Μαφιόζικες δολοφονίες συγκλονίζουν το Βελιγράδι – Χαμός στην Σερβία

Σερβία

Ένας γνωστός Σέρβος δικηγόρος ήταν το δέκατο ένατο φετινό θύμα εκτελέσεων μαφιόζικου τύπου στη Σερβία. Αρκετοί παρατηρητές αποδίδουν τα γεγονότα στη διαπλοκή μεταξύ πολιτικών και συμμοριών εμπορίας ναρκωτικών.

Στην Σερβία μιλούν για ενέδρα

«Ήταν κλασσική ενέδρα», έγραφαν οι εφημερίδες του Βελιγραδίου μετά τη δολοφονία του διακεκριμένου δικηγόρου Ντράγκοσλαβ Ονιάνοβιτς. Το αναγνωστικό κοινό φαίνεται να έχει εξοικειωθεί στο μεταξύ με τη μαφιόζικη… ορολογία. Επρόκειτο για το δέκατο ένατο φετινό θύμα που σκοτώνεται στον πόλεμο συμμοριών που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Σερβία. Ο 57χρονος δικηγόρος έπεσε νεκρός το περασμένο Σάββατο μπροστά στο διαμέρισμά του και ο 26χρονος γιος του τραυματίστηκε στο χέρι. Προς το παρόν δεν έχουν γίνει συλλήψεις για το περιστατικό.

Η ταυτότητα του θύματος

Το θύμα ανήκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στην ομάδα νομικών συμβούλων του πρώην Σέρβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος πέθανε το 2006 απολογούμενος για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Τα τελευταία χρόνια ορισμένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα του σερβικού υποκόσμου συγκαταλέγονταν στο πελατολόγιο του Ονιάνοβιτς. Η δολοφονία του οδήγησε συναδέλφους του σε όλη τη χώρα σε απεργία μιας εβδομάδας.

«Ποιος θα τολμήσει τώρα να εκπροσωπήσει νομικά ανθρώπους που σχετίζονται με μαφιόζικες ομάδες και δολοφονίες;» διερωτάται διαμαρτυρόμενος ο Μπόζο Πρέλεβιτς, γνωστός δικηγόρος και άλλοτε συνυπουργός Εσωτερικών της Σερβίας. Ο Μπόζο Πρέλεβιτς δήλωσε στην DW ότι κατά τη γνώμη του οι εκτελεστές του Ονιάνοβιτς ήθελαν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στους δικηγόρους.

Τα ίχνη οδηγούν στο Μαυροβούνιο

Γνώστες του υποκόσμου στο Βελιγράδι θεωρούν ότι η τελευταία δολοφονία έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά πράξεων με στόχο το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ δύο αντίπαλων κυκλωμάτων εμπορίας ναρκωτικών.  Ο Ντράγκοσλαβ Ονιάνοβιτς εκπροσωπούσε το τελευταίο διάστημα τον Λούκα Μπόγιοβιτς, έναν από τους πιο διαβόητους σέρβους αρχιμαφιόζους. Παρότι βρίσκεται φυλακισμένος στην Ισπανία, φέρεται να συνεχίζει τις… δραστηριότητές του στα Βαλκάνια. Τα τελευταία χρόνια πολλά άτομα του στενού του κύκλου – ανάμεσά τους και ο αδερφός του- δολοφονήθηκαν.

Οι δύο μαφιόζικες οργανώσεις που ανταγωνίζονται μεταξύ τους στην εμπορία ναρκωτικών στη Σερβία κατάγονται από γειτονικούς τόπους στο κόλπο του Κότορ, στο Μαυροβούνιο. Οι δύο ομάδες δίνουν μάχες κυρίως στο Βελιγράδι, που θεωρείται προπύργιο του οργανωμένου εγκλήματος. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πίσω από αυτά τα γεγονότα διακρίνουν στενή διαπλοκή πολιτικής, αστυνομίας και δικαιοσύνης.

Ελληνικό «χέρι» πίσω από πρωτοποριακό αλγόριθμο της Google που διαβάζει χείλη!

Από τις 124 δολοφονίες που έχει καταγράψει από το 2012 η σερβική δημοσιογραφική  ερευνητική ομάδα KRIK, μόλις εννέα υποθέσεις έχουν διαλευκανθεί. Σε 87 περιπτώσεις δεν υπάρχουν καν ύποπτοι. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια από τις εμπλεκόμενες πλευρές σε αυτόν τον μαφιόζικο πόλεμο στηρίζεται ανοιχτά από το κράτος», έγραψε στο twitter ο αρχισυντάκτης του KRIK Στέφαν Ντοϊτσίνοβιτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ