Αρχαιολογία

Οι αρχαίοι Ελληνες είχαν εφεύρει ρομπότ, αυτόματους πωλητές, πυροβόλα

Οι αρχαίοι Ελληνες είχαν εφεύρει ρομπότ, αυτόματους πωλητές, πυροβόλα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα το πιστεύετε. Οι αρχαίοι Ελληνες είχαν ανακαλύψει ρομπότ, αυτόματους πωλητές, πόρτες που άνοιγαν αυτόματα, ακόμα και πυροβόλα όπλα.

Η αξεπέραστη προσφορά των αρχαίων Ελλήνων στους τομείς της Φιλοσοφίας και των Καλών Τεχνών είναι πασίγνωστη και δεν αμφισβητείται από κανένα.

Το ίδιο γνωστή είναι και η προσφορά τους στο χώρο των αρχαίων Επιστημών. Όμως η Τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων είναι σχετικά άγνωστη όπως και οι απίστευτες επιδόσεις τους στον τομέα αυτό. Η έκθεση του μουσείου αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας ξαναζωντανεύει 350 περίπου εξαιρετικές εφευρέσεις του αρχαιοελληνικού τεχνολογικού θαύματος που καλύπτουν την περίοδο από το 2000 π.χ. μέχρι το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου κατόπιν 25χρονης έρευνας και μελέτης του Κώστα Κοτσανά.

Πρόκειται για την εγκυρότερη (καθότι στηρίζεται αποκλειστικά στην ενδελεχή μελέτη της αρχαιοελληνικής, λατινικής και αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελαχίστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων) και την πληρέστερη έκθεση του είδους της παγκοσμίως. Όλα τα εκθέματα και το υποστηρικτικό τους υλικό έχουν δημιουργηθεί από τον ίδιο χωρίς καμιά επιχορήγηση από οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα.

Tο νέο μόνιμο «Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά», στεγάζεται στην οδό Πινδάρου 6 στο Κολωνάκι.

Το ανακαινισμένο και ανακατασκευασμένο τριώροφο κτίριο «αρ νουβό» έχει μια μακρά ιστορία, καθώς ανήκε στην οικογένεια της Ασπασίας Μάνου, συζύγου του βασιλιά Αλέξανδρου Α’ και, μεταξύ άλλων, φιλοξένησε για αρκετά χρόνια το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Αποτελεί μια νέα άφιξη στον πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας, καθώς μετρά μόνο οκτώ μήνες λειτουργίας. Βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα από τα τέλη Ιανουαρίου και την Τετάρτη στις 12 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:00 πραγματοποιεί τα επίσημα εγκαίνιά του. Ωστόσο κουβαλά μια ιστορία 25 ετών.

 

«Οι Ηigh-Tech εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων»

Το μουσείο, με επιφάνεια 700 τετραγωνικών μέτρων, παρουσιάζει τη μόνιμη έκθεση «Οι Ηigh-Tech εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων», η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 100 εκθέματα-αντίγραφα αρχαιοελληνικών μηχανών και άλλων εφευρέσεων, όλα λειτουργικά και τα περισσότερα διαδραστικά, που έως τώρα φιλοξενούνταν στο ομώνυμο μουσείο στο Κατάκολο Ηλείας.

Όλα ξεκίνησαν από το δημιουργό Κώστα Κοτσανά, φοιτητή τότε στο Πολυτεχνείο, όπου ξεκινά με τη βοήθεια ενός καθηγητή του να μελετά την αρχαία ελληνική τεχνολογία. Αυτό επιτυγχάνεται με την αρχαία ελληνική , αραβική και λατινική γραμματεία, με αγγεειοφορικές πληροφορίες και τα ελάχιστα αρχαιολογικά ευρήματα. Με αυτό το τρόπο προχωρά στη μελέτη και την έρευνα, ξεπερνώντας αυτό το στάδιο, φτάνοντας στο κομμάτι της κατασκευής.

Έτσι, αρχίζει να κατασκευάζει, δημιουργώντας τα δικά του εκθέματα. Το σημαντικό είναι ότι τα εκθέματα στο Μουσείο δεν είναι μακέτες, είναι λειτουργικά. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, είναι στις πραγματικές τους διαστάσεις, έχοντας τη δυνατότητα να βιώσουμε την πραγματική τους χρήση, όπως τα χρησιμοποιούσαν τότε.

Μπαίνοντας στο «Μουσείο Aρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά», βλέπουμε από τη μια πλευρά το ταξίδι της έκθεσης ανά τον κόσμο και από την άλλη πλευρά το πλάνο του μουσείου. Στην υποδοχή βρίσκεται κι  ένα βιβλίο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να γράψουν τις εντυπώσεις τους από την ξενάγηση. Στο ξεφύλλισμά του, παίρνει κανείς  όλη την αύρα των θετικών σχολίων που έχουν αφήσει οι επισκέπτες εκεί μέσα, κυρίως των μικρών παιδιών. «Το Μουσείο είναι τέλειο, σας ευχαριστούμε» γράφει ένα παιδάκι του Δημοτικού.

Μερικά από τα συναρπαστικά εκθέματα του μουσείου 

Το πρώτο πληκτροφόρο μουσικό όργανο της ιστορίας. Η ύδραυλις του Κτησιβίου

EUROKINISSI

 

Το ξυπνητήρι του Πλάτωνα

 

Το αυτόματο άνοιγμα θυρών ναού του Ηρωνος

Ο πρώτος αυτόματος πωλητής Το αυτόματο σπονδείο του κεραμοδέκτη

Το πρώτο ρομπότ Η αυτόματη υπηρέτρια του Φίλωνος

Ο πρώτος υπολογιστής. Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων

Η πυροσβεστική αντλία του Ηρωνος

 

Αρχαία μουσικά όργανα

Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να δουν στο νέο μουσείο της Αθήνας, σε ξεχωριστό όροφο, την έκθεση αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων του Κώστα Κοτσανά, η οποία περιλαμβάνει 42 λειτουργικά ανακατασκευασμένα όργανα, όπως ο ελικώνας και το σύντονο του Πυθαγόρα, η λύρα του Ερμή, η κιθάρα του Απόλλωνα, η ομηρική φόρμιγγα, η πηκτίς της Σαπφούς, ο ελικών του Πτολεμαίου, η σύριγξ του Πανός, η ύδραυλις του Κτησίβιου κ.α.

Τα εκθέματα όμως δεν τα απολαμβάνουν μόνο κάτοικοι της Αθήνας. Στην κυριολεξία, με ένα βαν έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια μια  εκτενής περιοδεύουσα έκθεση, που δεν φρενάρει πουθενά.

Περνά από άκρη σε άκρη την Ελλάδα, από το Καστελλόριζο μέχρι τη Δράμα, σε βιβλιοθήκες, σε σχολεία, σε πνευματικά κέντρα, σε πολιτιστικούς οργανισμούς. Και προχωρά και εκτός συνόρων

Συνεχίζει με Ευρώπη και εμβληματικούς σταθμούς, όπως Χάγη, Μόναχο, στη Βιβλιοθήκη της Γαλλία, στο Πανεπιστήμιο του Κοννέκτικατ.

Έχει ταξιδέψει μέχρι στιγμής σε Ευρώπη, Αυστραλία, Αμερική, Ασία. Τελευταίος σταθμός, η Νότια Κορέα, τώρα στην Ταϊλάνδη, σύντομα στη Σιγκαπούρη.

Το μουσείο είναι ανοιχτό τις καθημερινές και τα σαββατοκύριακα από 9 π.μ. έως 5 μ.μ, με γενική είσοδο 5 ευρώ (περιλαμβάνει και ξενάγηση στα ελληνικά και στα αγγλικά). Υπάρχουν μειωμένα εισιτήρια 3,5 ευρώ για φοιτητές, νέους 12-18 ετών, εκπαιδευτικούς, πολύτεκνους, άτομα άνω των 65 ετών και άνεργους, ενώ είναι ελεύθερη η είσοδος για παιδιά έως 11 ετών, ΑμεΑ και στρατευμένους.
Επίσης διοργανώνονται -έπειτα από τηλεφωνική συνεννόηση (τηλ. 211 411 0044)- ομαδικές βιωματικές ξεναγήσεις διάρκειας μίας ώρας ή δύο ωρών για σπουδαστές και μαθητές όλων των τάξεων, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα τα τεχνολογικά κατορθώματα των προγόνων μας.

Επειδή το Μουσείο Κοτσανά είναι μη κερδοσκοπικός φορέας, όλα τα έσοδά του θα διατίθενται για τη χρηματοδότηση των μουσειακών και εκπαιδευτικών δράσεών του.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X