Fragilemag

Οδοιπορικό στην Ορεινή Κορινθία – Ένας μυθικός προορισμός

Οδοιπορικό στην Ορεινή Κορινθία – Ένας μυθικός προορισμός
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Με διάθεση για εξερεύνηση φύγαμε για μια κυκλική διαδρομή γύρω από το Όρος Κυλλήνη ή Ζήρεια, στον προνομιακό παιχνιδότοπο θεών και ημιθέων, στους τόπους όπου γεννήθηκαν και έδρασαν ο Ερμής και ο Ηρακλής.
Κείμενο & Φωτογραφίες: Ερμής Καθαράκης
Πώς πάμε: Από την εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών στρίβετε στην είσοδο του Ξυλοκάστρου. Ακολουθείτε τις πινακίδες προς Κάτω, Μεσαία και Άνω Τρίκαλα και συνεχίζετε για τη διαδρομή γύρω από τη Ζήρεια. Από την Αθήνα μέχρι τα Τρίκαλα θα χρειαστείτε περίπου 2 ώρες.
Προς Κάτω, Μεσαία και Άνω Τρίκαλα
Αφήνουμε πίσω μας το Ξυλόκαστρο και καλύπτουμε τα 27 χλμ. σταδιακά ανηφορικού δρόμου, μέσα από κάμπους και λαγκάδια στις υπώρειες του βουνού, μέχρι να βρεθούμε στα Κάτω, Μεσαία και Άνω Τρίκαλα, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν ιδιαίτερη τουριστική άνθηση και αποτελούν μια εύκολα προσβάσιμη λύση για τους εκδρομείς του Σαββατοκύριακου, που επιζητούν τη χαλάρωση και την αλλαγή παραστάσεων σ’ ένα ορεινό τοπίο με πλούσια φύση και φιλόξενους ανθρώπους.
Με εκκίνηση την επίσκεψή μας στο Ναό του Αγίου Δημητρίου στα Κάτω Τρίκαλα, συνεχίζουμε την περιπέτειά μας προς τα Άνω Τρίκαλα όπου συναντάμε τη Μονή του Αγίου Βλασίου, η οποία χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, έχει εξαίρετο τέμπλο και εικόνες του αγιογράφου Σκορδίλη από το Αίγιο, αλλά και χώρο για πικνίκ στην πίσω αυλή. Επιπλέον, στα 4 χλμ. βορειότερα παρατηρούμε ένα ξύλινο κιόσκι, που έχει στηθεί εκεί, για να απολαμβάνουμε την ανοιχτή θέα τόσο στη Μικρή όσο και στη Μεγάλη Ζήρεια.

 Ελιόδεντρα, σε πρώτο πλάνο, με τον ορεινό όγκο της Ζήρειας να δεσπόζει στο βάθος

Ένα σπήλαιο με θέα
Μετά, λοιπόν, από μια σύντομη στάση οδεύουμε ακάθεκτοι, ακολουθώντας τις πινακίδες, προς το χιονοδρομικό κέντρο της Ζήρειας. Μόλις φτάνουμε, αναζητούμε το ανηφορικό σηματοδοτημένο μονοπάτι και ύστερα από 45 λεπτά πεζοπορίας γεμάτα γερές ανάσες βουνίσιου αέρα, ανακαλύπτουμε αισίως το περίφημο σπήλαιο του Ερμή, στη δυτική πλευρά της Φλαμπουρίτσας, στο σημείο, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, πρωτοαντίκρισε το γήινο φως ο παιχνιδιάρης και ψυχοπομπός αγγελιοφόρος των θεών, αλλά και έκρυψε λίγο αργότερα τις αγελάδες που είχε αρπάξει από τον αδελφό του, τον Απόλλωνα.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Η πανοραμική θέα στην κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας από το Σπήλαιο του Ερμή

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X