Θέμα

Νοσταλγοί χουντικών ρυθμίσεων στα πανεπιστήμια

Νοσταλγοί χουντικών ρυθμίσεων στα πανεπιστήμια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μετά την Νίκη Κεραμέως που φέρνει ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο  για την Παιδεία, την Ζέττα Μακρή που ήθελε να βάλει πρόστιμα στους μαθητές που δεν θα φορούν μάσκα,  το κακό τρίτωσε με  αυτά που είπε για φύλαξη των Πανεπιστημίων ο υφυπουργός παιδείας Άγγελος Συρίγο.

 Ο  υφυπουργός Παιδείας  μιλώντας σε ακαδημαϊκούς επικαλέστηκε μια απόφαση της χούντας το 1969 σύμφωνα με την οποία είχαν ιδρυθεί αστυνομικά τμήματα εντός των πανεπιστημίων. Με αυτό το επιχείρημα ο κ. Συρίγος επιχειρηματολόγησε υπέρ της ίδρυσης αστυνομίας πανεπιστημίων δημιουργώντας εύλογες απορίες για τους συνειρμούς που κάνουν στην κυβέρνηση και για το πού θέλουν να οδηγήσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Προφανώς ο υφυπουργός Παιδείας ή δεν αντιλαμβάνεται τι  λέει ή δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα, αλλιώς δεν εξηγείται ότι έκανε μια τέτοια πρόταση, ενώ και ο ίδιος είναι πανεπιστημιακός.

Την δήλωση Συρίγου σχολίασε μάλιστα και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας  πως: «Αν η κυβέρνηση και οι υπουργοί της έχουν ως παράδειγμα προς μίμηση και ως οδηγό τα όσα συνέβησαν κατά την επτάχρονη δικτατορία, τότε δεν μπορεί να περιμένει τίποτα θετικό η χώρα και ο λαός μας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συγχαρούμε και όχι να ψέξουμε τον κ, Συρίγο. Να τον συγχαρούμε για την ειλικρίνειά του. Θα αποβεί καταλυτική ώστε να συνειδητοποιήσουν όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες -και εντάσσω σε αυτούς προφανώς και τους συντηρητικούς πολίτες- ποιες είναι οι πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης στο πεδίο των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, και δυστυχώς και στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας».

 Πάντως ήδη το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε την κυβερνητική απόφαση “ανησυχητική” διαψεύδοντας ότι στο γνωστό πανεπιστήμιο λειτουργεί αστυνομία.

Σε αυτό το αντιδημοκρατικό πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση της κυβέρνησης να προσπαθήσει να καταπνίξει τις αντιδράσεις απαγορεύοντας τις συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων με στόχο την ακύρωση των σημερινών συλλαλητηρίων.

Πάντως στη μεγάλη τους πλειοψηφία πρυτάνεις, καθηγητές και φοιτητές αντιτάσσονται στην χουντικής εμπνεύσεως, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο κ. Συρίγος, ίδρυση αστυνομίας πανεπιστημίων, οι οποίοι καταθέτουν αντιπροτάσεις οι οποίες και απορρίπτονται.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X