Ο ΕΦΚΑ επιστρέφει χρήματα σε 2,6 εκατ. συνταξιούχους #συνταξη

Χρήματα πίσω θα πάρουν το Δεκέμβριο 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Πρόκειται για τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν για εισφορές υγείας στις μικτές κύριες συντάξεις την περίοδο 2012 – 2016 και τα οποία σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να επιστραφούν στους συνταξιούχους εντός του τρέχοντος έτους. Τα ποσά κυμαίνονται από 10 έως και 3.000 ευρώ και η συνολική καταβολή από τον ΕΦΚΑ εκτιμάται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, έγγραφο του ΕΦΚΑ αποκαλύπτει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες προετοιμάζονται προκειμένου, εφόσον υπάρξει πολιτική απόφαση να είναι έτοιμες να επιστρέψουν τα ποσά άπαξ, με τις συντάξεις Δεκεμβρίου που θα καταβληθούν στο τέλος Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των επικεφαλής των δανειστών και του οικονομικού επιτελείου, η επιστροφή των εισφορών υγείας που αποδείχθηκαν «αχρεωστήτως παρακρατηθείσες» ενδέχεται να γίνει από τα ποσά του «κοινωνικού μερίσματος». Η προετοιμασία και οι υπολογισμοί προχωρούν εντατικά και σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, σε περίπου 1,9 εκατομμύρια συνταξιούχους θα επιστραφεί, άπαξ, ποσό της τάξης των 10 ευρώ.

Μεγαλύτερες επιστροφές, περίπου 275 ευρώ εκτιμάται ότι θα λάβουν 660.000 συνταξιούχοι, ενώ περί τους 93.000 θα λάβουν περίπου 1.000 ευρώ. Υπάρχουν μάλιστα και κάποιες χιλιάδες συνταξιούχων που θα λάβουν από 1.150 έως 3.000 ευρώ.

 

Τα ποσά που θα επιστραφούν αντιστοιχούν στην διαφορά της εισφοράς υγείας (αρχικά 4% και ακολούθως 6%), αν αυτή υπολογιζόταν στο καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης και όχι στο μεικτό. Πρόκειται για χρήματα που είχαν παρακρατηθεί για 4,5 χρόνια (από 1/1/2012, όταν τέθηκαν σε εφαρμογή τα πρώτα μνημονιακά ψαλίδια των νόμων του 2011) από τις κύριες συντάξεις δικαιούχων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επειδή η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης υπολογιζόταν στο ακαθάριστο, αρχικό μικτό ποσό και όχι στο καταβαλλόμενο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ