Μεγαλύτερη η μείωση του χρέους από τα μέτρα του ESM

Μεγαλύτερη κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες είναι η μείωση του ελληνικού χρέους από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ESM.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία και τώρα ο ESM εκτιμά ότι τα μέτρα θα μειώσουν τον λόγο χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 25% έως το 2060 (έναντι αρχικής εκτίμησης για 20%) και τον λόγο των ακαθάριστων αναγκών χρηματοδότησης προς το ΑΕΠ κατά περίπου 6% (έναντι αρχικής εκτίμησης 5%).

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ κάλεσε τη χώρα μας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα πρέπει τώρα να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της, ώστε να μπορέσει να βγει με επιτυχία από το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας μέχρι τον Αύγουστο του 2018», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που λήφθηκαν, ο ΕSM υπενθυμίζει ότι το πακέτο αποτελείται από τρία μέτρα:

* Το πρώτο ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2017: η παράταση της μέσης ωρίμανσης αποπληρωμής κάποιων δανείων και η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής της Ελλάδας.

* Το δεύτερο μέτρο αφορά τη μείωση του επιτοκιακού ρίσκου της Ελλάδας και αποτελείται από τρία διαφορετικά σκέλη. Με βάση το πρώτο, μια ανταλλαγή ομολόγων, οι τίτλοι κυμαινόμενου επιτοκίου που έχουν οι ελληνικές τράπεζες ανταλλάχθηκαν με ρευστό. Οι πόροι αυτοί αντλήθηκαν από την έκδοση ομολόγων του EFSF και ESM μακρύτερης διάρκειας. Oι EFSF και ESM έχουν ολοκληρώσει την έκδοση για τη χρηματοδότηση αυτού του σκέλους.

Το δεύτερο σκέλος προβλέπει ανταλλαγές τίτλων από τον ESM για την σταθεροποίηση του κόστους χρηματοδότησης της Ελλάδας. Το πρόγραμμα έχει πλέον τεθεί σε ισχύ και το επιτοκιακό ρίσκο όλων των δανείων προς την Ελλάδα έχει μειωθεί όπως είχε προγραμματιστεί. Όπως είχε σχεδιαστεί από την αρχή, ο ESM θα συνεχίσει να είναι ενεργός στην αγορά παραγώγων για την διατήρηση του προγράμματος αυτού.

Το τρίτο σκέλος, γνωστό ως προσαρµογή χρηµατοδότησης (matched funding), θα εφαρμοστεί όπως είχε σχεδιαστεί το 2018, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Το σκέλος αυτό προβλέπει ότι ο ESM θα χρεώσει ένα σταθερό επιτόκιο για ένα μέρος των μελλοντικών εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα.

* Το τρίτο μέτρο αφορούσε την άρση της αύξησης του επιτοκίου όσον αφορά στην επαναγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017. Η άρση εγκρίθηκε επίσημα στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Τέλος, ο ESM υπενθυμίζει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ ενέκριναν τα μέτρα αυτά κατά τη συνεδρίαση της Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου 2016 και τα Διοικητικά Συμβούλια του ESM και του EFSF τα ενέκριναν στις 23 Ιανουαρίου του 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ