Διεθνή

Ο 4 εφιάλτες του Ταγίπ Ερντογάν

Ο 4 εφιάλτες του Ταγίπ Ερντογάν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις είναι οι εφιάλτες, που τρομάζουν τον Ταγίπ Ερντογάν. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου εκτοξεύεται, η λίρα υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ και του δολαρίου, οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με την αύξηση των ¨κόκκινων¨ δανείων, τεράστιες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση των δανείων τους και ζητούν αναδιαρθρώσεις.

Τις τελευταίες ημέρες η τουρκική λίρα υποχώρησε σε ακόμη ένα ιστορικό χαμηλό καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στα στοιχεία που έδειξαν ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών συνεχίζει να διογκώνεται σε ετήσια βάση.

Το τουρκικό νόμισμα τρέχει ένα σερί πέντε ημερών που χτυπά νέα χαμηλά και την Παρασκευή έφτασε να διαπραγματεύεται στα 4,1552 δολάρια από 4,1111, που ήταν το κλείσιμο της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη. Ανέκαμψε οριακά τις τελευταίες ώρες, φτάνοντας στα 4,1503.

Πάντως, ο μεγαλύτερος εφιάλτης του Ερντογάν είναι το εμπορικό ισοζύγιο το οποίο σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε τον Μάρτιο κατά 27,89% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, στα 5,82 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν χάρη στη φθηνή λίρα κατά 8,01% στα επίπεδα ρεκόρ των 15,6 δισ. δολαρίων. Οι εισαγωγές ωστόσο έκαναν «άλμα» 12,8% στα 21,4 δισ. δολάρια τον ίδιο μήνα.

Σε 12μηνη βάση, το έλλειμμα έχει αυξηθεί στα 53,3 δισ. δολάρια, από τα 51,8 δισ. τον Ιανουάριο και από τα 34,1 δισ. τον Φεβρουάριο του 2017.

Δημοσκόπηση του Reuters που έγινε πριν από τη σημερινή δημοσίευση, δείχνει ότι το έλλειμμα θα βρεθεί στα 51,5 δισ. δολάρια το 2018, καταγράφοντας άνοδο από τα 47,17 δισ. δολάρια της περσινής χρονιάς.

Την ίδια ώρα, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών σκαρφαλώνει η απόδοση του τουρκικού διετούς ομολόγου, αφού έφτασε μέχρι και το 17,78%, πριν αποκλιμακωθεί στο 14,16%.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων της τουρκικής οικονομίας έχουν ξεπεράσει τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εκδόσεις, στοιχείο που αποτελεί το πρώτο ηχηρό «καμπανάκι» στις ομολογιακές αγορές.

Ο εφιάλτης των τραπεζών των “κόκκινων”  δανείων στοιχειώνει και την Τουρκία. Οι μετοχές των τραπεζών δέχονται τον τελευταίο χρόνο τις ισχυρότερες πιέσεις στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να ανησυχούν για αύξηση των κόκκινων δανείων. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους, γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει σοβαρές πιέσεις στο σύστημα.

Ο τραπεζικός δείκτης Borsa Instanbul Banks Index, ο οποίος αποτελείται από 13 πιστωτικά ιδρύματα, τους τελευταίους δώδεκα μήνες παρουσιάζει απόδοση 20% χαμηλότερη από τον γενικό δείκτη Borsa Instanbul 100. Οι αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών υποχώρησαν τον περασμένο Νοέμβριο σε χαμηλά εννέα ετών και έχουν μείνει έως σήμερα σε εκείνα τα επίπεδα. Η αναλογία μετοχικής τιμής/ κερδών (P/E) για τις τουρκικές τράπεζες είναι μόλις 4,9, όταν συνολικά για τις τουρκικές μετοχές είναι 7,6.

Αναλυτές σχολίαζαν στο Bloomberg ότι οι πιέσεις στους τραπεζικούς τίτλους πιθανότατα θα συνεχιστούν, καθώς περισσότερα δάνεια βρίσκονται κοντά στο να χαρακτηριστούν κόκκινα ή υπό παρακολούθηση, με αρνητικό αντίκτυπο στον ισολογισμό των τραπεζών. 

Οι δυσκολίες χρηματοδότησης μεγάλων επιχειρήσεων

Σε μία πρόσφατη ένδειξη των όσων έχουν να αντιμετωπίσουν οι τουρκικές τράπεζες, η Dogus Ηoldings του δισεκατομμυριούχου Φερίτ Σάχενκ φέρεται να έχει ζητήσει από τους πιστωτές της να αναδιαρθρώσουν δάνεια ύψους έως και 2,5 δισ. δολαρίων. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις τραπεζών με την Yildiz Holdings, ιδιοκτήτρια των Godiva Chocolates, για αναχρηματοδότηση χρέους έως και 7 δισ. δολαρίων, ενώ παλεύουν να βρουν λύση με την Otas, η οποία απέτυχε να αποπληρώσει δάνειο 4,8 δισ. δολαρίων, που έλαβε, για να εξαγοράσει την Turk Telekom.

Τα τουρκικά νταηλίκια είναι μόνο λόγια

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X