Ο Νίκος Αλιβιζάτος για τα παιχνίδια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Νίκος Αλιβιζάτος είναι από τους κορυφαίους Ελληνες συνταγματολόγους. Ο λόγος του ο επιστημονικός έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, ιδίως όταν αναφέρεται στην προσπάθεια εμπλοκής του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τρέχουσα πολιτική.

Με δηλώσεις του ο Νίκος Αλιβιζάτος στο ραδιόφωνο 24/7 και στους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού, τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας Ελλάδας και πΓΔΜ. Ο έγκριτος  καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου υπερασπίστηκε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, ενώ κατέθεσε την άποψή του ότι δεν έχει συνταγματική βάση το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Προκόπη Παυλόπουλο. Χαρακτήρισε επίσης ανεύθυνη την στάση του Αντώνη Σαμαρά.

«Τίποτα δεν δικαιολογεί την έξαψη και τον πανικό γύρω από την απαίτηση για παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν καταλαβαίνω τι εννοούν όσοι το υπαινίσσονται. Είναι ανεύθυνη η στάση του κ. Σαμαρά και είναι αδιανόητο για έναν πρώην πρωθυπουργό να θέτει τέτοιο θέμα» τόνισε ο Νίκος Αλιβιζάτος.

Και εξήγησε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να γίνει Ματαρέλα.  Θα παραβίαζε κατάφωρα το Σύνταγμα εάν δήλωνε στον πρωθυπουργό τη διαφωνία του για τη συμφωνία στο ονοματολογικό. Τόνισε επίσης ότι δεν έχει συνταγματική βάση το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Προκόπη Παυλόπουλο να παρέμβει ώστε να γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία με την πΓΔΜ πριν από την υπογραφή της συμφωνίας.

«Δεν πρέπει να επενδύονται πολιτικές απόψεις με συνταγματικά επιχειρήματα», σημείωσε και εκτίμησε ότι «η ΝΔ κινείται στην κόψη του ξυραφιού. Δυσκολεύεται να βρει το βηματισμό της για να παραμείνει ένα ευρωπαϊκό κόμμα και ταυτόχρονα να μην στηρίζει ο,τιδήποτε κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα. Αν όμως ταυτιστούν με τους Καζίνσκι και τους Ορμπάν στον έξαλλο εθνικισμό τότε πού οδηγούνται;», διερωτήθηκε.

Ως προς τις αντιθέσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, ο Νίκος Αλιβιζάτος ευχήθηκε να ξεπεραστούν για να μην κινδυνεύσει η συνοχή του νέου πολιτικού φορέα και πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ της συμφωνίας για το Σκοπιανό λέγοντας ότι ικανοποιεί το 80% των ελληνικών θέσεων και είναι αδιανόητα όσα λέγονται για ταπεινωτικό συμβιβασμό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ