Θέμα

Lockdown και άρση μέτρων: Τι ισχύει από σήμερα Δευτέρα

Lockdown και άρση μέτρων: Τι ισχύει από σήμερα Δευτέρα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τι θα γίνει με το μήνυμα στο 13033 – Μεταλλαγμένο στέλεχος – Αλλάζει από σήμερα το όριο επιβατών σε ΙΧ και ταξί -Πώς θα πιάνουν τους «πονηρούς»

Αλλαγές στην καθημερινότητά τους θα δουν οι πολίτες της χώρα από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου καθώς η κυβέρνηση αλλά και οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι ανακοίνωσαν μερική άρση μέτρων εν μέσω του lockdown για τον κορονοϊό.

Παρόλο που σταδιακά πραγματοποιούνται ορισμένα βήματα προς την επιστροφή στην κανονικότητα, μία ολική άρση του lockdown φαντάζει μακρινό σενάριο καθώς υπάρχει φόβος για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας που μπορεί να φέρει ξανά στα όριά του το ΕΣΥ.

Για το λόγο αυτό από Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, επιτρέπονται περισσότεροι επιβάτες στα ταξί και τα Ι.Χ αυτοκίνητα, ενώ η μετακίνηση από νομό σε νομό θα επιτρέπεται μόνο για φοιτητές που θα ταξιδέψουν για να ξενοικιάσουν την κατοικία τους, με την προϋπόθεση να έχουν μαζί τους ως αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το Taxisnet.

Παράλληλα, παρατείνονται για ακόμη μία εβδομάδα, τα μέτρα του καθολικού lockdown. Επομένως ισχύουν και για την επόμενη εβδομάδα τα παρακάτω:

  • μετακινήσεις αυστηρά με sms στο 13033
  • απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9:00 το βράδυ μέχρι της 5:00 το πρωί (με τις εξαιρέσεις που έχουν προβλεφθεί)
  • υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό.

Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, έγινε εκτεταμένη συζήτηση για το κυνήγι και το ψάρεμα και τελικώς αποφασίστηκε η παράταση της απαγόρευσής τους. Από την παράταση της απαγόρευσης εξαιρούνται οι Περιφερειακές

Ενότητες:

  • Ροδόπης
  • Έβρου
  • Ξάνθης

Σε αυτές τις Περιφερειακές Ενότητες, στο πλαίσιο της πρόληψης μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην χώρα μας, επιτρέπεται το κυνήγι αγριόχοιρου. Επισημαίνεται ότι το κυνήγι επιτρέπεται εντός της Περιφερειακής Ενότητας και μόνο, όπως και έως τέσσερα άτομα, δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών όρων, θα επιβάλλεται εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων και ανάκληση της σχετικής άδειας κυνηγιού και απαγόρευση λήψης νέας άδειας για 3 χρόνια. Tο ζήτημα άρσης απαγορεύσεων για το κυνήγι και το ψάρεμα, θα τεθεί εκ νέου στην Επιτροπή την Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου, οπότε και θα ανοίξει και η συζήτηση για το θέμα των αθλητικών δραστηριοτήτων, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων για τον κορονοϊό.

Ταξί

Μετακίνηση με αυτοκίνητα ΙΧ – ταξί:

  • Αυξάνονται οι επιτρεπόμενοι επιβάτες
  • Αλλαγές έρχονται από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου και στο όριο των επιβατών που επιτρέπονται μέσα στα Ι.Χ. αυτοκίνητα αλλά και στα ταξί.

Συγκεκριμένα, μετά την έγκριση των σχετικών εισηγήσεων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, από τις 6:00 της Δευτέρας θα επιτρέπονται έως δύο επιβάτες εκτός από τον οδηγό σε:

  • επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης)
  • σε αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.)
  • καθώς και στα Ε.Ι.Χ. οχήματα με οδηγό
    Η υπέρβαση του ορίου των επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο σε δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις. Εφόσον στο όχημα επιβαίνουν:
  • ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη
  • ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Επιπλέον, από την ίδια ημέρα και ώρα θα επιτρέπεται μέχρι τρία άτομα πλέον του οδηγού να επιβαίνουν στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη. Υπενθυμίζεται πως εξακολουθεί να ισχύει ότι μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές, για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του Διευθυντή του σχολείου.

Άνοιγμα σχολείων:

Από 1η Φεβρουαρίου επιστρέφουν οι μαθητές σε Γυμνάσια και Λύκεια
Αποφασίστηκε η επαναλειτουργία σχολείων με φυσική παρουσία των μαθητών των γυμνάσια και τα λύκεια από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε επιβαρυμένες περιοχές, δηλαδή στις περιοχές όπου ισχύουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Σε αυτές, τα Λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το σύστημα της τηλεκπαίδευσης, ενώ τα Γυμνάσια θα λειτουργούν δια ζώσης. Επίσης, από 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, αλλά όχι τα ΟΠΑΠ Play.

Οι μαθητές στα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα επιστρέψουν, εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, τα οποία είναι τα εξής:

  • υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
  • διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
  • σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
  • χρήση αντισηπτικών,
  • σχολαστικοί καθαρισμοί,
  • τακτικοί αερισμοί των χώρων,
  • ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής,
  • χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
  • σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,
  • επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.

Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό.

Πού γίνεται άρση αυστηρού lockdown

Όσον αφορά στις επιβαρυμένες περιοχές στις οποίες έχουν ληφθεί πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, διαπιστώθηκε ότι το επιδημιολογικό φορτίο έχει μειωθεί σημαντικά στις τοπικές κοινότητες Ανθήλης του Δήμου Λαμιέων και Παλαικάστρου του Δήμου Σητείας Λασιθίου, στη Νήσο Κάλυμνο και στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.

Ως εκ τούτου, για τις περιοχές αυτές αποφασίστηκε να μη δοθεί παράταση στα επιπλέον περιοριστικά μέτρα. Έτσι σε Ανθήλη, Παλαίκαστρο, Κάλυμνο και Αργολίδα από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί αίρονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

Lockdown

Σε περιοχές παρατείνεται το αυστηρό lockdown

Tα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται για μία εβδομάδα ακόμη και ως την 1 Φεβρουαρίου, καθώς το ιικό φορτίο δεν έχει υποχωρήσει στον επιθυμητό βαθμό στις ακόλουθες περιοχές:

  • στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας όπου καταγράφονται 114 ενεργά κρούσματα και από
  • την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 182 στενές επαφές που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό
  • στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, που εντοπίζονται 59 ενεργά κρούσματα και 123 στενές επαφές.
  • στο Δήμο Σπάρτης που έχει με 49 ενεργά κρούσματα
  • στο Δήμο Εορδαίας καθώς
  • στη Δημοτική Κοινότητα Κρόκου του Δήμου Κοζάνης
  • στη Δημοτική Ενότητα Σιάτιστας του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης,
  • που έχουν αυτή τη στιγμή 66, 33 και 13 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα
  • στο Δήμο Ασπροπύργου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής που έχει 78 ενεργά κρούσματα
  • στον Δήμο Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Πού εφαρμόζονται πρόσθετα μέτρα

Επιπλέον, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και μετά από εισήγηση των τοπικών αρχών, από το Σάββατο 23 Ιανουαρίου το πρωί στις 6 και ως την 1 Φεβρουαρίου, ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για τον οικισμό Ρομά της Δημοτικής Ενότητας Δυστίων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

Σημειώνεται ότι ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών:

στους Δήμους Κομοτηνής και Μαρωνείας-Σαπών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης
στο Δήμο Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
στο Δήμο Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.
Στις περιοχές αυτές, έχουν αντιμετωπιστεί συρροές κρουσμάτων, ενώ τα δεδομένα των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο στις περιοχές αυτές παρουσιάζει μικρές αλλά σημαντικές αυξητικές τάσεις.

13033

SMS στο 13033

Η κατάχρηση των 2 ωρών που επιτρέπονται για τα ψώνια των καταναλωτών με διαδοχικά SMS στο 13033 προβληματίζει το Μαξίμου και συζητείται έντονα πώς θα μπορούσε αυτό να περιχαρακωθεί.

Στο πλαίσιο αυτό στο τραπέζι έχει πέσει η πλατφόρμα e-katanalotis.

Με ειδική εφαρμογή που θα πρέπει να κατεβάσει ο πολίτης στο κινητό του αλλά και με τον δικό του προσωπικό QR, θα μπορεί να βγει για τα ψώνια του αλλά θα υπάρχει «κλεψύδρα», προκειμένου να μην ξεπερνά το επιτρεπόμενο χρονικό όριο. Συνεπώς, αν ξεπερνά τις 2 ώρες και ελεγχθεί από την ΕΛ.ΑΣ τότε θα του επιβάλλεται πρόστιμο. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εφόσον αποφασιστεί αυτή η λύση η εφαρμογή θα είναι υποχρεωτική σε όλους του πολίτες. Και δεν θα αντικαταστήσει το μήνυμα στο 13033, αλλά θα το συμπληρώσει. Βέβαια, όλα αυτά ακόμη μελετώνται, όπως και ο «κόφτης» στα SMS, ο οποίος όμως σκοντάφτει στα προσωπικά δεδομένα, τα οποία το υπουργείο ψηφιακής μεταρρύθμισης δεν κρατά.

«Ρίζωσε» το μεταλλαγμένο στέλεχος

Σε 32 ανέρχονται τα κρούσματα της «βρετανικής» μετάλλαξης του νέου κορονοϊού, με το παραλλαγμένο αυτό στέλεχος να θεωρείται κατά 50% με 70% πιο μεταδοτικό. Από αυτά, 17 εντοπίζονται στην Αττική, 8 στην Κρήτη, 3 στις πύλες εισόδου και 4 αφορούν σε στενές επαφές διαγνωσμένων μολύνσεων. Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, δεν υπάρχει ιστορικό ταξιδιού στο εξωτερικό ούτε είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα.

Το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει τη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου αυστηρής επιτήρησης για τις μεταλλάξεις, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει αυστηρό σύστημα εισόδου από το εξωτερικό και επιτρέπονται λίγες χώρες έκτος ΕΕ.

Θρίλερ με το θάνατο του Σήφη Βαλυράκη

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X