Ο χαιρετισμός του Ερντογάν στη Θράκη με τα 4 υψωμένα δάχτυλα- Σύμβολο αντίστασης

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθύνθηκε με τον χαιρετισμό «ραμπιά» στους Μουσουλμάνους της Θράκης, που βασίζεται στην ισλαμιστική αντίσταση. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, ο Πρόεδρος της Τουρκίας χαιρέτησε με τα τέσσερα δάχτυλα και με τον αντίχειρα «κλεισμένο» στην παλάμη.

Πρόκειται για χαιρετισμό που ξεκίνησαν να τον χρησιμοποιούν πρώτοι οι Μουσουλμάνοι στην Αίγυπτο. Που σημαίνει 1 κράτος, 1 έθνος, 1 σημαία, 1 θρησκεία .

Ο χαιρετισμός αυτός, το σύμβολο πιο ορθά, ονομάζεται «ραμπιά», που στα αραβικά σημαίνει τέταρτο (-η).

Τον ιδιαίτερο χαιρετισμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την άφιξη του στην Κομοτηνή εξήγησε ο διεθνολόγος, στρατηγικός αναλυτής, Αθανάσιος Δρούγος.

«Η χειρονομία του Ερντογάν στην Κομοτηνή έχει την ιστορία της σε προγράμματα του Ισλαμιστή πολιτικού και θρησκευτικού αναλυτή ως ιεροκήρυκα, Καρανταούι, ο οποίος θεωρείται αυθεντία στα ισλαμικά ζητήματα. Είχε, μάλιστα, τηλεοπτικές εκπομπές σε κανάλια του Κόλπου.

Η χειρονομία, η λεγόμενα Ραμπιά-Ραμπάα επίσης βασίζεται στην ισλαμιστική αντίσταση κατά του καθεστώτος του στρατηγού, Αλ Σίσι που το 2013 ανέτρεψε τον εκλεγέντα Πρόεδρο της Αιγύπτου, Μόρσι, που ήταν ο επικεφαλής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δρούγος.

«Ο Ερντογάν θεωρεί την Μουσουλμανική Αδελφότητα ως την πιο νόμιμη οργάνωση των Σουνιτών Μουσουλμάνων. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα χρησιμοποιούσε τη συγκεκριμένη χειρονομία και ήταν αυτή που βρέθηκε στην πλατεία του Καϊρού, Ραμπάα Αλ Ανταουγί διαμαρτυρόμενη για την ανατροπή του Μόρσι, όπου, μάλιστα, πολλοί διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους και πολλοί φυλακίστηκαν. Έκτοτε ο Ερντογάν την κάνει πολύ και σε πολλά κράτη, διακαώς και μετά την επιβίωση του στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016».

«Επίσης την χρησιμοποιούν ηγετικά στελέχη της Αδελφότητας σε Συρία, Σουδάν, Εμιράτα, Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν και ειδικά στο Κατάρ», επισήμανε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ