Μανταλένα: Η ταινία που κινδύνευσε η ζωή της Αλίκης Βουγιουκλάκη

Η ταινία “Μανταλένα” που γυρίστηκε στην Αντίπαρο το 1960, κόντεψε να στοιχίσει τη ζωή στην Αλίκη Βουγιουκλάκη.

        Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων και σε μια συγκεκριμένη σκηνή,  η Αλίκη μαζί με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ τσακώνονται ενώ βρίσκονται πάνω στις βάρκες τους και βάσει του σεναρίου κατά τη διάρκεια της φιλονικίας πρέπει και οι δυο να πέσουν στο νερό. Η Αλίκη όμως έπεσε τόσο άτσαλα από την βάρκα με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο πίσω μέρος του κεφαλιού της και να μείνει αναίσθητη για λίγα λεπτά. Όλοι πάγωσαν και επικράτησε πανικός γιατί όλοι φοβήθηκαν ότι κάτι σοβαρό είχε πάθει η ηθοποιός. Ευτυχώς η Αλίκη ύστερα από λίγα λεπτά συνήλθε και όλα κύλησαν ομαλά. Η σκηνή δεν ξαναγυρίστηκε και συπεριλήφθηκε αυτούσια στην ταινία. Αν προσέξει κανείς την Αλίκη Βουγιουκλάκη την ώρα που πέφτει στο νερό θα παρατηρήσει το χτύπημα του κεφαλιού της στην κουπαστή της βάρκας.

         Σεναριογράφος της ταινίας ήταν ο γνωστός συγγραφέας Γεώργιος Ρούσσος με καταγωγή από την Αντίπαρο, ο οποίος επεδίωξε να γυριστεί η ταινία εκεί γιατί πίστευε ότι η δημοσιότητα που θα έπαιρνε το νησί θα βοηθούσε στο να αναδειχθούν τα προβλήματα του τόπου. Το σενάριο βασίστηκε στην πραγματική ζωή μιας γυναίκας του νησιού με το όνομα Μαρουσώ, που όταν πέθανε ο άνδρας της ανέλαβε να δουλέψει την βάρκα του για να μεγαλώσει τα παιδιά και τ΄αδέρφια της.

          Εκείνη την εποχή η Αντίπαρος ήταν ένα απομονωμένο νησί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, γι΄αυτό για τις ανάγκες της ταινίας ο Φίνος μετέφερε γεννήτριες στο νησί πάνω σε καϊκια. Ήταν πρώτη φορά που γυρίστηκε ταινία τόσο μακριά από την Αθήνα.

         Την μουσική της ταινίας έγραψε ο Μάνος Χατζηδάκης και τα τραγούδια: ¨θάλασσα πλατιά” και  “μεσ΄σ΄αυτή τη βάρκα” που ακούστηκαν σ΄αυτήν, έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Επειδή η Αλίκη δεν μπορούσε να αφήσει τα γυρίσματα για να μπει στο στούντιο, τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν με την φωνή της μούσας του συνθέτη, Νανάς Μούσχουρη.

          Όταν ολοκληρώθηκαν όμως τα γυρίσματα και άρχισε το μοντάζ, η Βουγιουκλάκη που ήθελε ως γνωστόν να έχει τον έλεγχο σε όλα απέτησε να ηχογραφηθούν τα τραγούδια με τη δική της φωνή και έτσι έγινε εκ νέου ντουμπλάζ. Το αποτέλεσμα δικαίωσε την Αλίκη και εμείς δεν μπορούμε να φανταστούμε κάποια άλλη να τραγουδά τις δυο όμορφες μπαλάντες του Χατζηδάκη.

       

 

    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ