Χωρίς Κατηγορία

Ο εφιάλτης του Άουσβιτς: Εικόνες από το στρατόπεδο εξόντωσης

Ο εφιάλτης του Άουσβιτς: Εικόνες από το στρατόπεδο εξόντωσης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το Άουσβιτς, το μεγαλύτερο από τα στρατόπεδα θανάτου που δημιουργήθηκαν από τη ναζιστική Γερμανία, έγινε σύμβολο του Ολοκαυτώματος, θύματα του οποίου υπήρξαν περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι.

Το Άουσβιτς ήταν ένα συγκρότημα στρατοπέδων κοντά στην Κρακοβία της Πολωνίας. Τα τρία κύρια στρατόπεδα ήταν: α) Άουσβιτς I, το αρχικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και το διοικητικό κέντρο ολόκληρου του συγκροτήματος, β) Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου, στρατόπεδο εξόντωσης, και γ) Άουσβιτς ΙΙΙ (Μόνοβιτς), στρατόπεδο εργασίας.

Συνολικά εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς περισσότεροι από 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι, από τους οποίους τουλάχιστον 1,1 εκατομμύριο εξοντώθηκαν. Περίπου 900.000 πέθαναν μετά την επιλογή που έγινε άμεσα κατά την άφιξή τους. Άλλοι 200.000 άνθρωποι πέθαναν από ασθένειες, υποσιτισμό, βαρύτατη κακοποίηση, συνέπειες ιατρικών πειραμάτων ή δολοφονήθηκαν. Οι συνηθέστεροι τρόποι εκτέλεσης ήταν: δηλητηρίαση με το αέριο Κυκλώνας Β σε ειδικούς θαλάμους (θάλαμοι αερίων), πυρά πυροβόλου όπλου, θανατηφόρα ένεση, απαγχονισμός, θάνατος από ασιτία.

Τα περισσότερα θύματα των μαζικών δολοφονιών από τους Γερμανούς ναζί ήταν Εβραίοι, αλλά μεταξύ των φυλακισμένων υπήρχαν επίσης Πολωνοί διανοούμενοι και σοβιετικοί αιχμάλωτοι.

Το Άουσβιτς απελευθερώθηκε από τον σοβιετικό στρατό στις 27 Ιανουαρίου του 1945. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από το 1979 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: EUROKINISSI/ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ

Λάρισα: Στις εκβολές του Πηνειού (υπέροχες εικόνες)

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X