Οι νέοι μεγάλοι παίκτες στη βιομηχανία της «στρογγυλής θεάς»

Με ιλιγγιώδη ταχύτητα αναπτύσσεται η παγκόσμια βιομηχανία του ποδοσφαίρου. Η στρογγυλή… θεά αναπτύσσεται και γιγαντώνεται, αναδεικνύοντας νέους ισχυρούς παίκτες στη διεθνή σκακιέρα: Κατάρ, ΗΠΑ και Κίνα. 

Ένα παιχνίδι, που  χρησιμοποιείται ως μέσο άσκησης επιρροής, με στρατηγικό στόχο την κυρίαρχη θέση και επιδιώξεις που βρίσκονται εκτός αθλητισμού.

Δεν είναι καθόλου τυχαία σίγουρα, η επιλογή του Κατάρ, πριν από μία δεκαετία , να χρησιμοποιήσει τον αθλητισμό, ως έναν τρομερό γεωπολιτικό οδηγό. Επέλεξε να ξεδιπλώσει την στρατηγική του, ξεκινώντας από την Γαλλία, μία χώρα με μία ισχυρή μουσουλμανική κοινότητα, ενωμένη, με ρίζες, όπως αναφέρει η ιταλική ιστοσελίδα της οικονομίας του αθλητισμού, calcioefinanza.

Το 2011 και το 2012, η Qatar Investment Authority, βασιλική επενδυτική εταιρεία του Εμιράτου του Κατάρ, αγόρασε την  Παρί Σεν Ζερμέν και ο Νασέρ Αλ-Κελαϊφί ανέλαβε χρέη προέδρου. Ταυτόχρονα γεννιέται  η bein Sport, που γρήγορα γίνεται πρωταγωνίστρια στην  αγορά αθλητικών δικαιωμάτων χάρη στα τεράστια χρηματικά ποσά που διαθέτει.  Η πραγματική στροφή όμως γίνεται, όταν η bein Sport εισέρχεται στην αμερικανική αγορά, προκαλώντας συναγερμό στην εβραϊκή κοινότητα. Η αντίδραση προκαλεί μια μάχη στην αγορά, αυξάνοντας  τις τιμές. Ο αγώνας ενάντια στην Bein, είναι στην πραγματικότητα μία μάχη ενάντια στο Al Jazeera , ένα κανάλι στην αραβική γλώσσα, που εξακολουθεί να αποτελεί το κέντρο δραστηριοτήτων της εταιρείας Qatar Investment Authority.

Ο Νεϊμάρ στα τέλη Ιουλίου, έφτασε στο Παρίσι, με το τερατώδες ποσό των 220 εκατομμυρίων ευρώ, όσο ήταν η ρήτρα του με την Μπαρτσελόνα,  και την επίσημη παρουσίασή του κάνει φυσικά ο Νασέρ Αλ-Κελαϊφί. Λίγες εβδομάδες αργότερα ακολουθεί ο Κιλιάν Μπαμπέ για άλλα 180 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά 400 εκατομμύρια, για την πιο σημαντική επένδυση όλων των εποχών για δύο παίκτες.

Αρκετοί αναλυτές βλέπουν πίσω από αυτή την εντυπωσιακή διπλή ενέργεια, την επιδίωξη αυτοί οι πρωταθλητές να βρεθούν στο επίκεντρο της στρατηγικής του Κατάρ, για παγκόσμια επιβεβαίωση.

Κάποιοι μάλιστα αναφέρουν τις δύο μεταγραφές, ως αντίδραση στο ταξίδι, του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ,  Μάιο 2017 στη Σαουδική Αραβία. Ένα ταξίδι, που στο τέλος του υπήρξε,   μία μια άνευ προηγουμένου επίθεση από ορισμένες αραβικές χώρες, όπως Αίγυπτος, Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η τη Σαουδική Αραβία,  κατά του Κατάρ, που κατηγορήθηκε για σχέσεις με τρομοκρατία, με συνέπεια την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων.

Ετσι το Κατάρ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το ποδόσφαιρο ως εργαλείο για να ξεφύγει  από την απομόνωση, θέτοντας  τη Ντόχα στο κέντρο της παγκόσμιας σκηνής. Δεν πρέπει να διαφεύγει , ότι οι ποδοσφαιριστές είναι αστέρια με παγκόσμια λάμψη, όχι μόνο εντός γηπέδου, αφού έχουν εκατομμύρια οπαδούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης . Κυρίως όμως, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει, ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, θα διοργανωθεί από το  Κατάρ. Μία επιτυχία, που αποτελεί κορυφαία κομμάτι της στρατηγικής των Εμίρηδων, σε μία μάχη απέναντι στους Αμερικανούς, που προς το παρών, έχουν κάνει δική τους. Το σκάνδαλο, που έπληξε τη Fifa και αποκάλυψε δωροδοκία για το Μουντιάλ 2022, αποτελεί ακριβώς μέρος της διαμάχης αυτής.

Ομως η γεωπολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων θα εμφανιστεί και πάλι όταν η Fifa θα πρέπει να αποφασίσει για την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026 και 2030, γιατί στο σημείο αυτό του «έργου» εμφανίζεται η Κίνα που θέλει οπωσδήποτε  μία από τις δύο διοργανώσεις. Ο πρόεδρος Σι Τσιπίνγκ,  που έχει εισαγάγει το ποδόσφαιρο στα σχολεία, γνωρίζει πολύ καλά τη δύναμη που έχει στον κόσμο το ποδόσφαιρο, το μόνο αληθινό παγκόσμιο άθλημα στον πλανήτη, αλλά και την ίδια στιγμή το πιο δημοκρατικό. Γι αυτό άλλωστε έφτασαν στην Κίνα κορυφαίοι ποδοσφαιριστές, μεγάλοι προπονητές. Ένα οργανωμένο σχέδιο, μία επένδυση στο μέλλον. Προς επιβεβαίωση, το άνοιγμα σχολών ποδοσφαίρου καθημερινά σε όλη τη χώρα, αλλά και το πέρασμα συλλόγων της ηπείρου μας σε χέρια Κινέζων ιδιοκτητών.

Αλλά και οι Αμερικάνοι επίσης, έχουν αλλάξει την στάση και την σχέση τους απέναντι στο ποδόσφαιρο, εισπράττοντας  μάλιστα αύξηση της  δημοτικότητά του.  Κίνα και ΗΠΑ, δύο  χώρες που θα απουσιάσουν από το Μουντιάλ 2018 της Ρωσία ( όπως φυσικά και το Κατάρ),  είναι έτοιμες να διεκδικήσουν τις δύο επόμενες διοργανώσεις. Ως μέρος του δικού τους σχεδίου, για την χρησιμοποίηση του κορυφαίου των αθλημάτων, ως ιδανικό μέσο επιρροής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ