Κοινωνία

Νικόλαος Σύψας: Πιθανό να έρθει απαγόρευση κυκλοφορίας για ευπαθείς ομάδες, κλείσιμο των χώρων εστίασης πριν τα μεσάνυχτα και τοπικά lockdown

Νικόλαος Σύψας: Πιθανό να έρθει απαγόρευση κυκλοφορίας για ευπαθείς ομάδες, κλείσιμο των χώρων εστίασης πριν τα μεσάνυχτα και τοπικά lockdown
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Της Άλκηστης Ζαλοκώστα

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μέσω της Κυριακάτικης Kontranews αποκαλύπτει τα μέτρα που εξετάζονται αν τυχόν υπάρξει νέα ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας.
Καλεί τους πολίτες να τηρούν “ευλαβικά τα υπάρχοντα μέτρα και ιδιαίτερα την τριάδα αποστάσεις – απολύμανση χεριών – μάσκες” και προειδοποιεί τους νεότερους πως “κανείς δεν είναι άτρωτος” από τον κορωνοϊο.
Σημειώνει πως ένα νέο ολικό lockdown θα “ήταν καταστροφικό” και δηλώνει αισιόδοξος πως το εμβόλιο θα φτάσει στη χώρα μας το επόμενο καλοκαίρι.

Πόσο κοντά είμαστε στην επαναφορά των γνωστών sms για τον περιορισμό μετακίνησης; Πως θα εφαρμοστεί πρακτικά; Θα αφορά ολόκληρο τον πληθυσμό ή θα εφαρμοστεί κατά τόπους; 

Τις τελευταίες 2 εβδομάδες έχουμε σημαντική επιβάρυνση της πανδημίας στην Ελλάδα. Οι κυριότεροι λόγοι είναι η σημαντική κινητικότητα του πληθυσμού μετά την άρση του lockdown, τα εισαγόμενα κρούσματα μετά το άνοιγμα των συνόρων και κυρίως ο εφησυχασμός του πληθυσμού. Τον Ιούνιο και μέχρι τα μέσα Ιουλίου τα εγχώρια κρούσματα ήταν πολύ λίγα δημιουργώντας στον πληθυσμό μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας και την εντύπωση ότι το πρόβλημα τελείωσε. Παράλληλα, υπήρξε και μια επιδημία παραπληροφόρησης, το λεγόμενο infodemics, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες, ιδιαίτερα οι νέοι, να μην τηρούν τα μέτρα προστασίας (απόσταση – απολύμανση χεριών – μάσκα) και να έχουμε διασπορά του ιού στην κοινότητα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική με την έννοια ότι στα αστικά κέντρα η πυκνότητα του πληθυσμού είναι πολύ μεγάλη και η επιδημία εξαπλώνεται ταχύτατα. Η έξαρση της επιδημίας αφορά προς το παρόν και κατά κύριο λόγο τις νεότερες πληθυσμιακές ομάδες. Όμως, εάν η επιδημία εξαπλωθεί θα φτάσει αργά ή γρήγορα και στις ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Εάν συμβεί αυτό θα επανέλθει η απαγόρευση κυκλοφορίας για τις ευπαθείς ομάδες, σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Αυτή η απαγόρευση θα επιβάλει στους ηλικιωμένους μιας περιοχής να παραμένουν στο σπίτι τους και να στέλνουν sms πριν τις μετακινήσεις τους. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να προστατεύσει τους ευπαθείς συμπολίτες μας.

H επιτροπή Λοιμωξιολόγων θα προτείνει και άλλα μέτρα στην κυβέρνηση λόγω της έξαρσης της επιδημίας; 

Η προσπάθεια της Επιτροπής δεν είναι να προτείνει συνεχώς νέα μέτρα αλλά να πεισθούν οι πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα υπάρχοντα μέτρα και ιδιαίτερα την τριάδα «αποστάσεις – απολύμανση χεριών – μάσκες». Είναι σημαντικό να επανέλθει η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Πολιτεία, τις Υγειονομικές Αρχές και τους επιστήμονες. Για τον σκοπό αυτό έγινε μια μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια. Εάν οι πολίτες πεισθούν και τηρήσουν τους κανόνες ασφάλειας η επιδημιολογική εικόνα θα βελτιωθεί ταχύτατα. Σε κάθε περίπτωση, αν παρά τις προσπάθειες η κατάσταση επιδεινωθεί η Επιτροπή θα προτείνει και νέα μέτρα διότι αυτό που προέχει πάντα είναι η Δημόσια Υγεία.

Πιστεύετε ότι τα beach bars και γενικότερα οι χώροι διασκέδασης και εστίασης θα πρέπει να κλείνουν νωρίς το βράδυ και γιατί;

Είναι απόλυτα βέβαιο ότι τα beach bars και γενικότερα οι χώροι διασκέδασης (δεξιώσεις γάμων, βαφτίσια, συναυλίες, πανηγύρια, κ.λπ.) αποτελούν εστίες υπερ-μετάδοσης, με την έννοια ότι ένα μολυσμένο άτομο ακόμα και χωρίς συμπτώματα μπορεί να διασπείρει τον ιό σε δεκάδες άλλους. Αυτό το έχουμε δει και στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες με μεγάλο ή μικρό επιδημιολογικό φορτίο (π.χ. Νότια Κορέα, ΗΠΑ, Καταλονία). Οι άνθρωποι στους χώρους αυτούς τείνουν να είναι πολύ κοντά, να αγκαλιάζονται και φυσικά να μην φοράνε μάσκα. Η χαλαρότητα μεγαλώνει με την κατανάλωση αλκοόλ. Για τον λόγο αυτό περιοχές όπως η Καταλονία, το Τέξας, η Σεούλ επέβαλαν είτε πλήρες κλείσιμο των χώρων αυτών, είτε κλείσιμο πριν τα μεσάνυχτα. Το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί και σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές στην Ελλάδα, εφόσον υπάρξει τοπικά επιδημιολογική επιβάρυνση.

Γιατί ενώ υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, είναι καλύτερη η κλινική εικόνα συγκριτικά με την Άνοιξη, δηλαδή λιγότεροι διασωληνωμένοι ασθενείς και θάνατοι; 

Προς το παρόν η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων δεν συνοδεύεται από σημαντική αύξηση των διασωληνώσεων, των εισαγωγών στη ΜΕΘ και των θανάτων. Αυτό συμβαίνει διότι η μεγάλη πλειοψηφία των μολύνσεων αφορά νέους ανθρώπους, που έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα και τάση για συγχρωτισμό, και οι νέοι όπως είναι γνωστό νοσούν ελαφρότερα. Βέβαια, οι νεότεροι πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι κανείς δεν είναι άτρωτος από τον κορωνοϊό και ότι αν ο ιός συνεχίσει να διασπείρεται αργά ή γρήγορα θα φτάσει και στις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, οπότε θα αυξηθεί σημαντικά η πίεση στο σύστημα Υγείας και θα μπούμε στο λεγόμενο «δεύτερο κύμα».

Βλέπετε ορατό το ενδεχόμενο ενός νέου ολικού lockdown; 

Όχι για πολλούς λόγους. Το ολικό lockdown έχει καταστροφικές συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία και αποτελεί την τελευταία επιλογή, την οποία πιστεύω ότι θα αποφύγουμε γιατί Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι καλύτερα προετοιμασμένο σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο, οι πολίτες είναι εκπαιδευμένοι για το πως πρέπει να συμπεριφέρονται σε καιρούς επιδημίας, υπάρχουν κάποια φάρμακα έστω και με περιορισμένη αποτελεσματικότητα και φυσικά υπάρχει εμπειρία και προετοιμασία. Υπό την έννοια αυτή ένα ολικό lockdown δεν είναι πιθανό (εκτός καταστροφικών εξελίξεων) και το πιθανότερο είναι να έχουμε τοπικά lockdown σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές με επιδημιολογική επιβάρυνση.

Πότε πιστεύετε ότι θα έχουμε το εμβόλιο; Θα πρέπει όλες οι πληθυσμιακές ομάδες να το κάνουν;

Εάν οι τρέχουσες κλινικές μελέτες φάσεως 3 έχουν καλά αποτελέσματα, ενδεχομένως κάποιο ή κάποια εμβόλια θα έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. Ακολουθεί το στάδιο της μαζικής παραγωγής του εμβολίου, γιατί για να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση θα απαιτηθούν περισσότερα από 10

δισεκατομμύρια δόσεις. Περιμένω ότι το εμβόλιο θα φτάσει στην Ελλάδα το επόμενο καλοκαίρι και ο εμβολιασμός θα αρχίσει κατά προτεραιότητα από τις ευπαθείς ομάδες, τους υγειονομικούς και τους ζωτικούς κρατικούς λειτουργούς (στρατός, σώματα ασφαλείας, κ.λπ.). Υπολογίζεται ότι για τον αρχικό αυτό εμβολιασμό θα απαιτηθούν περισσότερα από 4 εκατομμύρια δόσεις. Σε δεύτερο χρόνο ο εμβολιασμός θα επεκταθεί σε όλο τον πληθυσμό, με στόχο να εμβολιαστούν τουλάχιστον 7 εκατομμύρια πολίτες και να αποκτήσουμε έτσι την ανοσία της αγέλης. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι οι κλινικές μελέτες θα είναι επιτυχείς και θα έχουμε στη διάθεσή μας ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο. Πρέπει να προηγηθεί εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για να αντιμετωπιστεί και το σημαντικό πρόβλημα των αρνητών του εμβολιασμού και της παραπληροφόρησης, που ήδη σαρώνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή:Κυριακάτικη Kontranews

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X