Το blog του Μενέλαου Γκίβαλου

Οι “θανάσιμες” αλήθειες του κυβερνητικού καθεστώτος

Οι “θανάσιμες” αλήθειες του κυβερνητικού καθεστώτος
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Μενέλαου Γκίβαλου*

Η σκληρή, η τραγική πραγματικότητα εκδικείται. Ακυρώνει και ευτελίζει τον «κόσμο» της επικοινωνιακής προπαγάνδας, του Σωτήρα- Αφέντη, τον κόσμο της τεχνητής ευημερίας, της ανάπτυξης… Το κυβερνητικό καθεστώς και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης θεωρούσαν ότι ο «χρυσοποίκιλτος» κατασκευασμένος κόσμος τους δεν θα συναντούσε τον πραγματικό κόσμο.

Μέχρι τώρα μπορούσαν σε ικανό βαθμό να συνυπάρχουν (αν και αλληλοαποκλειόμενες) και οι δύο αλήθειες: Η  «αλήθεια» της κυβερνητικής προπαγάνδας και η αλήθεια της σκληρής πραγματικότητας. Όμως, αυτή η συνύπαρξη έφθασε στο τέλος της… Η κυβερνητική προπαγάνδα είναι τώρα υποχρεωμένη να απαντήσει στην αλήθεια και στη λογική της δεινά δοκιμαζόμενης καθημερινά κοινωνίας…

Αυτή ακριβώς η σύγκρουση οδηγεί τους εκπροσώπους του κυβερνητικού καθεστώτος σε δηλώσεις και  «διαπιστώσεις» που βάλλουν ευθέως κατά της κοινής λογικής και της πραγματικότητας…

Όμως, όλοι αυτοί οι καθεστωτικοί παράγοντες δεν είναι ούτε αφελείς, ούτε «γκαφατζήδες», ούτε πνευματικά ανεπαρκείς, ούτε ανορθολογιστές.

Ό, τι θεωρείται παράλογο για τη δοκιμαζόμενη κοινωνία είναι απολύτως ορθό για τη νεοφιλελεύθερη καθεστωτική λογική… και αντιστρόφως.

Τραγικά και καταστροφικά συμβάντα όπως οι καθημερινές εκατόμβες των θανάτων, η επιταχυνόμενη οικονομική καταστροφή, η διογκούμενη ανεργία, η καλπάζουσα ύφεση, τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όλα τα συνακόλουθα δεινά εκτιμώνται ως φυσιολογικές και αναμενόμενες συνέπειες των στρατηγικών επιλογών του κυβερνητικού καθεστώτος. Η νεοφιλελεύθερη αντίληψη θεωρεί ως απόλυτα «λογικές» τις συνέπειες των πολιτικών της.

Τί κι’ αν έχουμε 2.000 ή και 3.000 περισσότερους νεκρούς; Αρκεί να μην ενισχυθεί το Ε.Σ.Υ., να μην προσληφθούν γιατροί, να μην επεκταθεί για κανένα λόγο το Δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον έναντι της ιδιωτικής κερδοσκοπίας.

Εκείνο που απασχολεί το κυβερνητικό καθεστώς δεν είναι οι θάνατοι και οι δεινές δοκιμασίες ενός ολόκληρου λαού. Πρωταρχικό του μέλημα είναι, μέσα στον πυρήνα της κρίσης, να προωθήσει το μνημόνιο Πισσαρίδη και τα αντεργατικά νομοσχέδια. Αυτή είναι η «λογική» του καθεστώτος.

 Οι θάνατοι και οι δεινές δοκιμασίες δεν αποτελούν συγκυριακές «παράπλευρες απώλειες», αλλά αναπόφευκτες θυσίες προκειμένου το καθεστώς να συνεχίσει την πορεία του.

Στη νεοφιλελεύθερη «ζυγαριά» το κέρδος υπερτερεί της ζωής. Η ζωή και ο θάνατος μετατρέπονται σε οικονομικές παραμέτρους, προκειμένου να επιτευχθούν οι, σύμφωνα με τη νεοφιλελεύθερη «λογική», πρόοδος και ανάπτυξη… Άλλωστε, η μετατροπή των ανθρώπινων απωλειών σε στατιστικά νούμερα, σε  απλά σημεία στα διαγράμματα, τις «ουδετεροποιεί» και τις καθιστά  «ορθολογικά» αποδεκτές. Μ΄ αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός νομίζουν ότι μειώνεται το εις βάρος τους πολιτικό κόστος.

Δεν αρκούν ούτε τα σκωπτικά σχόλια, ούτε οι αποδοκιμασίες σε τέτοιου είδους συμπεριφορές και επιχειρήματα.

 Γιατί σήμερα συντελείται στη χώρα ένα εθνικού και κοινωνικού χαρακτήρα έγκλημα. Και οι πολλαπλώς ένοχοι έχουν ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και τηλέφωνο… Και ίσως να έχει πλησιάσει και η ώρα του Εισαγγελέως.

  • Ο Μενέλαος Γκίβαλος είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Ε.Κ.Π.Α., μέλος του Π. Σ. της Κ.Ε.Α. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Σημαντική σημείωση: Επειδή το Φεισμπουκ δεν μοιράζει σε όλους τα άρθρα του Μενέλαου Γκίβαλου, αν θέλετε να τα διαβάζετε, κάντε κλικ εδώ, εγγραφείτε στο Newsletter του eretikos.gr και θα σας τα στέλνουμε στο μέιλ σας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X