Μακεδονικό: Οχι στα συλλαλητήρια, ναι στη σύνθετη ονομασία

Óõíåäñßáóç ôçò ïëïìÝëåéáò ôçò ÂïõëÞò, åîÝôáóç ôïõ Í/Ó ôïõ Õðïõñãåßïõ ÅèíéêÞò Áìõíáò ãéá ôéò Ýíïðëåò äõíÜìåéò. ÔåôÜñôç 25 Ïêôùâñßïõ 2017 (EUROKINISSI//ÃéÜííçò Ðáíáãüðïõëïò)

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για το Μακεδονικό, η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς, που ενέκρινε η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος.

Για το λόγο αυτό και στο πλαίσιο της πολυφωνικής ενημέρωσης, που είναι πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση του, ο eretikos.gr., δημοσιεύει αυτούσια τη  θέση της ΔΗΜ.ΑΡ για το Μακεδονικό.

«Στη Δημοκρατία οι πολίτες έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, τις αγωνίες και τις πεποιθήσεις τους. Η εξωτερική πολιτική όμως δεν μπορεί να εξαρτάται από ετερόκλητης σύνθεσης συλλαλητήρια, δεν μπορεί να είναι θέμα “άνω και κάτω πλατείας” και σημαία ευκαιρίας για πατριδοκαπηλία. Τα συλλαλητήρια σε κρίσιμα εθνικά θέματα δεν βοηθούν γιατί η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται στη βάση του θυμικού.

Δυστυχώς, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση σε αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα παρουσιάζονται κατώτερες των περιστάσεων.

Η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στη συμμαχία της με ένα ακροδεξιό κόμμα επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδά της. Συνεχίζει να χειρίζεται αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα με επιπολαιότητα και διγλωσσία. Σε άλλη γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ, σε άλλη οι ΑΝΕΛ, σε άλλη ο Υπουργός Εξωτερικών και σε άλλη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο αλλά όχι τα πολιτικά κόμματα, άλλη μία περιφρόνηση στην ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της χώρας.

Από την άλλη η Ν.Δ. υιοθετεί την ακροδεξιά και εθνικιστική ατζέντα και υποχωρεί απέναντι στον λαϊκισμό και στην ψηφοθηρία. Αποφεύγει συστηματικά μια καθαρή τοποθέτηση σε ένα τέτοιο κρίσιμο θέμα. Δεν διευκρινίζει αν θα υποστηρίξει την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία και επιχειρεί να κερδοσκοπήσει εκλογικά από τα συλλαλητήρια.

Εμείς στεκόμαστε μακριά από εθνικισμούς, απέναντι και στον “δεξιό” λαϊκισμό. Δεν αλλάζουμε την στάση μας σε ένα τέτοιο κρίσιμο εθνικό θέμα λόγω των συλλαλητηρίων.

Υπέρ της σύνθετης ονομασίας

Η θέση μας είναι σταθερή υπέρ της σύνθετης ονομασίας για χρήση έναντι όλων (erga omnes). Και τασσόμαστε σταθερά υπέρ της εθνικής συνεννόησης και της χάραξης εθνικής στρατηγικής σε τέτοιου είδους κρίσιμα θέματα. Πρόκειται για υπεύθυνη στάση μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και ετεροπροσδιορισμούς.

Απαιτείται εδώ και τώρα ένα μέτωπο λογικής και ευθύνης των πραγματικά δημοκρατικών προοδευτικών και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Η επίλυση αυτού του χρόνιου ζητήματος με σύνθετη ονομασία θα σταματήσει αυτό που συμβαίνει σήμερα, την αναγνώριση της γειτονικής μας χώρας από δεκάδες χώρες με το συνταγματικό της όνομα, και θα οδηγήσει στην πραγματικότητα στο να μην αποκαλείται διεθνώς “Μακεδονία”. Ταυτοχρόνως θα διευκολύνει τη χώρα μας ώστε να αξιοποιήσει τη στρατηγική της θέση στα Βαλκάνια, μέσω της ομαλοποίησης των σχέσεων των δύο χωρών στο μέλλον. Αυτή είναι μία πραγματικά πατριωτική στάση προς όφελος των εθνικών συμφερόντων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ