Ο σεξισμός είναι η περιφρόνηση του άλλου

Ο επικεφαλής του Κέντρου Ψυχοσωματικής Ιατρικής και Ψυχοθεραπείας στο Ιατρικό Κέντρο του Νοσοκομείου St. Joseph στο Freiburg, Martin Dornberg, κάνει σαφές σε μια συνέντευξη, που βρίσκεται η συνοριακή διέλευση στη διαφορά μεταξύ του φλερτ και του σεξισμού.

-Κύριε Dornberg, οι γυναίκες κάνουν επανειλημμένα δηλώσεις βιασμού πριν από δεκαετίες. Γιατί οι ενδιαφερόμενοι αναφέρουν μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; 
Dornberg: Από ιατρική-ψυχοθεραπευτική άποψη, οι σωματικές επιθέσεις και η σεξουαλική κακοποίηση συχνά οδηγούν στο φαινόμενο του χωρισμού. Το άτομο που επηρεάζεται επηρεάζεται από ψυχική παράλυση, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της πράξης, αλλά και μήνες ή χρόνια αργότερα. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις μετατραυματικών επακόλουθων: Οι πάσχοντες αισθάνονται άγχος, έχουν προβλήματα μνήμης και κατηγορούνται σοβαρά. 

-Ακόμη και αν τα θύματα εξακολουθούν να ασχολούνται με τον δράστη μετά από αυτό; 
Dornberg: Ακριβώς επειδή συμβαίνει αυτό, πολλοί άνθρωποι μπαίνουν σε αυτή την προστατευτική στάση. Υπάρχουν επίσης οικονομικές ή επαγγελματικές εξάρσεις, το αντίστοιχο κοινωνικό κλίμα και επίσης μια συγκεκριμένη άμβλωση που σχετίζεται με το τραύμα. 

BZ: Τότε έρχεται μια συζήτηση όπως το MeToo και ξεπερνάς την παράλυση;
Dornberg: Αυτοί που επηρεάζονται μπορούν να έχουν ένα aha αποτέλεσμα.Παρατηρούν, «Δεν είμαι μόνος, ίσως δεν έκανα λάθος.» Σε όλες τις πρακτικές εμπειρίες, ο αποτελεσματικότερος παράγοντας αντιμετώπισης είναι η κοινωνική στήριξη.

-Μπορούν τα καταπιεσμένα τραύματα να έρθουν στο φως μέσα από μια συζήτηση;
Dornberg: Έχω ασθενείς στην πρακτική, στις οποίες, εξαιτίας της αναφοράς στο Trump και στη Βόρεια Κορέα, έρχονται τα πολεμικά τραύματα. Αλλά εάν η σκανδάλη είναι θετική, έτσι είναι για αμοιβαία υποστήριξη, μπορεί επίσης να είναι καλό για όσους έχουν πληγεί. Ωστόσο, όσο περισσότερος δημόσιος πανικός προκαλεί πανικό στην πανικό, το αίσθημα της παράλυσης μπορεί να αυξηθεί και πάλι. 

-Μπορούν οι κακές αναμνήσεις να είναι λάθος;
Dornberg: Κατά κανόνα, πρέπει να προχωρήσουμε με διπλό τρόπο σε θεραπευτικά πλαίσια. Όποιος πιστεύει ότι έχει βιώσει βία χρειάζεται υποστήριξη.Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εκπονηθούν οι πολύ σπάνιες περιπτώσεις «συνδρόμου ψευδούς μνήμης». Παρεμπιπτόντως, μια ψεύτικη μνήμη εμφανίζεται κυρίως μόνο εάν πρόκειται για επαναλαμβανόμενη τραυματισμό. Μια μοναδική κατάσταση συνήθως θυμάται σωστά. 

Αναδρομικά, μπορώ να συνειδητοποιήσω ότι έχω βιώσει σεξουαλική βία; 
Dornberg: Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο για τα άτομα που έχουν πληγεί, ειδικά αν είναι ακόμα παιδιά, και ειδικά όταν πρόκειται για βία εμπιστευμένων ατόμων, να κατατάσσουν σωστά τη σεξουαλική βία. Επομένως, είναι επίσης καλό ότι ασχολούμαστε τώρα με το ζήτημα της σεξουαλικής βίας, τι είναι οι σεξουαλικές επιθέσεις, το γενικό σεξισμό και πότε ξεκινά η διέλευση των συνόρων. Κάτι τέτοιο πρέπει να μάθει ήδη από την παιδική ηλικία: να πει όχι σε αυτό, και από την άλλη να δεχτεί ένα όχι.

-Πώς μπορείτε να το μάθετε αυτό; 
Dornberg: Πρέπει να μιλήσουμε ο ένας στον άλλο. Οι πληγέντες θα πρέπει να είναι σε θέση να εκφράσουν το τι τους βλάπτουν, αλλά και να βρεθούν στην ίδια θέση. Δεν είναι πάντα σαφές στους εμπλεκόμενους ότι έχουν μόλις περάσει σύνορα. Πρέπει να τους δώσετε την ευκαιρία να ζητήσετε συγγνώμη και να μην δημιουργήσετε κλίμα γενικής καταδίκης και αναστολής. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει για το έγκλημα ή τη συστηματική κατάχρηση εξουσίας. εκεί βοηθά το μάθημα σε ένα συμβουλευτικό κέντρο και το νόμιμο τρόπο. Αλλά ακόμη και εκεί, μια αποζημίωση δράστη-θύμα μπορεί να έχει νόημα.

-Μπορείτε να πείτε ποια είναι τα σημεία διέλευσης των συνόρων; Τι είναι το φλερτ, τι είναι ο σεξισμός, τι είναι η σεξουαλική παρενόχληση, τι είναι η σεξουαλική βία; 
Dornberg: Το φλερτ παίζει με τις διαφορές των φύλων, είναι κατ ‘αρχήν ίσο, σεβαστό – ακόμα και επιθυμητό – η ετερότητα του άλλου. Είναι σχεδιασμένο για αμοιβαία ευχαρίστηση. Ο σεξισμός, η σεξουαλική παρενόχληση και η σεξουαλική βία αφορούν μόνο την μονόπλευρη, την περιφρόνηση για την αλλοτρίωση των άλλων, τον τραυματισμό και / ή τη χρήση της εξουσίας. Αυτά είναι πλήρη αντίθετα. 

– Στην καμπάνια MeToo επικρίνεται ότι οι γυναίκες πρέπει να παρουσιάζονται ως θύματα. Επιπλέον, ορισμένοι άνδρες αισθάνονται υπό γενική υπόνοια. Μπορεί επίσης η Traumabewältigung να συναντήσει τη ρητορική του δράστη-θύματος; 
Dornberg: Ως προσβεβλημένος άνθρωπος έχετε τρεις επιλογές από μια εξελικτική βιολογική άποψη: παράλυση, πτήση και αγώνα. Επειδή ο πόνος είναι μεγάλος και θέλουμε να πολεμήσουμε, υπάρχουν συχνά φαινόμενα άμυνας και καταδίκης σε αυτή τη συζήτηση. Αν αυτή η καταδίκη γίνει πολύ γρήγορα, χάνετε τη διαδικασία της νοηματοποίησης: ασχολείστε με τον εαυτό σας και τον άλλο, τα διαμεσολαβητικά μέρη.

– Πώς μπορείτε να το αποκαταστήσετε, ακόμα και στη συζήτηση των μέσων ενημέρωσης; 
Ντόρνμπεργκ: Ακριβώς επειδή δεν παίρνεις αμέσως αυτή τη στάση άμυνας και καταδίκης. 

-Πώς είναι αυτή τη στιγμή η σχέση μεταξύ ανδρών και γυναικών;
Dornberg: Είμαι αισιόδοξος. Βλέπω μια αυξανόμενη ευαισθησία στις σχέσεις ρόλων, τουλάχιστον εδώ στη Γερμανία. Παραδείγματος χάριν, συζητείται ο καταμερισμός των καθηκόντων μεταξύ οικογένειας και εργασίας, τα πρότυπα ρόλων τίθενται υπό αμφισβήτηση, ακόμη και στην εκπαίδευση, στα σχολεία και στα νηπιαγωγεία. 

-Μπορεί όμως αυτές οι συχνά θεωρητικές προσδοκίες να οδηγήσουν και στους άντρες να κάνουν κακή χρήση ή να παρενοχλούν λιγότερες γυναίκες; 
Dornberg: Υποθέτω. Παρόλο που η συζήτηση σχετικά με την ισότητα των φύλων μπορεί περιστασιακά να αναλάβει τις ιδιαιτερότητες. Αλλά πρέπει επίσης να υποστηρίξετε τα πολύ μικρά πράγματα για να αλλάξετε κάτι μεγάλο.

  • Ο Martin Dornberg (58) είναι γιατρός εσωτερικής ιατρικής και ψυχοσωματικής ιατρικής και ψυχοθεραπείας. Είναι επικεφαλής του Κέντρου Ψυχοσωματικής Ιατρικής και Ψυχοθεραπείας στο Ιατρικό Κέντρο του Νοσοκομείου St. Joseph στο Freiburg. Έχει διδακτικό έργο για τη φιλοσοφία, τη διεπιστημονική ανθρωπολογία και τις σπουδές φύλου στο Πανεπιστήμιο Albert-Ludwigs Freiburg
  • Πηγή badische-zeitung
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ