Να ξαναδιδαχτούμε τον Σωκράτη

Στη χώρα μας έχουμε μεγάλη ανάγκη να ξαναδιδαχτούμε τον Σωκράτη. Είναι όρος επιβίωσης για εμάς και την πατρίδα.

Και να ξαναδιδαχτούμε τις θέσεις του για τους νόμους, όταν μαθητές και φίλοι του πρότειναν να τον φυγαδεύσουν αντί να πάρει το κώνειο.

Οι σκέψεις ήρθαν αβίαστα στο μυαλό, όταν διάβασα την είδηση για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόπειρα των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής δημοσίων Εσόδων επιβάλουν πρόστιμο 500 ευρώ στον ψαρά της Σκοπέλου, γιατί δεν έκοψε απόδειξη 4 λεπτών για την πλαστική σακούλα.

Τον καημένο τον ψαρά ίσως πουν κάποιοι. Ας πρόσεχε, γιατί ο νόμος είναι εδώ και εφαρμόζεται για όλους. Είναι σκληρό; Οχι είναι νόμιμο.

Πολύ αυστηρό το πρόστιμο, ίσως πουν κάποιοι άλλοι. Ισως για τον ψαρά. Οχι, όμως για το σούπερ μάρκετ. Ομως, νόμος ορίζει και ο νόμος εφαρμόζεται.

Και επιτέλους σε αυτή τη χώρα αν θέλουμε να βγούμε για πάντα από την κρίση και να μην ξανακυλήσουμε σε τραγικές καταστάσεις, όπως αυτή που ζούμε από το 2010, οφείλουμε να τηρούμε το νόμο, να απαιτούμε από την εκάστοτε εξουσία (πολιτική, δικαστική, νομοθετική) να εφαρμόζει αυστηρά το νόμο έναντι όλων των πολιτών και να τιμωρούμε τους πολιτικούς που δεν εφαρμόζουν το νόμο είτε για να ωφεληθούν οι ίδιοι, είτε για να ευνοήσουν φίλους, γνωστούς και κομματικούς… ευεργέτες.

Ας ξαναδιδαχτούμε λοιπόν τον Σωκράτη και ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, για τους οποίους η φιλοσοφία ήταν και τρόπος ζωής και όχι απλό θεωρητικό κατασκεύασμα υψηλής ή λιγότερο υψηλής αξίας, όπως σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ