Αναλύσεις

Η Μέρκελ θέλει αποθήκη προσφύγων- μεταναστών την Ελλάδα

Η Μέρκελ θέλει αποθήκη προσφύγων- μεταναστών την Ελλάδα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Και όλα αυτά γιατί η Άνγκελα Μέρκελ έχει έντονο πρόβλημα με το προσφυγικό στη Γερμανία και με αυτό τον τρόπο θα απαλλαγεί από τις πιέσεις των ακροδεξιών.

Ειδικότερα, οι άνοδος της ακροδεξιάς -και όχι μόνο- εντείνει το εσωτερικό πρόβλημα της Καγκελαρίου η οποία πλέον κινείται σε λογική που λίγο απέχει από εκείνη του Βίκτορ Όρμπαν του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας που έφτασε σε σημείο να ποινικοποιήσει ακόμη και την παροχή βοήθειας σε μετανάστες και πρόσφυγες.

Το σχέδιο κατά Ελλάδας και Ιταλίας

Στην Ειδική Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για την Πολιτική Ασύλου την Κυριακή, πρέπει να εγκριθούν αυστηρότεροι κανόνες για τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι κινούνται μεταξύ των κρατών της ΕΕ, σύμφωνα με το προσχέδιο της τελικής δήλωσης που έχει στη διάθεσή της η γερμανική εφημερίδα FAZ.

Οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να υποχρεωθούν να παραμείνουν στη χώρα της ΕΕ στην οποία υποβάλλουν την αίτησή τους.

Σύμφωνα με το προσχέδιο στη μίνι σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Κυριακή οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν σειρά μέτρων για την πρόληψη της διακίνησης των αιτούντων άσυλο μεταξύ των χωρών μελών «Δεν υπάρχει δικαίωμα ελεύθερης επιλογής του κράτους μέλους στο οποίο ζητείται άσυλο» αναφέρει το σχέδιο. «Βλέπουμε μεγάλη ανάγκη για σημαντική μείωση των δευτερογενών κινήσεων».

Επιπλέον οι Γερμανοί θέλουν όσοι ήδη έχουν αιτηθεί και λάβει άσυλο και έχουν φτάσει στη Γερμανία να επιστραφούν στην χώρα εισόδου στην Ε.Ε. Δηλαδή εάν ένας πρόσφυγας έχει εισέλθει στην Ελλάδα ή την Ιταλία και έχει λάβει άσυλο και στη συνέχεια έχει μεταβεί στη Γερμανία να μπορεί η Γερμανία να τον επιστρέψει με συνοπτικές διαδικασίες πίσω στην χώρα όπου έλαβε άσυλο.

Με δεδομένες τις σφοδρές αντιδράσεις κυρίως της Ιταλία, από την Ελλάδα ακόμη δεν έχει ακουστεί κάτι, εξετάζεται ως φαίνεται και ένα plan b.

Ένα δεύτερο σχέδιο για ελάφρυνση της κατάστασης στον Νότο της Ε.Ε. αφορά χώρες οι οποίες δεν ανήκουν στην Ε.Ε.

Η επιλογή των χωρών δεν είναι τυχαία.

Πρόκειται για χώρες που επιθυμούν την ένταξή τους στην Ε.Ε. και θεωρείται ότι θα πουν το ναι με αντάλλαγμα είτε την προώθηση είτε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Διόλου τυχαία συζητείται η δημιουργία στρατοπέδων υποδοχής προσφύγων σε χώρες όπως η Αλβανία, τα Σκόπια και το Κόσοβο, ενώ κάποιοι -αν και με ερωτηματικό- προσθέτουν και την Σερβία.

Χώρες που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να μείνουν, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο αποσκοπεί στον εγκλωβισμό τους εκτός συνόρων της Ε.Ε. και σε δεύτερο στάδιο στην αποσυμφόρηση χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, με αποτέλεσμα την αποτροπή να έρχονται στην Ευρώπη.

Οι οικονομικές ελαφρύνσεις το αντίτιμο

Το πως θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό ένα τέτοιο σχέδιο φαίνεται από ένα ακόμη γερμανικό δημοσίευμα.

Η Die Zeit λέει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί διμερείς συνθήκες για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Αναλύοντας τους πιθανούς λόγους που θα ωθούσαν την ελληνική κυβέρνηση να συναινέσει σε ένα σχέδιο που θα προβλέπει επιστροφή από τη Γερμανία των προσφύγων που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, γράφει ότι έχει κάποιο συμφέρον να το πράξει και εξηγεί:

«Η χώρα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόστηκε επί της ουσίας από τη Γερμανία. Από εκεί και πέρα γίνονται διαπραγματεύσεις για πιθανή απομείωση του χρέους. Κανείς δεν έχει ακόμη συνδέσει δημοσίως το προσφυγικό και το ζήτημα του χρέους. Αλλά η ανάγκη της Μέρκελ θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τον Τσίπρα», σχολιάζει η Die Zeit.

Με πληροφορίες από DW /ΕΡΤ/ FAZ/Die Zeit

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό συγκαλεί η Μέρκελ

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X