Μέρισμα και ληξιπρόθεσμες οφειλές από το υπερπλεόνασμα-Θα φτάσει στο 2,8%

Ο Τσακαλώτος δείχνει στον Τσίπρα το μαγικό με τα έσοδα

Κοινωνικό μέρισμα και εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών φαίνεται πως είναι το μείγμα στο οποίο τείνουν να συμφωνήσουν κυβέρνηση και Θεσμοί.

Το θέμα,. σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκε κατά τις συναντήσεις στο Χίλτον την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων περί τα τέλη Νοεμβρίου, όταν πλέον θα υπάρχει απόλυτη σιγουριά για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2017.

Το σημαντικό, πάντως, για για τη δυνατότητα να διανεμηθεί κοινωνικό μέρισμα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ,  είναι πως κυβέρνηση και Θεσμοί συμφωνούν στην εκτίμηση πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι φέτος 2,8% του ΑΕΠ, πράγμα που σημαίνει πως θα είναι υψηλότερο κατά 1,05% του ΑΕΠ από το στόχο που έχει οριστεί στο 1,75%.

Συνεπώς θα υπάρχει ένα πλεόνασμα σε ποσά της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος αυτού θα διατεθεί για κοινωνικό μέρισμα και ένα μεγάλο μέρος στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, όπως ζητούν οι Θεσμοί.

Η πρόταση που ακούστηκε να χρησιμοποιηθεί το υπερπλεόνασμα για να μην καταβληθεί η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ απορρίπτεται, τουλάχιστον προς το παρόν.

Οσον αφορά στο ποιοι θα είναι οι τυχεροί που θα εισπράξουν το μέρισμα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, αλλά σίγουρα μεταξύ αυτών θα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι και άνεργοι.

Πάντως, εκείνο που δεν πρόκειται να συμβεί, όπως λένε αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, είναι να μην πάρουν το μέρισμα πολίτες που δεν το δικαιούνται. Φέτος η επιλογή θα στηριχτεί σε διασταυρώσεις στοιχείων από την εφορία και άλλες πηγές, ώστε να αποκλειστεί το περσινό φαινόμενο με τους βουλευτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ