Διεθνή

Ο ¨πόλεμος¨ των εμβολίων άρχισε και θα είναι πολύ σκληρός και βρώμικος

Ο ¨πόλεμος¨ των εμβολίων άρχισε και θα είναι πολύ σκληρός και βρώμικος
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ηταν σίγουρο ότι θα άρχιζε κάποια στιγμή ο “πόλεμος”  για το εμβόλιο. Είναι πολλά τα λεφτά…Αρη για να μείνουν οι πολυεθνικές εταιρείες απαθείς και να αφήσουν τους γιατρούς και τους πολίτες να διαλέξουν.

Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τα κράτη στα οποία είναι εγκατεστημένες οι επιχειρήσεις ή έχουν άλλου είδους δεσμούς συμφερόντων. Αυτή τη φορά ο “πόλεμος”  γίνεται με κριτήριο τη διάρκεια της ανοσίας.

Από τη Ρωσία υποστηρίζουν ότι ο εμβολιασμός με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V προσφέρει ανοσία τουλάχιστον για δύο χρόνια, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που παρασκεύασε το εμβόλιο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ. Ο ίδιος ανέφερε ότι το εμβόλιο της Pfizer προσφέρει κάλυψη για 4 ως 5 μήνες.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέγια δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη τα πλήρη απαιτούμενα πειραματικά στοιχεία για να αποδειχθεί ο ισχυρισμός του, ωστόσο επικαλέστηκε την εμπειρία άλλων εμβολίων στο παρελθόν, τα οποία χρησιμοποιούν ανθρώπινους αδενοϊούς, όπως εκείνο για τον ιό Έμπολα. «Εκεί υπάρχουν πειραματικά δεδομένα, που δείχνουν ότι ανάλογο σκεύασμα εμβολίου παρέχει προστασία κατά τη διάρκεια τουλάχιστον δύο ετών, ενδεχομένως και περισσότερο», είπε ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ.

Οταν ρωτήθηκε για το εμβόλιο της Pfizer είπε ότι είναι δύσκολο να γίνει εκτίμηση χωρίς δεδομένα, ωστόσο «έχοντας ως αφετηρία από τον κοινό μηχανισμό δράσης τέτοιων σκευασμάτων, πρέπει να υπολογίζουμε ότι η διάρκεια της προστασίας δεν θα είναι μεγαλύτερη από 4, βία 5 μήνες, αν και θα χρειαστεί όλα αυτά να αποδειχθούν πειραματικά».

Ανεβάζοντας ελαφρώς το ποσοστό αποτελεσματικότητας του πρώτου ρωσικού εμβολίου Sputnik V, o A.Γκίντσμπουργκ έκανε λόγο για 96 % επιτυχία από τις έως τώρα μελέτες, καθώς μόνο στο 4 % των περιπτώσεων ο εμβολιασμένος μπορεί να ασθενήσει, αλλά σε ήπια μορφή.

Αγορά εμβολίων

Σύμφωνα με τον κορυφαίο Ρώσο επιστήμονα οι επιθέσεις εναντίον του ρωσικού εμβολίου, οφείλονται σε οικονομικούς λόγους, καθώς η υπό διαμόρφωση αγορά εμβολίων για τον κορονοϊό θα φτάσουν σε ύψος εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, «επομένως εκείνοι οι άνθρωποι και οι εταιρικοί όμιλοι, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από τέτοια χρηματικά ποσά και θέλουν, προφανώς, να αποκτήσουν κέρδος, αγωνίζονται και μάχονται γι’ αυτό το κέρδος και καθώς λέγεται, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ διαπίστωσε ότι γύρω από την παραγωγή των εμβολίων υπάρχουν και πολιτικά κίνητρα. Σημείωσε ότι στις ΗΠΑ σειρά εταιρειών παραγωγών εμβολίων ανακοίνωσαν την παρασκευή του την τρίτη-πέμπτη ημέρα μετά τις εκλογές.

Κορονοϊός: Πιέσεις στον ΕΜΑ για έγκριση του εμβολίου της Pfizer

O πόλεμος για τα μερίδια στην παγκόσμια αγορά εμβολίων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι κορυφαίοι επιστήμονες, θέλοντας και μη, εμπλέκονται σε αυτόν.

Νωρίτερα τόσο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όσο και ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κανασένκοφ δήλωσαν διαδοχικά ότι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες επιχειρούν να δυσφημίσουν το ρωσικό εμβόλιο και ότι προετοιμάζεται σχετική «πληρωμένη από ενδιαφερόμενους» καμπάνια σε κοινωνικά δίκτυα και μέσα ενημέρωσης, όπου θα παρουσιάζονται «ψευδοαναλύσεις, δήθεν έρευνες και ψευδομάρτυρες, οι οποίοι θα μιλούν δήθεν για την επικινδυνότητα του ρωσικού εμβολίου και θα αρνούνται τον εμβολιασμό, δήθεν προερχόμενοι και από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», οι οποίες αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν εμπλακεί στην παραγωγή του πρώτου ρωσικού πολέμου με ιατρικό προσωπικό και το εξειδικευμένο Ινστιτούτο βιολογικού πολέμου, αλλά και εθελοντές μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού.

Συμμαχίες

Το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια προχωρά στη δημιουργία μιας συμμαχίας «παραδοσιακών» εμβολίων. Προωθεί τη συνεργασία και κοινές κλινικές δοκιμές με την εταιρεία AstraZeneca και το λεγόμενο εμβόλιο της Οξφόρδης. Στόχος είναι να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του βρετανικού εμβολίου. Επίσης, να παραχθούν εμβόλια ακόμη πιο αποτελεσματικά στη μάχη με τον κορονοϊό.

Κορονοϊός: Πού εντοπίζονται τα 639 νέα κρούσματα

Οι Ρώσοι παρασκευαστές του εμβολίου Sputnik V πρότειναν ήδη συνεργασίες και στις εταιρείες Sanofi και GSK. Οι τελευταίες ανακοίνωσαν ότι δεν θα κατορθώσουν να ολοκληρώσουν τα εμβόλιά τους πριν από το τέλος του 2021. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δόθηκε ευκαιρία για διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.  «Στην ανθρώπινη λογική, στην ύπαρξή μας ως πολιτισμού, δεν θέλω να σκέφτομαι ότι έχει ήδη χαθεί. Ελπίζω παρόλα αυτά στο καλύτερο», κατέληξε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X