Επιλογές

Νίκος Ανδρουλάκης: Η Κεντροαριστερά όχημα για μεγάλες αλλαγές

Νίκος Ανδρουλάκης: Η Κεντροαριστερά όχημα για μεγάλες αλλαγές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Η νέα γενιά μπορεί να δώσει νέα πνοή και νέο αέρα στην Κεντροαριστερά.Αυτή είναι η πίστη και η πεποίθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, που διεκδικεί την προεδρία της Κεντροαριστερά. Κι΄ αυτός είναι ο βασικός λόγος, όπως εξηγεί σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον eretikos.gr, που έθεσε υποψηφιότητα.
Στόχος του μεταξύ άλλων και φιλοδοξία το νέο ήθος και ένας νέος πολιτικός πολιτισμός.
Ο Νίκο Ανδρουλάκης φιλοδοξεί επίσης να συμβάλλει στη δημιουργία ενός φορέα που θα είναι «ένα ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα που θα λαμβάνει συλλογικά όλες τις κρίσιμες αποφάσεις».
Οσον αφορά τις συνεργασίες ο υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς τοποθετείται λέγοντας ότι «ως θέση αρχής ένα τέτοιο κόμμα θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μόνο στη βάση μιας πολύ συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας, η οποία θα τηρηθεί και από τα δυο μέρη».
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
 Ερ:  Γιατί αποφασίσατε να συμμετάσχετε στο ιδιαίτερα φιλόδοξο εγχείρημα της συνένωσης όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς;

Ανδρουλάκης: Πιστεύω ακράδαντα πως η Δημοκρατική Παράταξη αλλά και η Ελλάδα έχουν ανάγκη από νέες ιδέες, ανατροπές, ανανέωση του πολιτικού συστήματος. Πάνω σ’ αυτό το θεώρημα εκτιμώ ότι οι ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας μπορούν να παίξουν κυρίαρχο ρόλο για προοδευτικές αλλαγές σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Η Κεντροαριστερά μπορεί να γίνει το όχημα για τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται.

Ερ:Ναι, αλλά προέρχεστε από έναν πολιτικό χώρο που έκανε τεράστια λάθη, απαξιώθηκε στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Πώς θα καταφέρετε να πείσετε τους πολίτες ότι έχετε αλλάξει;

Ανδρουλάκης: Ακριβώς γι’ αυτό έθεσα υποψηφιότητα. Γιατί πιστεύω ότι η νέα γενιά μπορεί να ανανεώσει την Κεντροαριστερά και να δώσει ένα διαφορετικό όραμα στους Ελληνες. Αντιλαμβάνομαι ότι συμπεριφορές και πρακτικές στο παρελθόν τους έχουν πληγώσει, η απομάκρυνση από τα κοινά όμως δεν αποτελεί λύση. Πρέπει οι νέοι να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων για να καταγράφονται οι αγωνίες τους και όχι να χρησιμοποιούνται απλά ως ντεκόρ παλαιών συστημάτων εξουσίας. Αλλά θα πρέπει να θυμίσω κάτι: Αν στα χρόνια της Μεταπολίτευσης έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις αυτές οφείλονται στην παράταξή μας. Και σ’ όλα αυτά και η Δεξιά και η Αριστερά ήταν απέναντι. Θέλουμε, λοιπόν να αφήσουμε στο παρελθόν τα κακά, το πελατειακό κράτος, φαινόμενα διαφθοράς, κακοδιαχείριση και κακοδιοίκηση, κομματοκρατία. Να προχωρήσουμε μπροστά για την ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής. Μόνον εμείς μπορούμε να το κάνουμε.

Ερ: Ποιο είναι το ιδεολογικό – πολιτικό στίγμα σας; Τι καινούργιο θέλετε να φέρετε;

Ανδρουλάκης: Πρέπει να κοιτάξουμε στο μέλλον κι όχι να παρελθοντολογούμε άσκοπα. Εγώ θέλω να εκπροσωπήσω όσους επιθυμούν να δημιουργηθεί μια παράταξη που θα εκφράζει όλους τους Ελληνες. Από τη γενιά των γονιών μας μέχρι και τη γενιά των παιδιών μας. Εάν καταφέρουμε να επιτύχουμε αυτή την αλλαγή, τότε το στοίχημα θα έχει κερδηθεί.

Κεντρική πρόκληση είναι ο νέος, ενιαίος φορέας να φέρει μια νεωτερική προσέγγιση στα θέματα εσωτερικής δημοκρατίας σε σχέση με το ό,τι είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Πρέπει να λειτουργεί θεσμικά, με νέο ήθος και να εισάγει στα κοινά ένα νέο πολιτικό πολιτισμό.

Αν είναι κάτι που θα ήθελα να πετύχω εφόσον εκλεγώ, είναι να δώσω  πολιτική έκφραση στους νέους, σε αυτούς που προσπαθούν να δημιουργήσουν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μέσα στη χώρα αλλά και σε εκείνους που έφυγαν έξω και θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ερ: Μιλάτε συχνά για το δημιουργικό σοκ που πρέπει να συμβεί στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Πώς το εννοείτε;

Ανδρουλάκης: Η αλλαγή γενιάς είναι το σήμα για τις ανατροπές που μπορούν να γίνουν στην παράταξη. Στόχος μου είναι να επανασυνδεθούμε με τους απογοητευμένους προοδευτικούς πολίτες, να πείσω εκείνους που θεωρούν ότι είναι πια μάταιη η ενασχόληση με τα κοινά. Να φτιάξουμε επιτέλους ένα αληθινά ανοιχτό κόμμα που προτεραιότητά του θα είναι να δώσει προοπτική στον τόπο κι όχι προοπτική βολέματος στα στελέχη του. Μια παράταξη που θα λειτουργεί με διαφάνεια, θα σέβεται τους θεσμούς και θα συγκρουστεί  με τα πολιτικά και οικονομικά κατεστημένα που χρεοκόπησαν την πατρίδα μας. Υπ’ αυτή την έννοια λέω ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από τον δημιουργικό, πολιτικό σεισμό που χρειαζόμαστε.

Ερ: Ηδη γίνεται πολύ κουβέντα για το τι θα κάνετε αν τεθεί θέμα συνεργασίας με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ; Σκοπεύετε να μείνετε έξω από τις συζητήσεις για μετεκλογικές συμμαχίες ή είστε θετικός σε συνεργασίες;

Ανδρουλάκης: Γιατί θα πρέπει να γράφουμε συμφωνίες με τον έναν και με τον άλλον δύο χρόνια πριν ο ελληνικός λαός εκφραστεί στις κάλπες; Γιατί πρέπει να περιφρονούμε την ελεύθερη βούλησή του; Αυτός θα αποφασίσει αν επιθυμεί συνεργασίες ή όχι. Σε κάθε περίπτωση εμείς φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα που θα λαμβάνει συλλογικά όλες τις κρίσιμες αποφάσεις. Ως θέση αρχής ένα τέτοιο κόμμα θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μόνο στη βάση μιας πολύ συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας, η οποία θα τηρηθεί και από τα δυο μέρη. Σε κυβέρνηση συνεργασίας εμείς δεν θα μπούμε για να μοιράσουμε υπουργικές καρέκλες, αλλά για να προσφέρουμε στον τόπο. Αλλωστε, η βασική επιδίωξή μας είναι να σπάσουμε αυτόν τον μικρό και μάλλον χωρίς πολύ μέλλον, δικομματισμό του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ. Αν δεν συνεργαστούμε με κανέναν τότε θα είμαστε η λογική αντιπολίτευση.

Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να κυβερνήσει η γενιά μου, οι νέοι που δεν έχουν τα βαρίδια του παρελθόντος αλλά έχουν ιδέες που θα οδηγήσουν την παράταξη και τη χώρα μπροστά.

 Ερ: Είναι εύκολο κατά τη γνώμη σας να υπάρξει συνένωση διαφορετικών κομμάτων που έχουν διαφωνίες, όπως άλλωστε φάνηκε και με την ψήφιση του νόμου για τα διεμφυλικά άτομα;

 Ανδρουλάκης: Εχετε δίκιο. Η εικόνα που παρουσίασε πρόσφατα η Δημοκρατική Συμπαράταξη στη Βουλή δεν ήταν καλή. Πρέπει να υπάρχει συνεννόηση ώστε να μη δημιουργείται μια Βαβέλ που είναι βλαπτική. Από εδώ και στο εξής, όμως, πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις προσωπικές στρατηγικές και τα μεγάλα «εγώ» που οδήγησαν τον χώρο στην πολυδιάσπαση.  Οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας είναι απογοητευμένοι από τέτοιες καταστάσεις, γι’ αυτό το εγχείρημα του ενιαίου φορέα δεν μπορεί παρά να απαντά στην ανάγκη των πολιτών για ενότητα με όρους μέλλοντος.

Τα κόμματα που συμμετέχουν στη δημιουργία του νέου φορέα, με την εξαίρεση της ΔΗΜΑΡ, τάσσονται υπέρ της διατήρησης της αυτονομίας των κομμάτων ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιταλικής Ελιάς. Βέβαια και στην Ιταλία, η Ελιά μετεξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου σε ένα ενιαίο κόμμα, το σημερινό Partito Democratico, οπότε οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν και εμάς προς αυτή την κατεύθυνση.

Ερ: Εχετε μπροστά σας δύο debate. Τι εκτιμάτε ότι μπορεί να γίνει εκεί; Πώς θα βοηθηθούν οι πολίτες να επιλέξουν τι θα ψηφίσουν;

Ανδρουλάκης: Από την αρχή είχα προτείνει τη διεξαγωγή debate μεταξύ των υποψηφίων ώστε να γνωρίζουν οι προοδευτικοί πολίτες ποιον να επιλέξουν και γιατί. Ελπίζω από τις συζητήσεις που θα γίνουν να καταλάβει ο κόσμος γιατί χρειάζεται αυτή η μεγάλη ανατροπή που σας προείπα. Από την πλευρά μου κάνω έκκληση στο κόσμο να προσέλθει και να ψηφίσει μαζικά. Οσο περισσότεροι ψηφοφόροι τόσο μεγαλύτερη η εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματος. Ας επιλέξει ο κόσμος αυτόν που πιστεύει ότι μπορεί να μεγαλώσει τη Δημοκρατική Παράταξη, ότι μπορεί να φέρει στο προσκήνιο τη νέα γενιά, ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα κόμμα που θα διέπεται από ηθικούς κανόνες, δημοκρατικές αξίες και θα μπορεί να αντιλαμβάνεται τα κελεύσματα των καιρών.

Ερ: Γιατί πιστεύετε πως ούτε ο Αλ. Τσίπρας, ούτε και ο Κυρ. Μητσοτάκης, νέοι κι αυτοί, δεν μπορούν να προσφέρουν στον τόπο;

Ανδρουλάκης: Ο κ.Τσίπρας και η κυβέρνησή του είπαν πολλά συνειδητά ψέματα για να ανέλθουν στην εξουσία. Οι πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ξύπνησαν ξαφνικά ένα πρωί και είδαν ότι η ψήφος τους στην Αριστερά μετατράπηκε σε ψήφος εμπιστοσύνης στο ακραίο κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Μα καλά; Δεν υπάρχει ένας αριστερός που έντιμα θα πει στον κ. Τσίπρα ότι είναι αδιανόητη η ταύτισή του με τον ακροδεξιό κ. Καμμένο. Μαζί ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η οικονομία αλλά και η χώρα ολόκληρη. Οσο για τον κ. Μητσοτάκη, όσο κι αν εμφανίζεται ως φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ηγείται της παράταξης που οδήγησε την οικονομία στη χρεοκοπία την περίοδο 2004-2009.

Nikos ANDROULAKIS in the European Parliament in Strasbourg

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X