Οικονομία

Νέες αλλαγές στο νόμο του ΤΧΣ για τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών

Νέες αλλαγές στο νόμο του ΤΧΣ για τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ένα από τα πάγια αιτήματα των Ελλήνων τραπεζιτών να υπάρξουν αλλαγές στο νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων των ελληνικών τραπεζών, εισακούσθηκε από τους θεσμούς.

Πλέον δρομολογείται η αλλαγή του νόμου. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες οι αλλαγές θα επέλθουν έως το τέλος του 2018.

Να σημειωθεί πως οι διατάξεις που οι τραπεζίτες θέλουν να καταργηθούν εισήχθησαν με το νόμο 4340/2015 που τροποποίησε το συστατικό νόμο (3864/2010) το ΤΧΣ.

Οι αλλαγές στον Νόμο του ΤΧΣ

Ο εν λόγω νόμος προβλέπει πως κάθε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κάθε τράπεζας πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον δέκα χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στους τομείς της τραπεζικής, της ελεγκτικής, της διαχείρισης κινδύνων ή διαχείρισης επισφαλών περιουσιακών στοιχείων. Ειδικά τα μη εκτελεστικά μέλη θα πρέπει να έχουν διατελέσει τρία χρόνια ως μέλη Διοικητικού Συμβουλίου σε πιστωτικό ίδρυμα ή επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα ή σε διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, καθώς και να μην ασκούν, ούτε να τους έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια σημαντικό δημόσιο λειτούργημα.

Βάσει του ίδιου νόμου, το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις εμπειρογνώμονες ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη με επαρκείς γνώσεις και διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων τουλάχιστον τρία χρόνια ως μέλη διεθνούς τραπεζικού ομίλου που δεν δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά. Τα μέλη αυτά δεν θα πρέπει να είχαν οποιαδήποτε σχέση με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα δέκα χρόνια και θα προεδρεύουν σε όλες τις επιτροπές.

Οι διατάξεις και οι… επαφές

Στη βάση των διατάξεων του νόμου 4340/2015 επήλθαν μεγάλες ανακατατάξεις στα ΔΣ των τραπεζών βασικό χαρακτηριστικό των οποίων ήταν η αντικατάσταση Ελλήνων τραπεζιτών και επιχειρηματιών από ξένους τραπεζίτες. Έτσι επήλθε μία ριζική αλλαγή στα ΔΣ των τραπεζών που οδήγησε στη σταδιακή αντικατάσταση συνολικά του 76% των μη εκτελεστικών μελών τους με το 70% των μη εκτελεστικών μελών να προέρχεται από τη διεθνή αγορά.

Μετρητά… τέλος! Έτσι μπορείτε να ταξιδέψετε στον κόσμο με Bitcoin

Δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα ξένα μέλη των ΔΣ των τραπεζών αποδιώχθηκε πως έκαναν απλά επισκέψεις στην Ελλάδα και δεν μετείχαν ενεργά και αποτελεσματικά στη διοίκηση των πιστωτικών ιδρυμάτων οι δανειστές πείστηκαν πως το δρακόντειο πλαίσιο διακυβέρνησης των τραπεζών πρέπει να αλλάξει.

Οι τράπεζες και ο διάλογος

Προς αυτή τη κατεύθυνση στις επαφές που είχαν με την ελληνική κυβέρνηση την προηγουμένη εβδομάδα συζήτησαν την τροποποίηση του νομού του ΤΧΣ ώστε να επιτρέπει τη συμμετοχή περισσοτέρων Ελλήνων στα ΔΣ των τραπεζών.

Αλλά για να γίνει αυτό ζήτησαν να ενσωματωθεί πλήρως στο νόμο του ΤΧΣ η Οδηγία 2013/36/ΕΕ γνωστή ως και CRD IV για την καταλληλότητα των τραπεζιτών (fit and proper) και οι σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ).

Αυτό σημαίνει πως πλέον οι τραπεζίτες θα αξιολογούνται βάση της φήμης τους (reputation) και τις πιθανές ουσιώδεις συγκρούσεις συμφερόντων, ήτοι από το εάν είχαν ή έχουν οικονομική υποχρέωση προς την εποπτευόμενη οντότητα. Το πόσο ουσιαστική είναι η οικονομική υποχρέωση εξαρτάται από την χρηματοοικονομική αξία που το εν λόγω συμφέρον ή υποχρέωση αντιπροσωπεύει για τους οικονομικούς πόρους του μέλους του ΔΣ. Σύμφωνα με το insider.gr. το ΤΧΣ λοιπόν θα αξιολογήσει εκ νέου τις τραπεζικές διοικήσεις το 2019 με τα συγκεκριμένα κριτήρια.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X