Fragilemag

Λουίζ Γκλουκ. Ποια είναι η ποιήτρια που κέρδισε το Νομπελ Λογοτεχνίας για το 2020

Λουίζ Γκλουκ. Ποια είναι η ποιήτρια που κέρδισε το Νομπελ Λογοτεχνίας για το 2020
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Αμερικανίδα ποιήτρια Λουίζ Γκλουκ κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2020, ανακοίνωσε την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου η Σουηδική Ακαδημία υπογραμμίζοντας «την αδιαμφισβήτητη ποιητική της φωνή που με αυστηρή ομορφιά καθιστά την ατομική ύπαρξη οικουμενική».

Η 77χρονη λογοτέχνις από τη Νέα Υόρκη είναι πολυβραβευμένη και καταξιωμένη στην Αμερική. Έχει κερδίσει το Βραβείο Πούλιτζερ, το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου, το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου των Κριτικών και το Βραβείο Bollingen. Ήταν Poet Laureate για τις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2003 έως το 2004.

Μόνο 15 γυναίκες μέχρι σήμερα είχαν κερδίσει το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας από τότε που το βραβείο απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1901.

•Η Γκλουκ έχει δημοσιεύσει 12 ποιητικές συλλογές και αρκετές συλλογές πεζογραφίας. Ανακοινώνοντας το βραβείο η Σουηδική Ακαδημία έγραψε για εκείνη: «Επιδιώκει το οικουμενικό και σε αυτό εμπνέεται από μύθους και κλασικά μοτίβα. Η φωνή της Γκλουκ είναι ξεκάθαρη. Είναι ειλικρινής και ασυμβίβαστη και δηλώνει ότι η ποιήτρια θέλει να γίνει κατανοητή – αλλά είναι επίσης και μια φωνή γεμάτη χιούμορ και οξυδέρκεια.»

Ακούγοντας την είδηση πως η Γκλουκ είχε κερδίσει το βραβείο Νόμπελ, ο βραβευμένος ποιητής Ρόμπερτ Πίνσκι ανακοίνωσε την επικείμενη έκδοση ενός καινούργιου βιβλίου της ποιήτριας.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X