Σε εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα έλαβε εκ νέου το λόγο για τη δευτερολογία του, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ενοχλήστε που ο δράκος της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει. Ενοχλήστε όταν η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα σας στους πιο αδύναμους. Δεν έχετε καταλάβει ότι η κεντροδεξιά είναι μια μεγάλη λαϊκή παράταξη. Εσείς ξετινάξατε τη μεσαία τάξη που έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από την παράταξή σας. Εμείς μειώνουμε το μη μισθολογικό κόστος με όφελος και για τον εργαζόμενο και για τον εργοδότη».

«Είναι άδικο αυτό που κάνετε στον Γεραπετρίτη»

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τον υπουργό Επικρατείας και τις δηλώσεις του περί ΜΕΘ απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση:

«Λέτε ότι η κρίση είναι εκτός ελέγχου. Τι πάει να πει αυτό; Σήμερα αν κάποιος συμπολίτης μας χρειάζεται περίθαλψη για covid θα την έχει. Αυξήσαμε κρεβάτια και ΜΕΘ, έχουμε παραπάνω από 1200 να φροντίζουν ασθενείς. Ξέρετε καλά τι κάνετε. Έχετε μεγάλη ικανότητα να διαστρέφετε. Είναι πολύ ανέντιμο και άδικο αυτό που κάνετε όταν ο Γεραπετρίτης είπε κάτι που έχω πει και εγώ.

Προφανώς θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ΜΕΘ. Οι ΜΕΘ όμως είναι η τελευταία γραμμή άμυνας και αν δεν προνοήσουμε, όσες ΜΕΘ και να έχουμε, δεν θα φτάνουν. Σταματήστε να διαστρεβλώνετε. Η χαιρεκακία κάποιων στελεχών σας γι αυτό που συμβαίνει, δεν κρύβεται. Ταυτίζεστε απόλυτα με το φαινόμενο Πολάκη. Έχουμε ακούσει απίστευτα από συναδέλφους. Να έρθει ο εισαγγελέας να μας κυνηγήσει για τους θανάτους. Έχετε μια ευκαιρία να πάρετε αποστάσεις»

«Ο μισός μου χρόνος αναλώνεται σε συσκέψεις για τον κορονοϊό»

Ο πρωθυπουργός απέκρουσε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης, τονίζοντας: «Είμαστε πάρα πολύ θλιμμένοι που συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους. Και αυτή την πρωτοφανή κρίση μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με σεμνότητα και ταπεινότητα, χωρίς ακρότητες με αυτοκριτική όταν είναι επιβεβλημμένη και με επιθυμία για να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι για να σώσουμε έστω και έναν παραπάνω. Για ποια επικοινωνία μιλάτε, ο μισός μου χρόνος και παραπάνω αναλώνεται σε συσκέψεις γι αυτό το πρόβλημα.

Αντιμετωπίζουμε μια κρίση με παγκόσμια χαρακτηριστικά. Την κρίση του 2015 την δημιουργήσατε εσείς, μην συγκρίνετε ανόμοια πράγματα. Μην κάνουμε συγκρίσεις μακάβριες. Να κοιτάξουμε τι έχουμε κάνει και πως μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι».

«Αυτά συνέβαιναν σε καιρό που δεν υπήρχε πανδημία»

Ο πρωθυπουργός ανέσυρε μάλιστα για να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώσεις της ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία πριν την πανδημία και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:

«Να κλείσει και η συζήτηση περί ΜΕΘ. Ανέσυρα από το γραφείο μου κάποιες ανακοινώσεις της ΠΟΕΔΗΝ. Για διαβάστε τις λίγο. Δεν είναι της ΝΔ η ΠΟΕΔΗΝ. Για το πως οι ασθενείς περιμένουν να βρουν κρεβάτι στις ΜΕΘ και δεν βρίσκουν γιατί 150 κλίνες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Και αυτά συνέβαιναν σε εποχές που δεν υπήρχαν πανδημία. Για να έχουμε μια ιστορική ανάμνηση των δικών σας πεπραγμένων. Έχετε μια εμμονή ως αντιπολίτευση να λέτε ότι έχουμε πρόβλημα με το δημόσιο σύστημα υγείας. Έμπρακτα το στηρίζουμε γιατί το ΕΣΥ είναι ο πυλώνας της καθολικής δημόσιας πρόσβασης όλων των Ελλήνων ανεξαρτήτως εισοδήματος για ποιοτική υγεία. Αποδείξαμε τι μπορούμε και τι θέλουμε να κάνουμε για το ΕΣΥ.

Η συζήτηση για το ΕΣΥ της επόμενης δεκαετίας πρέπει να αρχίσει με το που τελειώσει η πανδημία. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων δεν γίνεται μόνο με προσλήψεις».

Τσίπρας για Μητσοτάκη: Ντράπηκε και η… ντροπή με τα 55 εκατ. ευρώ στα πιο αδύναμα νοικοκυριά 

Νωρίτερα επανήλθε εγκαλώντας τον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας τον λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή.  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό σχετικά με το ενίσχυση που ανακοίνωσε για τα αδύναμα νοικοκυριά. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η δική του κυβέρνηση με ασφυκτική πίεση από τρόικα, μνημόνια και τη δέσμευση για πρωτογενές πλέονασμα 3,5% ετησίως έδωσε 780 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη μόλις 55 εκατ. ευρώ.

«Ήρθατε στην προηγούμενη συνεδρίαση και με συναινετικό ύφος να υποστηρίξετε την πρότασή μου για ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών. Είπατε «θα υπάρξει ενίσχυση τα Χριστούγεννα». Και έρχεστε σήμερα και πανηγυρίζετε. Περιμέναμε ότι θα υπήρχε μια οικονομική ενίσχυση. Διπλασιάζετε για τον Δεκέμβρη το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης που αφορά 250.000 νοικοκυριά. Δηλαδή 55 εκατομμύρια ευρώ κοστίζει το μεγάλο ανδραγάθημά σας. Το 2016, σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, Τρόικα – Σόιμπλε πάνω από το κεφάλι μας και δώσαμε 600 εκατ. ευρώ. Το 2017, 750 εκατ. ευρώ. Το 2018, 780 εκατ. ευρώ. Εσείς τώρα δεν υπάρχει τρόικα, μνημόνια, περιορισμός για 3,5% και δίνετε 55 εκατ. ευρώ. Ντράπηκε και η ντροπή».

«Ανακοινώσατε μονιμοποιήσεις για να καλύψετε τη γκάφα Γεραπετρίτη»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και σε πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως εκείνη του Γιώργου Γεραπετρίτη: «Ανακοινώσατε για να καλύψετε τη γκάφα του Γεραπετρίτη ότι κάνετε μεγάλη παρέμβαση για τους επικουρικούς γιατρούς στις ΜΕΘ. Μα το είχατε ανακοινώσει πριν ένα μήνα στη Βουλή. Ποιους αφορά η τυμπανοκρουσία η χθεσινή. Όλα για την επικοινωνία, τίποτα για την ουσία κ. Μητσοτάκη.

Ωραία λοιπόν με τους εντατικολόγους, με τους άλλους επικουρικούς γιατρούς, τι θα γίνει; Έχετε να επισκεφθείτε δημόσιο νοσοκομείο από τον Μάρτιο. Ο μεγάλος κίνδυνος για τους γιατρούς δεν είναι μέσα στις ΜΕΘ, είναι στα Τμήματα Εκτάκτων Περιστατικών που κανείς δεν ξέρει αν το περιστατικό νοσεί με τον ιό ή όχι».

«Δημιουργείτε περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνετε»

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με τον τρόπο που γίνεται η ένταξη ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, «δημιουργούνται περισσότερες ανισότητες». «Δημιουργείτε περισσότερες ανισότητες απ’ ότι λύνετε προβλήματα. Το να εντάξετε τους ιδιώτες με 2000 ευρώ μισθό αφορολόγητο, δημιουργεί γιατρούς και μισθούς δύο ταχυτήτων. Οι παρεμβάσεις που κάνετε για το θεαθήναι, αντί να λύνουν προβλήματα δημιουργούν ακόμα περισσότερα.

Μιας και είστε τόσο γενναιόδωρος. Με τα ΒΑΕ τι θα γίνει; Θα ενταχθούν οι νοσηλευτές; Με τις μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών; Ή σαν αυτοκράτορας θα απονέμετε χάρη σε κάποιους; Αυξήσεις θα υπάρξουν στους μισθούς γιατρών και νοσηλευτών. Υπάρχουν νοσηλευτές που παιρνούν το βράδυ στα επείγοντα και περιθάλπτουν ανθρώπους με την αγωνία του θανάτου, για 10 ευρώ. Τόσα παίρνουν για τη βραδινή βάρδια.

Δεν έγιναν τώρα όλα αυτά, υπάρχουν χρόνια. Αλλά είναι μια ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αδυναμίες. Τώρα δεν υπάρχει η τρόικα πάνω από το κεφάλι σας. Η ΕΕ λέει δαπανήστε όσα χρειάζεται για να στηρίξετε τα συστήματα υγείας. Υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο θα έρθουν δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια. Εντάχθηκε και η Ελλάδα στο QE. Υπάρχει πακέτο 12 δισ. από τον ESM, αλλά μην το πάρετε, έχετε δυνατότητα να δαπανήσετε. Αλλά έρχεστε και παίζετε με τα νούμερα, κάνοντας επικοινωνιακά παιχνιδάκια».

«Μειώνετε τις δαπάνες υγείας από ιδεοληψία»

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση και για τη μείωση των δαπανών υγείας στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή: «Καταθέτετε προϋπολογισμό που μειώνει 600 εκατ. τις δαπάνες υγείας σε μια χρονιά που αν πρέπει να αυξηθεί ένα πράγμα, είναι οι δαπάνες για την υγεία. Λένε τα παπαγαλάκια «τι κάνατε εσείς». Εμείς σε συνθήκες σκληρής δημοσιονομικής κρίσης, κάναμε 19.500 προσλήψεις μόνιμων και έκτακτων στο ΕΣΥ. Αυξήσαμε τις κλίνες ΜΕΘ κατά 120, χωρίς πανδημία. Ακόμα και σ’ αυτό παίζετε με τους αριθμούς. Προσθέτετε διαρκώς και τις κλίνες του ιδιωτικού τομέα. Όσες κλίνες και αν υπάρξουν αν δεν στελεχωθούν, δεν λειτουργούν. Θέλει 3 νοσηλευτές και 1 γιατρό ανά κλίνη».

Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός επιχείρησε να ερμηνεύσει την μείωση των δαπανών υγείας, λέγοντας «Αν αυτό δεν είναι ιδεοληψία και δεν έχει να κάνει με την αντίθεσή σας με το ΕΣΥ. Με το γεγονός ότι είχατε τη συνεργασία Δημόσιου – Ιδιωτικού, με τι έχει να κάνει; Με την αναλγησία σας; Εμείς λέμε όχι τόσο. Έχει να κάνει με την ιδεοληψία σας».

Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. σε οίκο ανοχής στην Ομόνοια: Βρέθηκαν μέσα 26 άτομα