Διεθνή

Λιβύη- Τουρκική… απόπειρα πραξικοπήματος: Εισέβαλαν στο προεδρικό Μέγαρο -Έψαχναν την Λίβυα ΥΠΕΞ (vid)

Λιβύη- Τουρκική… απόπειρα πραξικοπήματος: Εισέβαλαν στο προεδρικό Μέγαρο -Έψαχναν την Λίβυα ΥΠΕΞ (vid)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σημειώνεται, ότι η Λίβυα ΥΠΕΞ της μεταβατικής κυβέρνηση, Νάιλα αλ-Μανγκούς, είχε απαιτήσει την αποχώρηση των μισθοφόρων της Άγκυρας από τη Λιβύη. «Καλούμε την Τουρκία να συνεργαστεί μαζί μας για να βάλουμε τέλος στην παρουσία όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων για να διαφυλάξουμε την εθνική κυριαρχία» της Λιβύης, δήλωνε δημόσια πριν λίγες μέρες στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου…

Υπενθυμίζεται, ότι στον πόλεμο μεταξύ των δύο αντιπάλων πλευρών, που έδρευαν στην Τριπολίτιδα (δυτική Λιβύη) και την Κυρηναϊκή (ανατολική) η Τουρκία στήριζε ενεργά την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που έδρευε στην Τρίπολη.

Οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης, υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, στηρίχθηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρωσία και την Αίγυπτο.

Με τη βοήθεια της Άγκυρας, η GNA απώθησε την επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ όταν επιχείρησαν να καταλάβουν την Τρίπολη, την άνοιξη του 2019.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν όταν το βράδυ κυκλοφόρησε βίντεο, το οποίο έδειχνε τον Μοχάμεντ αλ Χασάν, Διοικητή της 166ης Ταξιαρχίας (πολιτοφυλακή) της Σύρτης σε συνάντηση με άλλους πολέμαρχους, να καλεί σε εισβολή στην έδρα του προεδρικού συμβουλίου, καταδικάζοντας την υπουργό Εξωτερικών Νάιλα αλ-Μανγκούς και απορρίπτοντας το διορισμό του Στρατηγού Χουσεΐν Χουσεϊν αλ Αγιέμπ ως επικεφαλής Πληροφοριών. Παράλληλα οι Τζιχαντιστές ζητούσαν την παραμονή του νυν διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών.

Ήταν 2 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) όταν οι τζιχαντιστές περικύκλωσαν την έδρα του προεδρικού συμβουλίου, το ξενοδοχείο Κορινθία, και στη συνέχεια εισέβαλαν μέσα ψάχνοντας τον πρόεδρο και την υπουργό Εξωτερικών. Μάλιστα σταματούσαν κι έψαχναν διερχόμενα αυτοκίνητα. Παρόλα αυτά δεν κατάφεραν να εντοπίσουν κανέναν, καθώς κανένα από τα μέλη της κυβέρνησης δεν βρίσκονταν εκεί.

Νιζάμη Ελένη

Λιβύη: Ζήτησε από τον Τσαβούσογλου να αποχωρήσουν οι δυνάμεις των μισθοφόρων

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X