Περιβάλλον

Νότια Πίνδος: Φθινοπωρινές εικόνες από το απόλυτο ορεινό τοπίο

Νότια Πίνδος: Φθινοπωρινές εικόνες από το απόλυτο ορεινό τοπίο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Πίνδος είναι η μεγαλύτερη οροσειρά της Ελλάδας. Ως βόρειο άκρο της μπορεί να οριστεί το οροπέδιο της Κορυτσάς στη νοτιοανατολική Αλβανία και ως νοτιότερο σημείο της ο Κορινθιακός κόλπος.

-->

Όλο αυτό το ατελείωτο σύμπλεγμα βουνών, κορυφών, υψιπέδων, κοιλάδων και φαραγγιών έχει μήκος που αγγίζει τα 230 χιλιόμετρα και ανώτερο πλάτος 70 χιλιόμετρα.

Η νότια Πίνδος καταλαμβάνει το νομό Τρικάλων και ένα μέρος του νομού Ιωαννίνων. Αποτελείται από τους ορεινούς όγκους νότια του αυχένα της Κατάρας. Ανατολικά καταλήγει στο θεσσαλικό κάμπο, ενώ νότια συναντάει την οροσειρά των Αγράφων.

Οι ψηλότερες κορυφές της νότιας Πίνδου είναι η Τριγγία (2.204 μέτρα) και το Αυγό (2.146 μέτρα). Επίσης, από τη νότια Πίνδο πηγάζουν οι ποταμοί Αχελώος και Πηνειός.

Το κίτρινο χρώμα στα φύλλα των δέντρων σηματοδοτεί το φθινόπωρο στη νότια Πίνδο, στο σημείο που το Περτουλιώτικο ρέμα αλλάζει το όνομά του σε Καμναΐτικο ρέμα και συνεχίζει προς τα δυτικά όπου και καταλήγει στον Ασπροπόταμο (Αχελώο).

Η περιοχή στην οποία κυλάει το ρέμα θεωρείται η καρδιά της Πίνδου. Δεκάδες ψηλές κορυφές, πλούσια δάση ελάτης, παρόχθια δάση πλατύφυλλων και ένας δαίδαλος από νερά που έρχονται από παντού δημιουργούν το απόλυτο ορεινό τοπίο.

Η φύση εδώ αποκαλύπτεται με το πιο άγριο πρόσωπό της και οι διαδρομές γύρω από το ρέμα αποζημιώνουν με αναρίθμητες συναντήσεις, ανακαλύψεις και εικόνες.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X