Διεθνή

Μυρίζει… μπαρούτι μεταξύ Ερντογάν – Ισραήλ! Η ΑΟΖ με την Χαμάς και το παρασκήνιο

Μυρίζει… μπαρούτι μεταξύ Ερντογάν – Ισραήλ! Η ΑΟΖ με την Χαμάς και το παρασκήνιο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δημοσίευμα της Jerusalem Post κάνει αναφορά στο πρωτοσέλιδο της Yeni Safak που ισχυριζόταν τη Δευτέρα 17/5/2021 ότι η Τουρκία μπορεί να εφαρμόσει ένα «μοντέλο της Λιβύης» για το Ισραήλ υπογράφοντας μια συμφωνία με τη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς για να αποκτήσει πρόσβαση σε δικαιώματα στα ύδατα και στο φυσικό αέριο στα ανοικτά του Ισραήλ.

«Το μοντέλο βασίζεται σε συμφωνία που προώθησε η Τουρκία στη στριμωγμένη από τους αντιπάλους της κυβέρνηση της Λιβύης το 2019, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία να στείλει Σύρους μισθοφόρους και drones στη Λιβύη κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων», σημειώνει η Jerusalem Post.

Τα σενάρια

«Το σενάριο που προωθείται από το τουρκικό μέσο ενημέρωσης, πιθανώς με την υποστήριξη της κυβέρνησης, ισχυρίζεται ότι η Τουρκία μπορεί να υπογράψει συμφωνία με τους Παλαιστινίους και να αυξήσει τη στήριξή τους δια θαλάσσης. Αυτό θα έβαζε το Ισραήλ και την Τουρκία σε πορεία στρατιωτικής σύγκρουσης. Η Τουρκία φιλοξενεί ηγέτες της Χαμάς και υποστηρίζει τη Χαμάς. Το δυνητικό της σχέδιο για τη σύνδεση Τουρκίας και Γάζας δια θαλάσσης θα βλάψει τα σχέδια αγωγών φυσικού αερίου του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα» προσθέτει η Jerusalem Post.

Η  μαφία κυβερνά την Τουρκία και ο Ερντογάν ξεπουλάει το χρυσό και τα «ασημικά» της χώρας

«Για να κατανοήσουμε τον στόχο της Τουρκίας, η Άγκυρα θα τραβήξει μια γραμμή από την τουρκική ακτή απευθείας στη Γάζα, φαινομενικά διαιρώντας τη θάλασσα και δημιουργώντας έναν διάδρομο. Αυτό θα αποκόψει το Ισραήλ από την Ελλάδα και τον αγωγό της Ανατολικής Μεσογείου που θέλουν να χτίσουν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Κύπρος δεν υπάρχει και ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν δικαιώματα κυριαρχίας γύρω τους. Η Ελλάδα και η Κύπρος βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά, υποστηρίζοντας ότι μεγάλο μέρος της Μεσογείου γύρω από την Κύπρο και τα ελληνικά νησιά συνδέεται με αυτά. Η Κύπρος έχει συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ενώ και η Ελλάδα με την Αίγυπτο έχουν υπογράψει συμφωνίες και διατηρούν καλές σχέσεις» γράφει σε άλλο σημείο η Jerusalem Post.

Ο Ερντογάν που… πολεμά το Ισραήλ

Η Ισραηλινή εφημερίδα δεν παραλείπει να σημειώσει πως ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι μια από τις κορυφαίες φωνές κατά του Ισραήλ στον κόσμο. «Συγκρίνει το Ισραήλ με τους Ναζί και έχει επιδιώξει κυρώσεις κατά του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύγκρουσης. Στόχος του είναι να απομονώσει το Ισραήλ. Απειλούσε τα ΗΑΕ κατά της υπογραφής ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ. Φιλοξενεί τους ηγέτες της Χαμάς στρώνοντας κόκκινο χαλί στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Πρόσφατα τηλεφώνησε στον Πρόεδρο του Ιράν και συζήτησαν την κοινή δράση κατά του Ισραήλ».

Επίθεση Ερντογάν σε Μπάιντεν για πώληση όπλων στο Ισραήλ: «Έχεις αιματοβαμμένα χέρια»

«Η ιδέα για ΑΟΖ με τη Γάζα δημοσιεύθηκε από μια ακροδεξιά εφημερίδα ως «λαγός» (σσ για να καταγραφούν οι αντιδράσεις). Στην Τουρκία όλα τα μέσα ενημέρωσης είναι φιλοκυβερνητικά και οι δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική φυλακίζονται ή πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα. Έτσι, αυτό το άρθρο είχε τη σφραγίδα έγκρισης του κυβερνώντος κόμματος AKP. Επικαλείται τον απόστρατο Ναύαρχο Cihat Yayci, τον «αρχιτέκτονα» της τρέχουσας τουρκικής μεσογειακής πολιτικής περί «Γαλάζιας Πατρίδας». Το άρθρο υποστηρίζει ότι μια συμφωνία όπως αυτή στη Λιβύη, αλλά με τους Παλαιστινίους θα «αύξανε τη διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης» και θα επέτρεπε την πραγματική υποστήριξη των Παλαιστινίων.

Θα επέτρεπε στην Τουρκία να αμφισβητήσει τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Γάζα. Το 2010 η Τουρκία έστειλε ακροδεξιούς ακτιβιστές με το Mavi Marmara για να προσπαθήσει να σπάσει τον αποκλεισμό στη Γάζα. Μια ισραηλινή επιδρομή είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δέκα Τούρκων στα πλοία. Η Τουρκία θα ήθελε να στείλει το ναυτικό της στη Γάζα. Όμως το Ισραήλ αγοράζει 6 νέες κορβέτες για να υπερασπιστεί την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του», αναφέρει ακόμη η Jerusalem Post.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X