Κοινωνία

Lockdown: Τσιόδρας προτείνει, Μητσοτάκης αποφασίζει! Όλα τα σενάρια

Lockdown: Τσιόδρας προτείνει, Μητσοτάκης αποφασίζει! Όλα τα σενάρια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία και η πίεση στο ΕΣΥ παραμείνουν σε ανησυχητικά επίπεδα, τότε και μόνο θα αναθεωρηθεί το σχέδιο για 14 Δεκεμβρίου. Στην κυβέρνηση δεν θέλουν καν να σκέφτονται η παράταση του lockdown να φτάσει ή να υπερβεί τις γιορτές των Χριστουγέννων, κάτι που θα προκαλούσε μεγάλους τριγμούς στην οικονομία.

Ωστόσο ούτε κι αυτό το ενδεχόμενο το αποκλείουν αν και εφόσον χρειαστεί. Στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί και ο «οδικός χάρτης» του ανοίγματος.

Τι θα γίνει με τα σχολεία;

Πρώτα ανοίγουν τα σχολεία, αυτός είναι ο σημερινός σχεδιασμός.

Τα στοχευμένα, δειγματοληπτικά τεστ στους μαθητές όλων των βαθμίδων που θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη εμβομάδα, είναι το… «κλειδί» για την επιστροφή στα θρανία..

Αν τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και ο κορονοιός δεν έχει μεγάλη κυκλοφορία σε αυτές τις ηλικίες, τότε ο στόχος είναι δημοτικά και νηπιαγωγεία να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου. Και μια εβδομάδα μετά γυμνάσια και λύκεια.

Λιανεμπόριο και εστίαση οι μεγάλοι… «πονοκέφαλοι» για το lockdown

Την πρώτη εβδομάδα μετά την καραντίνα, πρώτα ανοίγουν τα καταστήματα με εποχιακά είδη και παιχνίδια. Και, όπως και τον Μάιο, το λιανεμπόριο θα ανοίξει από τα μικρότερα καταστήματα προς τα μεγαλύτερα και με πολύ αυστηρούς κανόνες.

Εξαδάκτυλος: Σοκ – Κίνδυνος να πεθαίνουν άνθρωποι από απλά νοσήματα

Αβέβαιο είναι ωστόσο αυτή τη στιγμή αν θα ανοίξουν και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα (mall), καθώς είναι δύσκολο να μην υπάρξει συνωστισμός και μάλιστα εν μέσω των εορτών των Χριστουγέννων.

Το click away κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Το να παραγγέλνεις δηλαδή ηλεκτρονικά, να πληρώνεις με πιστωτική κάρτα και στη συνέχεια να μεταβαίνεις στο κατάστημα μόνο για να παραλάβεις από ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα στην εστίαση

Μεγάλη μερίδα των λοιμοξιολόγων εισηγούνται στο Μέγαρο Μαξίμου να μην ανοίξουν καθόλου εστιατόρια και καφέ, καθώς εκτιμάται ότι είναι σημεία με μεγάλη διασπορά του κορoνοϊού.

Στην Αθήνα με C-130 ασθενείς με κορονοϊό από την Βόρεια Ελλάδα!

Ωστόσο, εφόσον λειτουργήσουν ξανά, αυτό αναμένεται να γίνει κυριολεκτικά στις παραμονές των Χριστουγέννων, 23 ή 24 και πάντα με πολύ αυστηρούς όρους λειτουργίας.

Σε κάθε περίπτωση καταλύτης για τις αποφάσεις της κυβέρνησης θα είναι ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων, ο οποίος θα πρέπει να κατέβει κοντά στα 1000…

Και κυρίως ο αριθμός των διασωληνωμένων και νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X