Μαθήματα από την Τουρκία για την Ελλάδα

Alexis Tsipras, Recep Tayyip Erdogan
Alexis Tsipras, Recep Tayyip Erdogan

Η μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας και η άμεση ανάγκη για μεγάλη αύξηση των επιτοκίων για να αντιμετωπιστεί η νομισματική κρίση, θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα μήνυμα, ή αν προτιμάτε μάθημα για τους οπαδούς τους εθνικού νομίσματος στην Ελλάδα.

Ο Ερντογάν, που με σφοδρότητα αντιτασσόταν στην άνοδο των επιτοκίων, υποχρεώθηκε να αποδεχθεί μία πολύ μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, μήπως και καταφέρει να σταματήσει την επίθεση στη λίρα και την επερχόμενη νομισματική κρίση η οποία θα μπορούσε να τινάξει τα πάντα στον αέρα και να τον οδηγήσει σε ήττα στις εκλογές.

Ενδεχομένως προσωρινά να καταφέρει να φρενάρει την πτώση του νομίσματος. Ισως και να εκδηλωθεί κάποια ανατίμηση. Ομως, η μεγάλη άνοδος των επιτοκίων θα έχει αντίκτυπο στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και στον ίδιο τον Ερντογάν.

Στη χώρα γιατί θα αυξήσει σημαντικά το κόστος του δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών και επομένως θα φρενάρει τον κύριο λόγο που τα τελευταία χρόνια αποτελούσε το καύσιμο για την ανάπτυξη της οικονομίας, δηλαδή τον φθηνό σχετικά δανεισμό. Συνεπώς αναμένεται να πλήξει τους ρυθμούς ανάπτυξης. Μόνο που αυτό δεν θα εκδηλωθεί ως τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, για τις οποίες και μόνο «καίγεται»  ο Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτή η διάσταση, το φθηνό χρήμα δηλαδή, αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα και για τον προεκλογικό αγώνα του Ερντογάν, ο οποίος πολλά στήριξε και στηρίζει στην επεκτατική νομισματική πολιτική, δηλαδή τα φθηνά δάνεια προς τους μικρομεσαίους της χώρας του. Γι΄ αυτό και ήταν κάθετα αντίθετος στην αύξηση των επιτοκίων, που τώρα υποχρεώθηκε να δεχθεί.

Ερχόμενοι τώρα στα δικά μας, οφείλουμε να αντλήσουμε ένα δίδαγμα (παρότι την άσχημη αυτή εμπειρία τη ζήσαμε στις αρχές της δεκαετίας του 1990) για το τι σημαίνει εθνικό νόμισμα και χρησιμοποίηση της έκδοσης χρήματος για άσκηση οικονομικής πολιτικής, όταν η οικονομία δεν στηρίζεται πολύ γερά στα πόδια της, όταν δεν είναι μία πολύ ισχυρή, σύγχρονη, παραγωγική και προπαντός ανταγωνιστική οικονομία.

Αν στο παζλ προσθέσουμε ότι η Τουρκία είναι στο κλαμπ των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, σκεφτείτε τι θα συμβεί στη χώρα μας, που είναι μικρότερη οικονομικά και προπαντός η οικονομία της είναι λαβωμένη σκληρά και σε κρίση.

Στη σκιά του τουρκικού παραδείγματος, αναλογιστείτε που θα βρισκόταν ο πληθωρισμός αν είχαμε επιστρέψει στη δραχμή και που θα έπρεπε να να φτάσουν τα επιτόκια για να προστατευτεί το νόμισμα.

Κι΄ αν δεν σας αρκεί η Τουρκία μπορείτε να ρίξετε μία ματιά στην Αργεντινή και βεβαίως στη Βενεζουέλα, η οποία παρά τα άφθονα αποθέματα πετρελαίου, δεν κατάφερε να αποκτήσει μία οικονομία σύγχρονη και ισχυρή και όχι εξαρτημένη σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο και τώρα πληρώνει τις συνέπειες της πολιτικής της (βεβαίως εκεί υπάρχουν και άλλοι λόγοι, αλλά μία ισχυρή οικονομία θα μπορούσε να έχει καλύτερες αντιστάσεις).

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Νέο «χαστούκι» στον Ερντογάν: Βουτιά η λίρα και άλμα τα επιτόκια

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ