Θέμα

«Μετράμε» νεκρούς από κορονοϊό για… μια χούφτα ευρώ από τον τουρισμό! Σοκαριστικά στοιχεία

«Μετράμε» νεκρούς από κορονοϊό για… μια χούφτα ευρώ από τον τουρισμό! Σοκαριστικά στοιχεία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με εκατόμβες νεκρών από κορονοϊό τη μέρα (!) πληρώνει η ελληνική κοινωνία την άφρονα πολιτική στον τουριστικό τομέα τον περασμένο Ιούλιο, όταν η κυβέρνηση άνοιξε διάπλατα τα σύνορα, χωρίς ελέγχους και χωρίς το απαραίτητο αρνητικό τεστ του κορονοϊού.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για τις εισπράξεις από τον τουρισμό, σε συνδυασμό με την έκρηξη κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων, αποτελούν κόλαφο για την κυβερνητική πολιτική.

Να γιατί μετράμε τριψήφιους αριθμούς νεκρών από κορονοϊό καθημερινά πια!

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου εισπράχθηκαν από τον τουρισμό μόλις 3,5 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι είχαν εισπραχθεί, 16,1 δισ. ευρώ. Χάθηκαν δηλαδή 12,6 δισ. ευρώ.

Μας… πάγωσε η Παγώνη! «Θα είμαστε με μάσκες ως το καλοκαίρι»

Ταυτόχρονα, από τα σχεδόν μηδενικά κρούσματα του Ιουνίου, φτάσαμε σήμερα στα άνω των 3.000 καθημερινά, ενώ το τραγικό είναι η δραματική αύξηση των θανάτων. Μόνο μέσα στον Νοέμβριο έχουμε καταγράψει πάνω από 1.000 θανάτους, με την αναλογία θανάτων ανά ασθενών με Covid-19 να εκτοξεύεται.

Και όλα αυτά έγιναν για την είσπραξη, του ποσού των 3,5 δισ. ευρώ, από τον τουρισμό, για τα οποία, το Κράτος αναγκάζεται να δώσει πολλαπλάσια προκειμένου να στηρίξει τους πληγέντες από την πανδημία, λόγω των lockdown.

Μεταξύ του Ιουνίου και του Νοεμβρίου, το μόνο που άλλαξε, ήταν το άνοιγμα των συνόρων για τον τουρισμό, που έγινε με τρόπο ανεξέλεγκτο

Αρχικά τέθηκε ως όρος για την έλευση στην Ελλάδα το αρνητικό τεστ, αλλά κατόπιν αντέδρασε η TUI και απείλησε πως αν δεν αντικατασταθεί το υποχρεωτικό τεστ από δειγματοληπτικό στο αεροδρόμιο, θα «βγάλει την Ελλάδα» από τον τουριστικό χάρτη του καλοκαιριού του 2020.

Η κυβέρνηση υπάκουσε, με τα τραγικά αποτελέσματα που βιώνουμε σήμερα. Αν δεν έρχονταν στη χώρα τουρίστες με κορονοϊό, σήμερα προφανώς και δεν θα φτάναμε στα επίπεδα που βρισκόμαστε. Παρότι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σε μια κρίση ειλικρίνειας παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος το άνοιγμα του τουρισμού, το επίσημο κυβερνητικό αφήγημα, λέει, πως, «δεν ευθύνεται ο τουρισμός».

Γώγος: Χριστούγεννα όπως… Πάσχα! Το lockdown δεν τελειώνει 30 Νοεμβρίου

Αν πιστέψουμε το ότι «δεν ευθύνεται ο τουρισμός», τότε σημαίνει, ότι, τα κρούσματα μέχρι και τον Ιούνιο ήταν πολύ περισσότερα από όσα ανακοίνωνε ο ΕΟΔΥ. Δεν εξηγείται διαφορετικά η έκρηξη των κρουσμάτων χωρίς να υπάρχουν κρούσματα στον ελληνικό πληθυσμό και χωρίς να φταίνε οι τουρίστες.

Γιατί, αν δεν υπάρχουν φορείς του κορονοϊού, σε μια ομάδα πολιτών, όσο και αν αυτοί συνωστιστούν, δεν μπορεί να κολλήσει κανείς, αφού δεν υπάρχει ιός για να μεταδοθεί.

Προφανώς, φταίει ο τουρισμός και άλλη μια απόδειξη είναι, πως, το καλοκαίρι έμπαιναν σε καραντίνα ολόκληρα νησιά, την ώρα, που τα «επίσημα» κρούσματα ήταν ελάχιστα, γεγονός που προκαλούσε και τότε απορίες.

κορονοϊός

Άξιζε;

Τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής, τα βιώνουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι κλεισμένοι στα σπίτια τους, παρατηρούν ανήμποροι, τους νεκρούς της πανδημίας να αυξάνονται δραματικά τις τελευταίες ημέρες.

Τα τελευταία 24ωρα, ο δείκτης θετικότητας δεν υποχωρεί και παρά το lockdown και κινείται σε επίπεδα άνω του 10%. Επίσης, η μείωση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις Κυριακές και τις Δευτέρες, οφείλονται στα μειωμένα τεστ που διεξάγονται το Σαββατοκύριακο.

Παράδειγμα, την Κυριακή, ανακοινώθηκαν 1.498 κρούσματα, τα οποία προήλθαν από 14.262 τεστ που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο. Ο δείκτης θετικότητας ήταν στο 10,5%.

Φάκελος lockdown: «Κλειδώνει» η παράταση με νέο μήνυμα Μητσοτάκη! Πότε ανοίγουν τα σχολεία (video)

Χθες Δευτέρα, ανακοινώθηκαν 1.388 νέα κρούσματα από 11.209 τεστ που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή και ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 12,4%.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ο δείκτης θετικότητας. Δηλαδή, το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων επί του αριθμού των διενεργούμενων τεστ. Ο συγκεκριμένος δείκτης δείχνει να είναι σταθερά πάνω από το 10% κατά τις τελευταίες μέρες.

Επίσης, αναφορικά με τους αριθμούς των τεστ και εδώ υπάρχει μια σημαντική υστέρηση της Ελλάδας σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, υπό την έννοια, ότι είναι πολύ χαμηλά.

Παράδειγμα, ενώ στην Ελλάδα πραγματοποιούνται κατά το μέγιστο περίπου 25.000 τεστ ημερησίως, στο Βέλγιο, πραγματοποιούνται περίπου 60.000 τεστ την ημέρα! Έτσι εντοπίζονται ταχύτερα τα όποια κρούσματα υπάρχουν στον πληθυσμό και οι υγειονομικές αρχές δρουν αναλόγως.

κορονοϊός Καβάλα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο εφιάλτης των ΜΕΘ

Οι δείκτες που αποδεικνύουν ότι «κάτι δεν πάει καλά» με την πανδημία είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, οι νεκροί και η θετικότητα.

Και οι τρείς αυτοί δείκτες επιδεινώθηκαν δραματικά από τον Οκτώβριο και ειδικά τον Νοέμβριο, όπως προκύπτει και από τον πίνακα.

Οι θάνατοι από μονοψήφιος αριθμός που ήταν στις αρχές Οκτωβρίου, έχουν πολλαπλασιαστεί και το Σαββατοκύριακο ξεπέρασαν τους 100 ημερησίως.

Οι ασθενείς στις ΜΕΘ έχουν επίσης πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα. Από διψήφιο νούμερο που ήταν στις αρχές Οκτωβρίου, ώρα αγγίζουν τους 550 καθώς βαίνουν αυξανόμενοι κατά τις τελευταίες ημέρες.

Ο δείκτης θετικότητας, δηλαδή τα κρούσματα, ανά αριθμό τεστ έχει αυξηθεί αισθητά. Ενώ μέχρι και τις 25 Οκτωβρίου ήταν κάτω του 5%, από τις 26 Οκτωβρίου και μετά άρχισε να αυξάνεται και να σταθεροποιείται πάνω από το 10%. Μάλιστα, στις 16 Νοεμβρίου είχε εκτιναχθεί στο 18,5%.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X