O μεγάλος δρόμος που ανοίγει μετά το σημερινό Eurogroup

δάνεια
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI

Με τη συνεδρίαση του Eurogroup κλείνει ο κύκλος της τρίτης αξιολόγησης και ανοίγει ένας νέος πολύ σημαντικότερoς, η συζήτηση και οι διαπραγματεύσεις για το χρέος. Βεβαίως, αρχίζει και ο αγώνας… μεσαίων αποστάσεων, δηλαδή η τέταρτη αξιολόγηση.

Μπορεί και αυτή να είναι σημαντική, αλλά ουδόλως προσεγγίζει τη σημασία της διαπραγμάτευσης για τη ρύθμιση του χρέους, καθότι το χρέος αποτελεί τη «λυδία λίθο» για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και κατ΄ επέκταση της ίδιας της χώρας.

Γιατί μία ικανοποιητική ρύθμιση του χρέους, η οποία θα δώσει την ευκαιρία και τις δυνατότητες στη χώρα να ξεδιπλώσει όλο το παραγωγικό δυναμικό, θα ανοίξει δρόμους για ένα καλύτερο μέλλον,  ισχυρότερη ανάπτυξη, δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και επομένως μείωσης της ανεργίας.

Θα δώσει τη δυνατότητα για αυξήσεις μισθών και συντάξεων, καθότι σε μία υγιή οικονομία όλα σχεδόν εξαρτώνται από την παραγωγικότητα και τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Eurogroup: Ποιες οι εκκρεμότητες – Πού θα δοθούν τα χρήματα της δόσης

Επίσης, μία ευνοϊκή ρύθμιση του χρέους θα μειώσει το κόστος δανεισμού από τις αγορές και θα διευκολύνει την έξοδο σε αυτές, άρα θα συμβάλλει στην προσπάθεια της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

Στην αντίθετη περίπτωση, εάν οι παρεμβάσεις στο χρέος είναι άτολμες, δεν θα προσφέρουν καμία ουσιαστική βοήθεια προς τη χώρα, τα εμπόδια σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας θα είναι μεγαλύτερα και οι δυσκολίες επίσης μεγαλύτερες, που σημαίνει θα χρειαστούν πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες για να υπερπηδηθούν και να μπει η χώρα στον αστερισμό της κανονικότητας.

Ποιοι παράγοντες καθορίζουν τις εξελίξεις

Το τι ακριβώς θα συμβεί θα εξαρτηθεί από τρεις κυρίως παράγοντες. Ο ένας είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο αμερικανικός παράγοντας. Εάν το ΔΝΤ με τη βοήθεια των Αμερικανών καταφέρει να κάμψει τις αντιστάσεις των Ευρωπαίων και η ρύθμιση του χρέους να είναι γενναία, όπως αυτό επιθυμεί, αφενός θα μείνει στο πρόγραμμα, αφετέρου θα έχει τη δυνατότητα να ασκήσει πίεση και να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων σε επίπεδα χαμηλότερα του 3,5% του ΑΕΠ, ώστε να βοηθηθεί η ελληνική οικονομία να αποκτήσει μεγαλύτερο δυναμισμό και αναπτυξιακή ορμή.

Ο δεύτερος σημαντικός, μάλλον ο σημαντικότερος παράγοντας είναι οι εξελίξεις στη γερμανική πολιτική σκηνή. Η σύμπηξη του μεγάλου συνασπισμού με την αποδοχή των θέσεων των Σοσιαλδημοκρατών και του Μάρτιν Σουλτς  για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, θα αποτελέσει ευνοϊκή εξέλιξη για την Ελλάδα και το θέμα της ρύθμισης ή της διευθέτησης του χρέους, καθότι η ευρωπαϊκή παράμετρος θα επικρατήσει της γερμανοκεντρικής, που υπερίσχυε δραματικά στις μέρες που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κυριαρχούσε στη Γερμανία και στην Ευρώπη και ωθούσε  τις εξελίξεις προς μία γερμανοκρατούμενη Ευρώπη.

Δραγασάκης: Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα «κουμπαρά» ύψους 19 δισ. ευρώ

Επιπλέον η συνεργασία της Γερμανίας με τον Εμμανουέλ Μακρόν, που είναι ο τρίτος παράγοντας, για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, θα λειτουργήσει θετικά, αφού το ζήτημα θα ιδωθεί κάτω από ένα άλλο πρίσμα, εκείνο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της εμβάθυνσης της Ευρώπης. Και προβλήματα, σαν το ελληνικό χρέος, οφείλουν να επιλυθούν για να προωθηθεί η μεταρρυθμιστική διάσταση στην Ευρώπη.

Αν δε, ο Εμμανουέλ Μακρόν τηρήσει τις δεσμεύσεις, που είχε αναλάβει όταν επισκέφτηκε την Ελλάδα το Φθινόπωρο του 2016, τότε γίνεται αντιληπτό, πως η συζήτηση και οι διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του χρέους μπορούν να εξελιχθούν προς θετική κατεύθυνση.

Συν Αθηνά και χείρα κίνει

Στην περίπτωση ισχύει πλήρως και το «συν Αθηνά και χείρα κίνει», που σημαίνει ότι και η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και τα άλλα κόμματα θα έλεγα, οφείλουν να δραστηριοποιηθούν, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι συσχετισμοί δυνάμεων, οι οποίοι θα επιτρέψουν ένα κατά το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα και ευνοϊκότερη ρύθμιση για το χρέος.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε ότι ήδη υπάρχει ένας σπουδαίος μπούσουλας. Είναι η απόφαση του Eurogroup για τη διάθεση το ανώτερο ως 15% του ΑΕΠ για την εξυπηρέτηση του χρέους,που σημαίνει ότι οι όποιες προσπάθειες θα πρέπει να κατατείνουν προς λιγότερες από αυτές δαπάνες για το χρέος, καθώς και προς  την κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης τα πρώτα χρόνια, ώστε να διατεθούν περισσότερα κονδύλια για επενδύσεις , οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί ο αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.

Το Eurogroup είναι πολύ σημαντικό και για ένα πρόσθετο λόγο. Θα είναι η πρώτη συνεδρίαση υπό την προεδρία του Μάριο Σεντένο και με τη συζήτηση ενός κρίσιμου για την Ελλάδα θέματος, όπως η επικύρωση της τρίτης αξιολόγησης, θα δώσει δείγματα γραφής για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί και θα αντιμετωπίσει τη χώρα μας.

Και ο πρόεδρος του Eurogroup δεν είναι ένα πρόσωπο χωρίς σημασία…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ