Auto - Moto

Mercedes-Benz B 200 d: Ένα… σαγηνευτικό test drive! video

Mercedes-Benz B 200 d: Ένα… σαγηνευτικό test drive! video
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Υπήρξε μια εποχή που η Mercedes-Benz B-Class ήταν σχεδόν το μοναδικό premium κόμπακτ MPV. Τα πράγματα άλλαξαν το 2014, όταν η δεύτερη γενιά έφτασε στη μέση της ζωής της. Η Β-Class, η οποία είχε εν τω μεταξύ πουλήσει περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα, χρειάστηκε να αναμετρηθεί με την 2 Series Active Tourer και Gran Tourer.

Οι δύο BMW ποντάριζαν σε νέες οικογένειες και αυτό αναμφισβήτητα ήταν αιτία ενόχλησης για τη Mercedes-Benz, η οποία επί σειρά ετών είχε καταβάλλει πολλές προσπάθειες για να προσκαλέσει στις τάξεις της μια πιο νεαρή πελατεία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τρίτη γενιά της B-Class έχει υιοθετήσει μια πολύ πιο δυναμική εμφάνιση, χωρίς να αλλάζει κατηγορία -όπως έκανε η A-Class. Παραμένει λοιπόν ένα MPV, την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι κατασκευαστές αντικαθιστούν σήμερα αυτόν τον τύπο αυτοκινήτου με SUV. Από την άλλη πλευρά, η Στουτγάρδη δεν προέβλεψε μια 7θέσια έκδοση που θα μπορούσε να κόψει την τύχη της 2 Series Gran Tourer. Ίσως διότι οσονούπω η BMW θα την καταργήσει –μαζί και τη μικρότερη αδελφή της. Ωστόσο, εκεί στη Στουτγάρδη ανέφεραν ότι η επόμενη γενιά της GLA θα είναι διαθέσιμη και 7θέσια. Με άλλα λόγια ψάχνεις για SUV κι αυτό το παίζει MPV!

Γνωρίστε τη νέα Mercedes-Benz

Η B-Class βασίζεται στην ίδια (νέα) πλατφόρμα με την Α -Class. Και όχι μόνο, καθώς οι δύο τους έχουν πανομοιότυπα μεταξόνιο, μετατρόχια, μήκος και πλάτος. Λογικά, ως MPV, η B-Class είναι σημαντικά ψηλότερη (+12,2 cm), ενώ σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά, μεγάλωσε ελαφρά σε όλες τις κατευθύνσεις, εκτός από το ύψος, όπου έχασε 4 mm.

Volkswagen Golf GTI: Το… καρό κάθισμα, η γυναίκα και το μπαλάκι του γκολφ!

Στο εμπρός μέρος, η B-Class παραμένει πιστή στα γόνατα μακφέρσον, εκτός από ορισμένα στοιχεία που είναι πλέον αλουμινένια για να περιορίσουν το μη αναρτώμενο βάρος. Στο πίσω μέρος, οι λιγότερο ισχυρές B-Class αρκούνται σε ένα απλό ημιάκαμπτο άξονα.

Mercedes-Benz

Οι πιο ισχυρές εκδόσεις, όπως και η 200 d, αλλάζουν σε άξονα πολλαπλών συνδέσμων εάν επιλέξεις έξτρα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ (€1.290 πακέτο με παραμετρικό τιμόνι Direct Steering) ή χαμηλωμένη ανάρτηση (€378) ή ζάντες από 18” και πάνω. Έξτρα που κανένα από αυτά δεν φορούσε το αυτοκίνητό μας. Εδώ να σημειώσουμε ότι οι στάνταρ ζάντες είναι 16”, το αυτοκίνητό μας φορούσε έξτρα 17άρες, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες τόσο σε 18” όσο και σε AMG των 19”.

Η ηλεκτρική υποβοήθηση

H πλειονότητα των νέων μοντέλων είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρική υποβοήθηση στο τιμόνι και η B-Class δεν αποτελεί εξαίρεση. Αυτό της επιτρέπει, εάν υπάρχει αυτόματο σύστημα παρκαρίσματος να το κάνει μόνη της, εκτελώντας αυτόματα τις απαραίτητες διορθώσεις πορείας. Το σύστημα διεύθυνσης μπορεί επίσης να επωφεληθεί από παραμετρικό γρανάζωμα (Direct Steering), αλλά μόνο με το χαμηλό σασί ή τα προσαρμοζόμενα αμορτισέρ που, όπως είπαμε, δεν είχε το αυτοκίνητό μας.

Με 3,1 στροφές από τέρμα σε τέρμα (2,6 με το Direct Steering), το τιμόνι της 200 d δεν είναι ιδιαίτερα άμεσο. Κάτι που όμως δεν της το χρεώνουμε ως μειονέκτημα λόγω του οικογενειακού προσανατολισμού της. Κατά τα λοιπά, το τιμόνι δεν ιδιαίτερα επικοινωνιακό, αλλά αποδεικνύεται αρκετά ακριβές, περιλαμβανομένου του σημείου «0» και με υψηλή ταχύτητα. Αν και το μεταξόνιο αυξήθηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά (της δεύτερης ήταν κοντύτερο από εκείνο της πρώτης!), η διάμετρος στροφής παραμένει αμετάβλητη, στα 11 m.

Οι δίσκοι

Πίσω, η B-Class χρησιμοποιεί απλούς δίσκους ενώ εμπρός είναι αεριζόμενοι δίσκοι, ενώ από τη 220 d και πάνω είναι και διάτρητοι -αν επιλέξεις το εξωτερικό πακέτο AMG Line. Το φρένα ικανοποιούν τόσο με την αίσθηση του πεντάλ όσο με τη δύναμη και αντοχή τους. Δίνοντας αριθμούς σε αυτή την απόδοση να πούμε ότι χρειάζονται 39 m και 48,1 m για την ακινητοποίηση από τα 100 και 110 km/h αντίστοιχα. Επιδόσεις που είναι παραπλήσιες με αυτές της μοναδικής ανταγωνίστριας BMW 218d Active Tourer με 39,2 και 47,4 m αντίστοιχα.

Ο τετρακύλινδρος… Ninja επέστρεψε! “Καίει” καρδιές το Kawasaki ZX-25R! video

Το AEB αποτελεί μέρος του βασικού εξοπλισμού, όπως και η ενεργή διατήρηση λωρίδας. Η τελευταία παράγει μια ώθηση προς το εσωτερικό της λωρίδας όταν το αυτοκίνητο παρεκκλίνει χωρίς φλας. Αλλά επίσης φρενάρει αυτόματα το αυτοκίνητο όταν πλησιάσει πολύ κοντά σε συνεχή λευκή διαγράμμιση ή όταν θέλεις να αλλάξεις λωρίδα, αλλά αυτή καταλαμβάνεται από άλλο χρήστη.

Mercedes-Benz

Αυτή η τελευταία λειτουργία δεν μας έπεισε για την ορθή λειτουργία της: Το φρενάρισμα είναι αρκετά βίαιο, ενοχλητικό για τον οδηγό, χώρια που μπορεί να καταλάβει εξ απήνης τους οδηγούς που ακολουθούν. Κατά τα λοιπά, το φρενάρισμα μπορεί επίσης να εφοδιαστεί με ρυθμιστή απόστασης DISTRONIC (€781) που αποτελεί όμως και μέρος του Πακέτου Driving Assistance (+PRE-SAFE) που στοιχίζει €1.966.

Κάτω από το καπό της Mercedes-Benz

Ενώ οι βενζινοκίνητες 1.300άρες B 180 και Β 200 και η 1.500άρα ντίζελ B 180 d φορούν μοτέρ καταγωγής Renault -κοινοπραξία Renault και Mercedes-Benz, τέλος πάντων, οι 4κύλινδρες δίλιτρες 200 d (150 PS και 320 Nm) και 220 d (190 PS και 400 Nm) φορούν κινητήρες καταγωγής Mercedes-Benz. Αυτός ο ντίζελ των 1.950 cc είναι γνωστός μας ήδη από το 2016, όταν ντεμπουτάρισε στην E-Class. Πριν μπει κάτω από το καπό των A-Class και B-Class όμως, υπέστη σημαντικές τροποποιήσεις.

Είναι επίσημο! «Θηρίο» το νέο Volkswagen Atlas Cross Sport! video

Έτσι, η επεξεργασία των καυσαερίων βελτιώθηκε, με μια μεγάλη δόση AdBlue να εγχέεται με την ξαφνική αλλαγής θερμοκρασίας στο σύστημα της εξάτμισης. Όταν οδηγούμε με υψηλές στροφές ύστερα από ένα κόλλημα στην κίνηση, για παράδειγμα, τοξική αμμωνία μπορεί να απελευθερωθεί στο πίσω μέρος του καταλύτη SCR που βρίσκεται κοντά στον κινητήρα. Προβλέφθηκε λοιπόν ένας δεύτερος καταλύτης SCR, πιο κάτω στο σύστημα της εξάτμισης που ονομάζεται καταλύτης ASC (Ammonia Slip

Επιπλέον, ο κινητήρας είναι φυσικά εφοδιασμένος με οξειδωτικό καταλύτη (ο οποίος εμποδίζει την απελευθέρωση μονοξειδίου του άνθρακα και άκαυστων υδρογονανθράκων), φίλτρο σωματιδίων και βαλβίδα EGR (εξοπλισμένη με συσκευή ψύξης) που υποστηρίζει την επανακυκλοφορία των καυσαερίων στον κινητήρα. Το αποτέλεσμα είναι το δίλιτρο μοτέρ των 200 d και 220 d να τις καθιστά από τα καθαρότερα ντίζελ σήμερα. Σε αντίθεση με άλλους κινητήρες της γκάμας (που συμμορφώνονται με το πρότυπο Euro 6d Temp), αυτός συμμορφώνεται ήδη με το πρότυπο Euro 6d, το οποίο δεν θα τεθεί σε εφαρμογή παρά μόνο από το επόμενο έτος και για νέα μοντέλα.

Διπλός συμπλέκτης αντί μετατροπέα ροπής

Μια άλλη διαφορά μεταξύ των «μεγάλων» Mercedes-Benz είναι ότι αυτό το δίλιτρο μοτέρ συνδυάστηκε στάνταρ με διπλοσύμπλεκτο 8άρι σασμάν και όχι με το κλασικό αυτόματο 9άρι κιβώτιο 9G-TRONIC με τον μετατροπέα ροπής. Το 8G-DCT εξελίχτηκε από ίδια την Mercedes-Benz, σε αντίθεση με το 7G-DCT των B 180 d και Β 180, το οποίο προέρχεται από την Getrag.

Αυτό πιθανότατα εξηγεί γιατί η μετάδοση φαίνεται να έχει πολύ λιγότερες δυσκολίες στην εξασφάλιση ομαλής εκκίνησης, ένα δυσάρεστο φαινόμενο που συναντήσαμε στις Α-Class με το σασμάν 7G-DCT. Εάν κάποιος όμως θέλει μια B-Class με κλασικό κιβώτιο, υπάρχουν για να επιλέξει οι βενζινοκίνητες Β 180 ή Β 200, οι μόνες διαθέσιμες B-Class με χειροκίνητο σασμάν έξι σχέσεων.

Mercedes-Benz

Η B 200 d πετυχαίνει μια καλή ισορροπία μεταξύ άνεσης και κρατήματος, αλλά μην περιμένετε τη μεταξωτή αίσθηση μιας μεγάλης Mercedes-Benz. Τουλάχιστον αυτό αποκομίσαμε από το αυτοκίνητο μας με τις 17άρες και χωρίς προσαρμοζόμενα αμορτισέρ. Έτσι, το φιλτράρισμα των μικρών ανισομερειών, όπως τα εγκάρσια «χαρακώματα», οι συνδέσεις στις γέφυρες ή η σκοροφαγωμένη άσφαλτος γίνονται αντιληπτά, χωρίς ωστόσο να παίρνουν δραματικές διαστάσεις… Οπότε εικάζουμε ότι με τις 18άρες και τις 19άρες τα πράγματα θα αρχίζουν να γίνονται ενοχλητικά.

Όλα… για τους επιβάτες!

Για τα υπόλοιπα, όπως και στην Α-Class, η Mercedes-Benz έχει καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να βελτιώσει την άνεση των επιβατών κυνηγώντας τους αεροδυναμικούς θορύβους, μέσω της χρήσης νέων αρθρώσεων μεταξύ των διαφόρων στοιχείων του αμαξώματος και την ανατοποθέτηση των πλευρικών καθρεφτών. Όσο για τον ήχο του δίλιτρου μοτέρ, σαφώς λιγότερο «αγροτικού» από τον παλιό 2,1, αυτός συμβάλλει επίσης στην ευημερία της καμπίνας, ειδικά όταν έχει φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας.

Αλλά η B-Class έχει να επιδείξει και άλλες ποιότητες όσον αφορά την άνεση. Για να ξεκινήσουμε, η φορτηγίσια θέση οδήγησης της πρώτης και λιγότερο της δεύτερης γενιάς δεν είναι παρά μια μακρινή ανάμνηση και αυτή του νέου μοντέλου βρίσκεται πολύ κοντά σε μιας συμβατικής μπερλίνας. Όμως οι θιασώτες της θέσης «καβάλα» των SUV και MPV ας μην ανησυχούν.

Ο οδηγός κάθεται εννιά πόντους ψηλότερα απ’ ό,τι στην Α-Class, κάτι που διευκολύνει τόσο την πρόσβαση όσο και ενισχύει την περιφερειακή ορατότητα. Για να διαλέξεις κάθισμα υπάρχουν διάφοροι τύποι εκτός από τα στάνταρ: Comfort (αλλά χωρίς ηλεκτρικές ρυθμίσεις), ενεργά καθίσματα Multicontour (με φουσκωτά «μαξιλάρια») και Sport, με δυνατότητα θέρμανσης (κάθισμα και πλάτη), κλιματιζόμενα και με μασάζ.

Φίνα στην καμπίνα

Παρά τις ελαφρώς διαφορετικές αναλογίες, η B-Class παραμένει ένα MPV που προσφέρει αρκετό χώρο για τους επιβάτες και προσφέρει άφθονους βοηθητικούς χώρους, ειδικά στις αυτόματες εκδόσεις. Από άποψη πολυχρηστικότητας, παραμένει σχετικά παραδοσιακή, αρκούμενη σε έναν απλό αναδιπλούμενο πίσω κάθισμα σε τρία μέρη (40:20:40), με το κεντρικό τμήμα να στεγάζει το κεντρικό υποβραχιόνιο με δύο ενσωματωμένες ποτηροθήκες.

Αργότερα θα είναι διαθέσιμη και με συρόμενο κάθισμα που όμως να αναδιπλώνεται σε δύο μέρη.

Touareg: Η «ναυαρχίδα» της Volkswagen σου… κόβει την ανάσα! video

Το ότι έχουμε να κάνουμε με MPV, θεωρούμε παράλειψη την απουσία τραπεζιών στην πλάτη των εμπρός καθισμάτων. Το πάτωμα του πορτμπαγκάζ που ρυθμίζεται σε ύψος, προκειμένου να απαλείψει το κατώφλι μεταξύ αυτού και των αναδιπλωμένων καθισμάτων, των οποίων όμως το έδρανο είναι σταθερό. Εξ ου και το πορτμπαγκάζ δεν γίνεται ποτέ φλατ -για ελάχιστο είναι αλήθεια.

Η ηλεκτρική λειτουργία της πόρτας του πορτμπαγκάζ είναι στάνταρ, αλλά για το άνοιγμά της με το πέρασμα του ποδιού κάτω από τον προφυλακτήρα θα χρειαστεί να πληρώσετε 976 ευρώ (περιλαμβάνεται και το KEYLESS GO). Στάνταρ ακόμη στο χώρο αποσκευών είναι μια 12βολτη πρίζα, δίχτυ συγκράτησης αριστερά δεξιά, χαλί διπλής όψης και διαχωριστικό χώρου αποσκευών και επιβατών.

Κορυφαία διάδραση

Ύστερα από την A-Class, είναι η σειρά της Β-Class να χρησιμοποιήσει το interface «Mercedes-Benz User Experience», συντομογραφικά MBUX. Και εδώ, μπορείς να πεις «Hey Mercedes-Benz» ή απλώς «Mercedes-Benz», έτσι ώστε το σύστημα να σε ρωτήσει «Τι μπορώ να κάνω για σας;». Στη συνέχεια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις όλα τα είδη φωνητικών εντολών ή ακόμα και να κάνεις ερωτήσεις.

Mercedes-Benz

Μόλις το συνηθίσεις, το MBUX φαίνεται να προσφέρει σχεδόν απεριόριστες (online) δυνατότητες που θα έπαιρνε ατελείωτο χώρο και για να παρουσιαστούν εδώ –και χρόνο για να τις γράψουμε. Στα αγγλικά βέβαια, καθώς στο μενού υπάρχουν διάφορες γλώσσες (μέχρι και τσεχικά, αλλά όχι ελληνικά).

«Διαστημικό» και… κουκλί το νέο Volkswagen Golf VIII! video

Η αναφορά μας ισχύει και για τους τρόπους ελέγχου όλων των παραπάνω: Κεντρική οθόνη αφής, φωνητικές εντολές, touchpad στην κεντρική κονσόλα ή μέσω των πρακτικών κουμπιών στο τιμόνι. Προς το παρόν, είναι ό,τι καλύτερο έχουμε δει στη συνδεσιμότητα, μιας και ο οδηγός είναι αυτός που κατέχει την προνομιακή θέση.

Η αντιστοίχιση του smartphone με το σύστημα δεν παρουσιάζει καμία δυσκολία, αλλά σύμφωνα με το drive.gr, για να απολαύσεις το Apple CarPlay ή το Android Auto θα πρέπει να δώσεις έξτρα τουλάχιστον €391 ή να το πάρεις μέσω κάποιου πακέτου. To ίδιο και για την πλοήγηση που μπορεί να έχει μια πολύ πρακτική λειτουργία επαυξημένης εικονικής πραγματικότητας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X