αδειοδοτημένο οικόπεδο, στην κοινοπραξία της γαλλικής Total και της ιταλικής ΕΝΙ, όπου μάλιστα εχουν προγραμματίσει να κάνουν γεώτρηση εντός του 2020 ή αρχές του 2021.

Πάντως το συγκεκριμένο τεμάχιο της ΑΟΖ, η Τουρκία θεωρεί ότι εμπίπτει στην ΑΟΖ του ψευδοκράτους, ενδεικτικός ο χάρτης πιο κάτω.

«Κόκκινο» φως στην Τουρκία για τις νέες παράνομες γεωτρήσεις που ανακοίνωσε άναψε η Κομισιόν. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο τονίζει  σε ανακοίνωση (18/1) ότι οι τακτικές της Άγκυρας δεν συμβάλει στο ευνοϊκό περιβάλλον για καλό διάλογο και την καλεί να σέβεται το διεθνές Δίκαιο, την αρχή καλής γειτονίας και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε προ ήμερων (20/1) το ΑΚΕΛ για τα όσα διαδραματίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ, αναφέροντας ότι η ενέργεια της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεώτρηση στο οικόπεδο 8 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά μια νέα πρόκληση και μια νέα παρανομία της κατοχικής δύναμης σε βάρος της πατρίδας μας και του διεθνούς δικαίου.

Ενώ παράλληλα κάλεσε την Κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα και επικινδυνότητα της κατάστασης, να βγάλει συμπεράσματα για το τι πραγματικά συμβαίνει γύρω μας, να μην καλλιεργεί αυταπάτες και εφησυχασμό.

Δείτε ακόμη:

Ο αστυνομικός που χτύπησε ανήλικο:«Με έβρισε αισχρά και με έφτυσε»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X