Νίκη επί της Τσεχίας για το… «ελληνικό γιαούρτι»

Ελλάδα-Τσεχία 1-0. Η χώρα μας κέρδισε την πρώτη μάχη με την Τσεχία για την ονομασία «ελληνικό γιαούρτι». Οπως δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη EURACTIV η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας.

Το θέμα είχε προκαλέσει  εντάσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Πράγα. Αιτία ήταν νομοσχέδιο της Τσεχίας για τη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» ως επισήμανση σε προϊόντα της χώρας αυτής.

Οταν έγινε γνωστό στην Ελλάδα   η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την παρέμβαση της Επιτροπής.

«Η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις τσεχικές αρχές για το ζήτημα αυτό και εξέφρασε λεπτομερώς τη θέση της, η οποία διαβιβάστηκε στην Τσεχία», ανέφερε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, με επιστολές του προς τους Επιτρόπους για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις και Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, γνωστοποίησε τη δυσαρέσκεια της Αθήνας για το εν λόγω νομοσχέδιο της Τσεχίας.

Η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» για τα προϊόντα που παρασκευάζονται έξω από την Ελλάδα παραπλανεί τους καταναλωτές και προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας τέλος στη διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Πράγας.

Για την Ελλάδα, τόσο το όνομα «ελληνικό» γιαούρτι όσο και το γιαούρτι «ελληνικού τύπου» είναι αντίθετο με τον κανονισμό της ΕΕ αναφορικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές, ο οποίος αναφέρει ρητά ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει να παραπλανούνται.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ